Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais

  • Teksto dydis:

Prieš dešimtmetį į Lietuvą gyventi iš Šri Lankos atvykęs virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage šiandien šią šalį drąsiai vadina savo namais. Neseniai tėvu tapęs vyras džiaugiasi galėdamas čia kurti šeimą, o vesdamas TV3 televizijos kulinarinių kelionių laidą „Maisto kelias“ jis gali dar geriau pažinti Lietuvą bei jos virtuvę. Be to Dilanas neslepia, jog keliaujant ir ragaujant gurmaniškus šedevrus, labai sunku laikytis dietos, mat vyras dar nerado būdo, kaip atsispirti gardiems patiekalams.

Šį šeštadienį TV3 televizijos žiūrovų laukia jau antroji trečiojo „Maisto kelias“ projekto sezono laida, kurioje trys bičiuliai – kulinarė Ilona Juciūtė-Čibirkienė, ŽAS grupės narys Gidonas Šapiro-Bilas ir virtuvės šefas D. D. Gamage leisis į skonių ir nuotykių kupiną kelionę po Kauno apskritį. Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis Dilanas atviras – jam šios kelionės, ko gero, įspūdingiausios, mat trečią vasarą iš eilės leisdamasis su kolegomis į kelią aplink Lietuvą, jis ne tik geriau pažįsta šį kraštą, kuriame gyvena, bet ir atranda vis dar neragautų ar nematytų dalykų.

„Lietuviška virtuvė mane vis dar labai stebina. Keliaudamas su „Maisto keliu“ pirmą kartą paragavau kugelio, tarkuotų bulvių kukulių, sužinojau, koks yra tikrasis duonos ar medaus kelias. Šri Lankoje mes neturime tokių maisto produktų, kuriuos lietuviai yra įpratę vartoti nuo seno, tad gyvendamas Lietuvoje aš ir pats gamindamas stengiuosi išbandyti kažką naujo, naudoti tuos produktus, kokių anksčiau netekdavo naudoti“, – pasakoja Dilanas.

Pavasarį šalį ir visą pasaulį užklupęs karantinas sujaukė ir virtuvės šefo gyvenimo ritmą, mat teko kuriam laikui pristabdyti darbus viešbučio restorane, kuriame jis dirba. Tačiau, kaip sako pats Dilanas, karantinas išėjo į naudą, net jis galėjo daugiau laiko praleisti namuose su mylimąja bei rudenį gimusiu sūnumi.

„Per karantiną užsiauginau pilvą, galvojau ateis vasara, imsiuosi laikytis dietos, bet kur tau. Keliaujant su „Maisto keliu“ laikytis dietos yra neįmanoma! Lietuva turtinga savo kulinariniu paveldu ir be galo sunku atsispirti jos gardiems patiekalams. Mano tautiečiai valgo daug ryžių ir lęšių, o lietuviai įpratę prie bulvių, pieno gaminių. Tačiau šiai dienai mano turbūt mėgstamiausias patiekalas yra mylimosios kepti varškėčiai“, – tikina Dilanas.

Kauno apskrities kulinariniai perliukai

Prieš išsiruošiant į antrąją kelionę po Kauno apskritį Ilona, Bilas ir Dilanas susitiks su vasaros rezidencija tapusio pramogų ir poilsio centro „Belmontas“ architektu Ričardu Stulpinu, kuris pakvies pasivaikščioti po šio komplekso valdas bei pasigrožėti žaliuojančia gamta ir architektūriniais kūriniais.

„Jeigu pastebėjote, čia yra suprojektuoti net septyni tiltai. Kuomet yra švenčiamos vestuvės, pagal tradicijas jaunikis turi jaunąją pernešti per tiltą, tačiau būdamas vyras ir suprasdamas saviškius, tuos tiltus suprojektavau labai trumpus“, – juokaus Ričardas, šią vietą puoselėjantis jau dvidešimt metų.

Po pažinties su „Maisto kelio“ vasaros namais, keliautojai išvyks į Kauno apskritį, kur jų pirmoji stotelė – Raseinių centras. Čia juo pasitiks projekto „Atrask Raseinius“ direktorius Arnas Zmitra bei Kauno regiono plėtros agentūros vyresnioji projektų vadovė Gaila Tulušienė, kurie ne tik papasakos, ką verta aplankyti šiame krašte, bet ir pristatys kelionių žaidimą visai šeimai „Šlamučio slėpynės“.

Atradimus Raseinių rajone Ilona, Bilas ir Dilanas pradės nuo buvusiame valsčiaus pastate įkurtų Betygalos bendruomenės namų. Lankytojai čia gali sudalyvauti molio lipdymo, arbatos ar duonos kelio edukacijose bei pasivaišinti pagal vietos tradicijas gamintais patiekalais, o „Maisto kelio“ keliautojų lauks tikra lietuviškos virtuvės puota: krosnyje keptas kugelis su spirgučiais, pilna puodynė cepelinų, tarkuotų bulvių kukuliai, bandelės su lašinukais ir šviežias varškės sūris su medumi.

„Metams bėgant ir pasikeitus situacijai kaime, nebeliko to bendravimo, žmonių bendrystės. Visi užsidarė savo namuose, savo šeimose ir nebevyko jokie susitikimai, kaip buvom įpratę kolūkių laikais. Todėl atsirado noras, kad galėtume vėl susiburti ir pradėję nuo 15-os žmonių komandos, šiandien mūsų yra virš 130“, – pasakos Betygalos kaimo bendruomenės pirmininkė Gema Račienė.

Gerokai pasistiprinę, keliautojai vyks pasigrožėti žaliuojančia ir vasara kvepiančia gamta, o prie netoliese esančio Betygalos piliakalnio juos pasitiks „Kamado Bono“ grilio meistras Robertas Svetlauskas, kuris vedėjus pavaišins užkeptais kukurūzų traškučiais su jautiena.

Pažinę Raseinių kraštą, Ilona, Bilas ir Dilanas vyks į Kėdainius, kur jų asmeninėmis gidėmis taps Kėdainių turizmo ir informacijos centro gidė Edita Mongirdaitė bei Kėdainių rajono savivaldybės mero patarėja Jorūnė Liutkienė. Pasirodo, Kėdainiai garsėja ne tik savo agurkais, bet ir kitais kulinariniais perlais.

„Šitoje teritorijoje buvo apie 120 smuklių ir šešios turgaus aikštės, tai ar įsivaizduojate koks kulinarinis gyvenimas virė šitame mieste. Visos tautinės mažumos, etninės grupės tikrai savo lankytoją viliojo receptais, skoniais, tačiau kaip ir kiekvienam miestui, labai svarbu turėti savo firminį valgį, kuris turėtų to regiono vardą – vieni tokių yra Kėdainių blynai“, – pasakos Jorūnė.

Paragauti legendinių blynų gurmanų trijulė atvyks į Kėdainių senamiestyje įsikūrusius skanaus maisto namus „Uršulė“. Čia juos pasitiks ne tik užkandžiais nukrautas stalas, bet ir Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis bei restorano šeimininkė Jurga Norkutė-Blėdienė.

„Iš lotynų kalbos verčiant, „uršulė“ reiškia mažą meškutę: rūpestingą, globojančią ir laukiančią, kaip mama. Ir mes pagalvojome, jog viskas labai gražiai apsijungia, nes skanus maistas, rūpestis, šiluma ir žmonės čia visada yra laukiami. Nors esam mažas miestelis, bet gyvybės čia netrūksta“, – pasakos restorano šeimininkė.

Padegustavę net dešimties skirtingų rūšių blynelių, grilio patiekalų ir vaišes vainikuojančio „Pana cotta“ deserto, laidos trijulė leisis į dar neragautų skonių paiešką ir atvyks pas Kėdainiuose gyvenanti uzbeką bei jo įkurtą kavinę „Prie Žiedo pas Aliką“. Čia Ilonos, Bilo ir Dilano lauks neeilinė galimybė paragauti tradicinės uzbekų virtuvės šedevrų: aštrios sriubos mastava, lagmano, pyragėlių samsa ir manti su kapota mėsa bei paties šeimininko gaminto plovo.

„Uzbekijoje kiekvienas miestas plovą gamina skirtingai, todėl vieno plovo recepto tiesiog nėra. Mano dėdė gimtinėje turėjo restoraną, kuriame su malonumu dirbdavau. Ten ir išmokau visų gamybos paslapčių, kurias atsivežiau čia į Lietuvą“, – pasakos kavinės šeimininkas Alikas Melibajevas.

Pažinusi Kėdainių kraštą „Maisto kelio“ trijulė atvyks į Kauną, kur jų lauks unikalus vandens maršrutas Kaunas-Vilkija-Kaunas. Keliaujant laivu galima pasimėgauti įspūdingais Kačerginės, Zapyškio bei Kulautuvos pakrančių vaizdais bei Kauno marių grožiu. Atplaukus į Vilkiją, keliautojus pasitiks Kauno rajono turizmo ir verslo centro direktorė Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė, kuri ne tik papasakos ką verta aplankyti Kauno rajone, bet ir pakvies į 1990-aisiais metais įkurtą Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejų. Tai seniausias pastatas Vilkijoje, o muziejaus ekspozicija itin turtinga ilgametę istoriją menančių eksponatų.

Praplėtę istorines žinias Ilona, Bilas ir Dilanas atvyks į Kulautuvoje veikiantį vandenlenčių parką „Dock7“. Bilas nepabijos ir išmėgins šį ekstremalų sportą, o po tokių naujų potyrių lauks ir gardūs, šiuolaikiški patiekalai.

„Vasara ir savaitgaliais čia tai po gi vyksta puikūs vakarėliai, įvairiausios grupės atlieka gyvo garso pasirodymus. Iš tiesų nuostabi atmosfera, kuomet žmonės nusėda tiek pakrantę, tiek terasą. Viskas vienoje vietoje: skaniai valgyti ir pramogauti“, – pasakos Emilė.

Atsidėkojant už nuotykių kupiną ekskursiją po Kauno rajoną, Ilona pavaišins gardžiu naminiu varškės tinginiu su sausainiais „Gaidelis“, o geros nuotaikos kupini bičiuliai išvyks į paskutinį kelionės tašką – Raudondvario dvaro komplekse įsikūrusį restoraną „Oranžerija“.

Čia susitikę su restorano vadove Živile Šeštakauskaite ir virtuvės šefe Rosita Kairyte jie atsigaivins naminiu limonadu bei pasimėgaus šefo komplimentu – antienos spirgučiais ant duonelės. Na, o vėliau jų lauks itin gardi dvariška puota: antienos kukuliai su lęšiais, veršienos nugarinės kepsnys su portabelo grybu bei marinuotais vynuogių lapais, na, o vaišes vainikuos blynelių desertas romantišku pavadinimu „Panelių kuždesiai“.

„Kuriant naująjį dvariškąjį meniu, konsultavomės su gidais, istorikais ir net šiame dvare dirbusių dvariškių giminaičiais. Iš jų pasakojimų, prisiminimų virtuvės šefė atkūrė tuos patiekalus ir davė jiems visiems pavadinimus, susijusius su dvaro istorija. Pavyzdžiui, šis veršienos nugarinės kepsnys yra „Grafienės Rozalijos užgaida“, mat grafas norėjo mėsos, o grafienė primigtinai reikalavo, kad patiekale būtų įdėtos vynuogės“, – pasakos Živilė.

Po naujų skonių, atradimų ir nuotykių kupinos kelionės Kauno apskrityje, Ilona, Bilas ir Dilanas sugrįš į vasaros rezidencija tapusį „Belmontą“ ir čia veikiančiame nuotykių parke

pratęs dar įspūdžių kupiną dieną išmėgindami pušų viršūnėse įkurtas laipynes, nuo kurių atsiveria stulbinantis Pavilnių regioninio parko kraštovaizdis.

Kulinarinių kelionių gidas „Maisto kelias“ tęsią savo tradiciją ir trečią kartą leidžiasi į kelią po Lietuvą. Žiūrovų pamilta vedėjų trijulė - šefė Ilona Juciūtė-Čibirkienė, grupės ŽAS narys Gidonas Šapiro-Bilas ir virtuvės šefas iš Šri Lankos kilęs Dilanas Dampella Gamage žada dar daugiau naujų skonių, nepamirštamų patirčių ir aplankytų objektų, mat šiemet laida sugrįžta dvigubai ilgesnė, tad žiūrovai naujajame sezone išvys dar daugiau gražiausių šalies kampelių.

„Maisto kelias“ – šeštadieniais 9.30 val., per TV3 televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juokina ir tiek

Juokina ir tiek portretas
Kazkokiu neaiskiu tipeliu ir teteliu susirinkimas, nei vienas ju nieko nera pasiekes sioje srityje, supratimo nulis , bet susireiksminimo i valias...
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

Daugiau straipsnių