Quantcast

D. Užkuraitis: antras „Eurovizijos“ pusfinalis bus įdomesnis ir sunkesnis

Ketvirtadienį vyksiantis antras „Eurovizijos“ dainų konkurso pusfinalis, kuriame pirmu numeriu pasirodys Lietuvos atstovai Monika Linkytė ir Vaidas Baumila, bus įdomesnis, bet sykiu – ir sunkesnis. Taip teigia muzikologas Darius Užkuraitis. Jis nesutiktų, kad dėl to lietuviams nenuskilo. Atvirkščiai, muzikologo nuomone, lietuviams kaip tik pasisekė. 

„Man visada smagiau konkuruoti su stipresniais varžovais. Jeigu mes žaidžiam futbolą, tai kas, kad mes pralaimėsim, jeigu žaidžiam su vokiečiais ar ispanais, juk įdomu su jais rungtyniauti. Pusfinalis bus įdomesnis, ir viskas bus gerai. Juolab kad mūsų daina kuo toliau, tuo labiau šiame euroviziniame kontekste tikiu. Manau, kad pusfinalio barjerą tikrai esame pajėgūs peršokti“, – prognozuoja D. Užkuraitis.

Pasak muzikologo, po antradienį nuskambėjusio pirmo „Eurovizijos“ pusfinalio įspūdis susidaro dvejopas. Muzikologas tikina, kad jam patiko vaizdas, scena atrodė gražiai.

„Nors kartais tai, kaip viskas buvo pateikiama scenoje, man kėlė klaustukų. Tarkim, kai žmogus baltais drabužiais yra baltame fone, atrodo, kad viskas peršviesta. Na, galbūt taip reikia, gal toks sumanymas“, – svarsto pašnekovas.  Jis teigia jau seniai nematęs, kad pusfinaliuose ir netgi repeticijose būtų užpildyta salė. „Manau, kad pati atmosfera buvo tikrai puiki, šventinė“, – kalba vyras.

Tačiau iš muzikinės pusės, LRT Opus vadovo nuomone, pusfinalis itin įdomus nepasirodė. „Nors teko sutikti žmonių, kuriems kaip tik labai patiko. Pasigedau ryškesnių, įdomesnių dainų“, –  teigia D. Užkuraitis. Jis tvirtina buvęs tikras, kad keturios pusfinalyje skambėjusios dainos pateks į finalą.

„Į kitas 6 vietas galėjo patekti bet kuri iš tų dainų. Manęs nebūtų nustebinę, jei patektų, ir nebūtų nustebinę, jei nepatektų“, – sako pašnekovas.

Jo manymu, ketvirtadienio pusfinalis, kuriame dainuos ir lietuvių duetas, bus kur kas įdomesnis, bet sykiu ir sunkesnis – jame bus netgi daugiau atlikėjų (17, o ne 16, kaip pirmajame). Teigdamas, kad Monikai ir Vaidui bus kur kas sunkiau peršokti pusfinalio barjerą, muzikologas nesutinka, kad duetui nepasisekė.

„Manau, kad jiems kaip tik pasisekė. Man visada smagiau konkuruoti su stipresniais varžovais. Jeigu mes žaidžiam futbolą, tai kas, kad mes pralaimėsim, jeigu žaidžiam su vokiečiais ar ispanais, juk įdomu su jais rungtyniauti. Pusfinalis bus įdomesnis, ir viskas bus gerai. Juolab kad mūsų daina kuo toliau, tuo labiau šiame euroviziniame kontekste tikiu. Manau, kad pusfinalio barjerą tikrai esame pajėgūs peršokti“, – įsitikinęs D. Užkuraitis.

Muzikologo žodžiais, iš pirmojo pusfinalio gana aukštas pozicijas finale turi užimti Rusija, Estija ir Gruzija. „Tai – trys dainos, kurios tikrai gali būti dešimtuke. O kas ten žino, gal ir dar aukščiau nei dešimtuke“, – svarsto pašnekovas. Jo teigimu, įdomu, kad pusfinalio barjerų neperšoko Olandija, Danija, Suomija.

„Nenoriu, kad kas įžvelgtų politiką, bet geopolitinę situaciją – galbūt. Pažiūrėkit, kas dalyvauja: Rusija, Baltarusija, Moldova, Vengrija, Makedonija, Serbija, Albanija. Tai – vieno regiono šalys, ir jos išstūmė šiauriečius“, – pastebi „Eurovizijos“ ekspertas.

Jis pasakoja apie tai, kad „Eurovizija“ tampa „Balkanvizija“. D. Užkuraitis sako kalbėjęsis su serbais. „Serbai sakė – na, „Eurovizijoje“ balsuojame už tą muziką, kuri mums patinka. Tai yra tiesa. Jie augo su bosniais, makedonais, slovėnais ir pan.  Jiems patinka tokia muzika ir visiškai nepatinka švediška muzika. Sutikite, švediška, angliška muzika turi savo skonį. Manau, nenuskilo toms šiaurės šalims, kurios pateko su pietinėmis“, – pirmąjį pusfinalį vertina muzikologas.

Kaip rimčiausią lietuvių dueto konkurentą antrajame pusfinalyje D. Užkuraitis įvardina švedą – jo daina gera ir pripažinta, vertinama, kaip galinti laimėti konkursą. Taip pat išskiria Izraelio pasirodymą. „Ten tikrai yra gerų dainų“, – pabrėžia pašnekovas.

Švedija:

 

Izraelis:

„Eurovizijos“ eksperto nuomone, dėl nepalankaus pirmojo lietuvių pasirodymo numerio būgštaujama be reikalo.

„Atseit, dar ne visi būna įsijautę į „Euroviziją“ ar įsijungę televizorius. Nepamirškite, kad tas pirmas numeris pasirodo po visų atidarymo pasirodymų. Taip kad tikrai ne pirmoje transliacijos minutėje, jis pasirodo kokioje 12–15 minutėje. Visi tie, kas žiūri „Euroviziją“, jau būna įsijungę [televizorius]. Manau, kad svarbu gera daina, o ne tas numeris“, – mano D. Užkuraitis.

Jo manymu, numeris gal ir nėra pats geriausias, tačiau galime save raminti, kad mūsų Lietuvos atstovai pasirodys iš karto ir jiems neteks laukti ar nervintis per kitų pasirodymus. Taip, pasak pašnekovo, mūsų atlikėjams gal ir geriau. „Tikrai nedaryčiau iš šio numerio tragedijos, nes iš pirmos pusfinalio vietos labai dažnai patenkama į finalą. Finale tie, kas pasirodo pirmi, dar niekada nėra nugalėję, o pusfinalyje – nėra ko nerimauti“, – įsitikinęs muzikologas.

Antradienio vakarą vyko 60-ojo „Eurovizijos“ dainų konkurso pirmas pusfinalis. Jame paaiškėjo, kad į finalą, vyksiantį šeštadienį, pateko Albanija, Armėnija, Rusija, Rumunija,Vengrija, Graikija, Estija, Gruzija, Serbija ir Belgija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių