Quantcast

Dvasinių praktikų mokytoja: reikia leisti viskam tekėti iš širdies

Ankstyvą šeštadienio rytą susitikome su Lina Lila Lisauskaite-Čebataviče, jogos, sąmonino kvėpavimo (rebefingo) ir meditacijos mokytoja. Ji ruošėsi vesti kvėpavimo praktiką ir dalytis tuo, kuo pati gyvena.

"Kas tau yra joga – gyvenimo būdas ar judesio išraiškos forma?" – paklausiau.

Ji atsakė: "Joga man yra gyvenimo būdas. Gyvenime vadovaujuosi aštuoniais Patandžalio jogos principais, kurie yra hathajogos pamatas. Laisvės, meilės ir tėkmės mokausi iš tantros mokytojų."

Du egzistenciniai klausimai

Ne viskas iš karto buvo taip gražu. Pirmoji egzistencinė krizė Liną užklupo vos septynerių. "Antroje klasėje auklėtoja mus nuvedė į M.K.Čiurlionio muziejų, kur pamačiau mane sukrėtusi eksponatą – mumiją ir jos kūdikį šalia. Būtent tada aš pirmą kartą aiškiai suvokiau gyvenimo laikinumą ir trapumą", – prisimena Lina. Taip prasidėjo bemiegės mažos mergaitės naktys. Ją kamavo du klausimai: kas bus po mirties ir koks yra gyvenimo tikslas.

"Kartais mane apimdavo panika, – pasakoja Lina, – Tada kreipdavausi į suaugusiuosius, deja, į šiuos klausimus man niekas tada neatsakė."

Neatsakyti klausimai neliko užmiršti, dėl to maištauti Lina pradėjo labai jauna. "Kai man buvo trylika, mano gyvenimas buvo nesibaigiantys vakarėliai. Tėvams buvo sunku susitvarkyti su manimi. Esu dėkinga, kad jų auklėjimas rėmėsi besąlygiška meile, kuri ir įkvėpė mane būti geru žmogumi", – kalba Lina.

Belaukiant ramybės

Dėl karštakošiško būdo paauglei teko pakeisti tris mokyklas, o lengvabūdiškas laiko leidimas aplinkiniams kėlė nuostabą. "Pati viduje buvau rami, – prisimena Lina. – Žinojau, kad būdama 20-ies jau būsiu susitvarkiusi gyvenimą."

Ji buvo teisi. Linos šėlionės pasibaigė penkiolikos metų, kai ji sutiko mylimąjį, dabartinį savo vyrą. Porą draugystės pradžioje sukrėtė nelengvas išbandymas, po kurio Lina suprato, kad užtenka žaisti, reikia suimti gyvenimą į rankas. Per vieną vasarą iš blogiausios mokinės ji tapo mokyklos pažiba, sveikuole sportininke. Tik vidinės ramybės tai nesuteikė.

Septyniolikos metų dėl vis dar kamuojančių egzistencinių klausimų ji kreipėsi į psichologą, kuris diagnozavo užslėptą depresiją ir išrašė antidepresantų.

Surado jogos išmintį

– Buvo paskutiniai metai mokykloje, – prisimena Lina. – Ją baigiau pavyzdingai. Įstojau į taikomąją matematiką, tikėdamasi tapti mokytoja. Tik po poros mėnesių supratau, kad tai vis dėlto ne man, susikroviau lagaminus ir išvažiavau į Londoną ieškoti laimės paskui mylimąjį. Tada vartojau antidepresantus, kol į rankas pakliuvo pirmoji knyga apie jogą ir meditaciją.

– Kaip ji atsidūrė tavo rankose?

– Londone, bute, kuriame gyvenau, buvo ta knyga. Ją perskaičius labai susidomėjau. Tada dirbau, bet nedaug, užtai labai daug skaičiau, tad visa informacija apie jogą, meditaciją, pozityvų mąstymą, minties galią po truputį gėrėsi į mane.

– Kas paskatino pradėti praktikuoti jogą?

– Neatsakyti vidiniai egzistenciniai klausimai. Niekur neradau atsakymų. Žinoma, jų buvo daug, bet tokio, kuris mane tenkintų, – ne. Apie tai, koks gyvenimo tikslas, kas vyksta po mirties. Jogos leidiniuose radau aprašymus apie tokius dalykus, metodus, kurie gali suteikti atsakymą. Jogos mokslas mane paskatino atsakymo ieškoti savo viduje, per praktiką – meditaciją.

– Kiek tau tada metų buvo?

– Tai buvo prieš aštuonerius matus. Man tada buvo beveik 20.

Meditacija ir šiuolaikinis žmogus

– Kaip pati susieji dvasinę praktiką ir kūno veiklą?

– Tai neatsiejama. Kūnas yra dvasios namai. Negali praktikuoti vien dvasinių dalykų, turi rūpintis ir kūnu. Aš su kūnu daug dirbau, kol jis pasidarė pačiai patogus, lankstus, stiprus. Vėliau dėmesys nukrypo į kvėpavimą, į meditaciją. Dabar tiek daug fizinių pratimų nedarau, jų reikia tik kol tavo kūnas tau tampa patogus, kad energija galėtų laisvai tekėti. Paskui tereikia tik palaikyti tai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geris

Geris portretas
Viskas gerai, aciu, kad netingite brautis pro tamsa:)

H

H portretas
Dabar tu dvasiniu mokytoju, jogistu, sikis......tu seimos patareju aceit irgi filosofiniu tu kaip rodo stilius laida tuos du vos ne krisnaistus dabar kaip prisik........ta.net baisu.S ir guru dausu eikite pas mane jum patarsiu kojas pratampysiu.fu.dar viena vista atsirado

OM

OM portretas
Na, jogos mokytoja, negali papai kristi is tavo maikutes. ..Tai laabai jau neetiska!!!Apranga tikrai neturi buti sexy...Jusu zodziai turi buti harmoningi lygiai su jusu apranga!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių