Quantcast

„Devilstone“ gros „Behemoth“ – šią vasarą skandalingiausia grupė Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Jie buvo išprašyti iš Rusijos, jų koncertus atšaukinėjo gimtojoje Lenkijoje, jų lyderis buvo teisiamas dėl šventvagystės už scenoje suplėšytą Bibliją, beveik kiekvienas jų pasirodymas aplimpa religingų žmonių skundais.

Tačiau tuo pat metu jie vadinami vienais geriausių sunkiosios muzikos atlikėjų ir yra laukiami didžiausiose pasaulio scenose. Drąsiai laisvės, saviraiškos ir religijos temomis žongliruojantys lenkai „Behemoth“ liepos 14–17 d. Anykščiuose, festivalyje „Devilstone“, patikrins lietuvių žodžio laisvės ir pakantumo lygį.

„Pasirinkdami šią grupę, svarstėme įvairiausius scenarijus ir žmonių reakcijas. Šalyje, kur skandalus įžiebia padažu aplieta maldaknygė ar širdį laikančio monstro plakatas, sprendimas pasikviesti „Behemoth“ yra gana rizikingas. Be to, mūsų festivalis ne kartą yra sulaukęs griežtos kritikos dėl radikalių grupių pasirodymų. Vis dėlto tikime, kad mūsų visuomenė turi būti tolerantiškesnė. Pats laikas suprasti ir išmokti į visa tai žiūrėti tiesiog kaip į meną, kad ir koks ekstremalus jis būtų“, – komentuoja „Devilstone“ kūrybos vadovas Vaidas Voronavičius.

Nenuostabu, kad „Behemoth“ savo drąsią pasaulėžiūrą ir ribas laužantį įvaizdį susikūrė religingumu garsėjančioje Lenkijoje. Kuo daugiau suvaržymų, tuo labiau norisi jiems priešintis. „Behemoth“ yra vieni iš tų, kurie neigia ne pačią religiją, bet dviprasmiškas jos nuostatas, istorinį kontekstą ir laisvės ribojimą. Grupės lyderis, protas ir siela Adam Nergal Darski ne kartą yra pasisakęs, ką jam reiškia paskutinio albumo „The Satanist“ pavadinimas. Pasak jo, tai vienas stipriausių nepriklausomybės, nesuvaržytos valios ir laisvės simbolių, todėl grupės pasirodymuose netrūksta okultinių simbolių, šventvagiškų ritualų imitavimo ir kitų žaidimų su publikos tolerancijos ribomis.

„Behemoth“ kūryboje labai svarbus šio ir anapusinio pasaulio santykis. Pats grupės lyderis yra buvęs per plauką nuo mirties, tačiau sugebėjo įveiki leukemiją. „Aš tiesiogine to žodžio prasme nugalėjau mirtį, todėl galiu apie ją kurti, nes gerai suprantu, kas tai yra, kai kiti tik spekuliuoja. Negali būti poetas, nebaigęs universiteto. Nesakau, kad kiti savo kūryboje negali garbinti mirties – tai šventa karvė metalo kultūroje. Visgi man artimesnis dualizmas – tamsa ir šviesa kartu“, - savo interviu yra sakęs Nergalas.

Tai jau ne pirmas kartas, kai festivalyje „Devilstone“ grojantys atlikėjai sukelia daug skandalų dėl savo pasirodymo. 2010 metais koncertavę norvegai „Mayhem“ savo sceniniu įvaizdžiu papiktino religinę Anykščių krašto bendruomenę. Biblijos scenoje niekas neplėšė, tačiau kunigo sutana apsirengęs ir jo pozą imituojantis vokalisto įvaizdis, jo bendravimas su publika, kiti scenografijos elementai ir visas pasirodymo turinys buvo interpretuotas kaip neapykantos skatinimas, pasityčiojimas. Tiesa, mėginimai apginti religinės bendruomenės pretenzijas teisme, rezultato nedavė. Pasak organizatorių, panašių reakcijų gali sulaukti ir pagrindinės šių metų festivalio grupės „Behemoth“ pasirodymas, tačiau tikimasi to išvengti.

Lietuvoje „Behemoth“ jau yra groję 2005 m. Vilniuje, o šį kartą turės progą pasirodyti daug didesnei gerbėjų auditorijai festivalyje „Devilstone“. Čia liepos 14-17 dienomis keturiose scenose pasirodys 35 atlikėjai: alternatyvios, roko ir ekstremalios muzikos grupės, keletas DJ iš Europos ir atokesnių pasaulio kraštų, išskiriant ir aktualiausius kūrėjus iš šių dienų Lietuvos alternatyviosios scenos. Festivalyje be „Behemoth“ taip pat gros „Napalm Death“, „Truckfighters“, „1000mods“, „The Soft Moon“, „Uncle Acid & The Deadbeats“ ir daugybė kitų. Muzikinę programą papildys kitos festivalio meninės, muzikinės, aktyvios ir edukacinės dalys.

Bilietus platina www.ebilietai.net ir www.tiketa.lt. Bilieto kaina – 40 EUR.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių