Quantcast

„Depeche Mode“ vokalisto gyvenimas: vėžys, gyvenimo dugnas ir muzika

Liepos pabaigoje Lietuvoje apslankysiančios grupės „Depeche Mode“ vokalistas Deivas Gahanas (51) scenoje yra daugiau nei trisdešimtmetį. Tiesa, paauglystėje niekas nebūtų patikėjęs, jog Deivas sulauks pasaulinės šlovės. Į bėdas įsivelti linkusio vyro ateitis buvo piešiama pataisos namuose.

Problemų pradžia

Deivo problemos prasidėjo tuo metu, kai mirė jo patėvis. Niekada iki tol biologinio tėvo nematęs, būdamas dešimties vaikas išvydo jį namuose. „Tądien grįžau namo, pamačiau svetimą vyrą, kurį motina pristatė kaip tikrąjį mano tėvą. Supykau, manau turėjau tai žinoti anksčiau, tačiau motina nusprendė nuo manęs nuslėpti tiesą“, – vėliau pasakojo D. Gahanas. Praėjus metams tikrasis jo tėvas dingo visam laikui, o pats muzikantas pripažįsta, kad po šio akibrokšto jis ėmė nepasitikėti žmonėmis, su kuriais manė esąs saugus.

Sulaukęs dvylikos Deivas tapo beveik nekontroliuojamas: jis liovėsi klausyti motinos, pykosi su mokytojais ir vis dažniau įsiveldavo į problemas. Pradėjo vartoti narkotikus. Iš pradžių vogdavo motinos, kuri sirgo epilepsija, vaistus, vėliau griebėsi alkoholio, gerdavo visus įmanomus preparatus, galiausiai pradėjo vartoti heroiną. „Heroino pabandžiau būdamas maždaug septyniolikos, iš pradžių man nepatiko, bet manau, jog buvau labai linkęs į priklausomybę, norą pabėgti nuo savęs“, – dalijosi prisiminė D.Gahanas.

Įsivelti į problemas linkęs vaikinas dar būdamas moksleivis atsidūrė priežiūros centre – vietoje, kur sunkiai dirbdamas turėjo praleisti visus savaitgalius. Priežiūros centre jam buvo nuolat kartojama – jei nepasikeis, kita jo „stotelė“ bus pataisos namai. „Mama sakė, kad buvau kvailai užsispyręs, tačiau man tai patiko. Mėgau elgtis blogai, sulaukti kitų reakcijos. Man patiko atkreipti į save dėmesį“, - pripažįsta Deivas.

D.Gahanas nebaigė mokyklos. „Išėjau, nes nemėgau diktuojamų taisyklių, man buvo nuobodu, todėl pradėjau dirbti atsitiktinius darbus“, - pasakojo vyras. Ilgą laiką pamokas praleisdavęs vaikščiodamas į įvairius koncertus, Deivas su draugais įkūrė grupę. Vėliau jis sakė, kad būtent muzika išgelbėjo jį nuo žlugimo.

Norėjo išnykti

„Depeche Mode“ vokalistas, kuris į biografiją gali įsirašyti ne tik daugiau nei dešimt itin sėkmingų albumų ar šimtus koncertų, ne kartą jautėsi norįs tiesiog išnykti ir jam tai beveik pavyko. Dukart.

Ilgą laiką narkotikų nevengęs vyras, pirmą kartą su gyvenimu galėjo atsisveikinti beveik prieš du dešimtmečius. Į ligoninę jis pateko persipjovęs abu riešus. Vyras pripažino: „Tai tikrai buvo bandymas nusižudyti, bet kartu ir pagalbos šauksmas, nes padariau tai žinodamas, jog mane gali surasti.“

Antrą kartą „išnykti“ Deivas ryžosi praėjus metams - 1996 m. Tą kartą viename Los Andželo viešbučio kambaryje jis buvo rastas perdozavęs heroino ir kokaino, jo širdis, iki kol pasirodė medikai, neplakė dvi minutes. Tačiau vyras ilgą laiką neigė, jog tai buvo bandymas nutraukti gyvybę. „Tai buvo ne tai, apie ką visi kalbėjo, Aš suvokiau, jog nenoriu mirti. Norėjau dingti kuriam laikui, todėl sumaišiau narkotines medžiagas. Manau, nuo mirties mane išgelbėjo būtent noras gyventi“, - vienam žurnalui atskleidė žvaigždė. Vyras piktinosi, jog niekas netikėjo jo paaiškinimais, kai patyręs klinikinę mirtį, atsidūrė ligoninėje. Atsigavęs jis pradėjo reabilitaciją ir nustojo vartoti narkotikus.

Po dešimties metų apie skaudžią patirtį Deivas pasakojo: „Anksčiau aš automatiškai darydavau prielaidą, kad nesugebėsiu susidoroti su tuo, kas manęs laukia tądien. Bėgau nuo realybės, nesvarbu, kas vyko. Dabar taip nesielgiu, gyvenu ir esu pasiruošęs mėgautis gyvenimo iššūkiais. Dabar einu į sporto salę, vaikščioju lauke ir tuo džiaugiuosi. Prieš dešimt metų tai atrodė neįmanoma.“

Susirgo vėžiu

Deivas Gahanas vienos Los Andželo ligoninės gydytojų yra pramintas „Katinu“ ir ši pravardė jam duota tikra ne veltui. Dar prieš bandymus nusižudyti, jis atsidūrė medikų rankose, patyręs širdies smūgį koncerto metu. Jo kolegoms teko improvizuoti scenoje be grupės vokalisto, kuris buvo išgabentas į ligoninę. Tačiau gydytojų patarimų nutraukti koncertinį turą ir pailsėti vyras nepaklausė.

Paskutinį kartą ties mirties slenksčiu Deivas galėjo atsidurti prieš ketverius metus. Koncerto Atėnuose metu jis pasijuto blogai, todėl pasirodymą teko nutraukti, o pats muzikantas buvo išvežtas į vietos gydymo įstaigą. Iš pradžių buvo manyta, jog tai viso labo virusas, tačiau atlikus nuodugnius tyrimus paaiškėjo, jog jam šlapimo pūslės vėžys. „Apžiūrą atlikęs medikas patikrino mane ultragarsu, pažvelgė į ekraną ir pasakė – „aš kažką matau“. Tada pasikvietė kitą gydytoją, kuris atsiduso ir tarė: „Jums šlapimo pūslės vėžys, galiu jus operuoti rytoj“,“ - prisimena Deivas.  

Atlikėjas pripažįsta iš pradžių bandęs derėtis su medikais ir norėjęs atidėti operaciją. „Aiškinau, jog koncertuoju, manęs laukia aštuonių mėnesių kelionė. Man buvo pasakyta, jog man labai pasisekė, kad naviką aptiko tokios ankstyvos stadijos, todėl delsti negalima“, - prisimena vokalistas.

Praėjus savaitei po operacijos Deivas atskleidė, kad sunkiausia apie jį užklupusią ligą buvo pranešti žmonai Dženifer: „Aš pažvelgiau į jos akis ir pasakiau viskas bus gerai, tačiau ji papriekaištavo „bet man ne viskas gerai, nejau galvoji, kad gali tiesiog taip mirti ir mane palikti?“

Tais pačiais metais Deivui teko atšaukt dar kelis koncertus ir dėl balso stygų problemų. Medikai nurodė vyrui pailsėti nuo dainavimo, tačiau po savaitės jam grįžus į sceną gerbėjai teigė nepastebėję jokių balso pokyčių.

Tarp kitko:

Deivas Gahanas buvo vedęs tris kartus. Su trečiąją žmona Dženifer jis augina keturis vaikus.

Grupės „Depeche Mode“ pavadinimą Deivas sugalvojo pamatęs mados žurnalą tokia pačia antrašte.


Šiame straipsnyje: depeche modeDeivas Gahanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių