Quantcast

COVID-19 neaplenkė ir R. Norvilės: imunitetas nebeatlaikė, net ir po dviejų skiepų susirgau

  • Teksto dydis:

Šiais neramiais pandemijos laikais imunitetas yra viena labiausiai linksniuojamų organizmo sistemų. Imunitetas – tai organų ir audinių sistema, apsauganti organizmą nuo kenksmingų mikroorganizmų, svetimų baltymų ir kitų genetiškai svetimų medžiagų. Kiekvienas žmogus privalo juo rūpintis nuolat ir itin atidžiai. Profesorės imunologės Violetos Kvedarivičienės teigimu, taip yra todėl, kad imuninė sistema yra neginčijamas organizmo sveikatos garantas.

„Imuninė sistema – tai visa eilė vieningai funkcionuojančių organų ir jų sistemų bei tų ląstelių produktų, kurie apsaugo mūsų organizmą nuo virusų, nuo bakterijų, nuo toksinų ir visų kenksmingų išorės veiksnių. Be to, reikėtų nepamiršti, kad imuninė sistema saugo nuo mūsų pačių ląstelių griuvimo, apsaugo ir nuo vėžio vystymosi. Bet kokią ligą mes galėtume paaiškinti vienu, arba kitu imuniniu sutrikimu“, – apie imunitetą pasakoja gydytoja imunologė V. Kvedaravičienė.

Atlikėja, laidų vedėja, o šiandien ir epoksido dirbinių kūrėja Renata Norvilė nesitikėjo, kad gavusi du skiepus ji vis tiek papuls į pandemijos gniaužtus ir užsikrės COVID-19 liga. Kaip teigia pati moteris, ji skyrė išties per mažai dėmesio savo imuninei sistemai.

„Man nepavyko išvengti COVID-19, nors stengiamės labai sveikai gyventi. Gyvenome sodyboje atokiau nuo žmonių, bet rugsėjo mėnesį, prasidėjus mokslams ir grįžus namo, sužinojome, kad sūnus susirgo COVID-19. Puolėme visi tikrintis ir, pasirodo, mamytė taip pat pasigavo virusą“, – prisimena atlikėja.

R. Norvilė pasakoja, kad nors sirgo, palyginti, nesunkiai, visgi, jautė ne vieną šiai ligai būdingą nemalonų simptomą.

Jeigu mes grūdinsimės, sveikai valgysime, mažiau nervinsimės, o mūsų emocijos bus teigiamos, žinoma, kad mūsų imuninė sistema ir sveikata bus geresnė.

„Buvo sloga, nemiga ir galvos skausmas. Nors viskas jau praėjo, bet nemiga dar liko. Galima sakyti, imunitetas mane pavedė. Aš savęs negailiu ir negaliu sėdėti be darbo. Susiradau tokią veiklą – epoksido liejimas, lieju įvairius laikrodžius. Tai tapo didžiuliu mano hobiu ir nauja veikla. Kiekvieną dieną rūpiniesi namais, darbais, šeima, o galiausiai, pamiršti save. Tie neišgerti laiku papildai ir vitaminai, per didelis nuovargis, netinkama mityba, sugrįžus į didžiulį tempą, ir štai – pasekmės. Tačiau persirgusi koronavirusu ėmiau skirti daug didesnį dėmesį sau“, – teigia atlikėja R. Norvilė.

Faktą, kad dainininkė susirgo iš karto po to, kai pasiskiepijo antrą kartą, imunologė aiškina tuo, kad kiekvieno žmogaus imuninė sistema į tuos pačius dirgiklius reaguoja skirtingai.

„Net ir skiepijantis geriausiomis vakcinomis, nereiktų tikėtis, kad jau sekančią dieną jausitės gerai. Visgi, reikia laiko tam, kad mūsų organizmas suformuotų įgytą imunitetą. Mūsų apsauginės ląstelės gaminasi nuo poros savaičių iki mėnesio laiko. Kiekviena ląstelė turi tam tikrą gynybinę funkciją ir daktaras, padaręs paprastą kraujo tyrimą, gali pasakyti apie jūsų imuniteto būklę. Jeigu mes grūdinsimės, sveikai valgysime, mažiau nervinsimės, o mūsų emocijos bus teigiamos, žinoma, kad mūsų imuninė sistema ir sveikata bus geresnė. Taip, mes galime padėti organizmui, o dabartiniai skiepai sukelia labai mažai nepageidaujamų reakcijų, o apsauga yra apie 90 procentų“, – apie imuniteto formavimąsi po skiepų pasakoja gydytoja V. Kvedaravičienė.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, pavojų imuninei sistemai kelia ir antioksidantų, ypač vitaminų C ir D, mikroelementų, tokių kaip, seleno, mangano, vario, stoka. Beveik neįmanoma suvalgyti tiek daržovių ir vaisių, kad galėtume kompensuoti šį trūkumą – ypač šaltuoju metų laiku, todėl organizmą vertėtų pastiprinti ir maisto papildais bei kitais natūraliais būdais.

„Vaistinėse yra milžiniškas vitaminų pasirinkimas. Atskirai parduodami visų rūšių vitaminai ir mikroelementai, o aš esu toks žmogus, kuris nenori dėti vitaminų į atskiras dėžutes ir gerti juos skirtingais laikais. Man reikia, kad viskas būtų vienoje tabletėje. Man pasisekė, radau vitaminus imuniteto stiprinimui „Immunace“. Vienoje tabletėje yra ir vitaminas C, ir vitaminas D, ir ežiuolės ekstraktas. Viskas viename komplekte, tad man, nuolat skubančiai, tai puikus dalykas. Tačiau svarbūs ir kiti natūralūs organizmo stiprinimo būdai. Mes šeimoje mėgstame čiobrelių bei liepžiedžių arbatas, kurias vasarą renkame patys“, – apie šeimoje vartojamus vitaminus ir natūralius preparatus imunitetui stiprinti pasakoja dalininkė R. Norvilė.

Visgi, profesorė V. Kvedaravičienė įspėja, kad vartojant natūralius, sveikatą stiprinančius preparatus, lygiai taip pat kaip ir kitus vaistus, svarbu yra neperdozuoti, vartoti tikslingai ir pamatuotai.

„Kiekvieną chemikalą ar vitaminą, mūsų kepenys ir inkstai turi perdirbti. Jeigu šiuos organus perkrausime, galime jausti pykinimą, odos niežulį ar kitokias nemalonias reakcijas. Taigi, kiekvienas vitaminas ar mikroelementas turi turėti savo vietą ir dozę. Reikėtų pasižiūrėti suminę paros dozę, sudėjus visus vitaminus, kuriuos jus išgeriate. Jeigu ta dozė yra per didelė, reikėtų pagalvoti, kurių vitaminų kiekį reikia sumažinti“, – apie tinkamą vitaminų kiekį pasakoja imunologė V. Kvedaravičienė.

Vitaminų nauda stiprinant imuninę sistemą yra neabejotina, tačiau papildus reikia vartoti atsakingai, kadangi vitaminų perdozavimas gali būti toksiškas. Tikslią dozę ir naudojimo laikotarpį gali paskirti šeimos gydytojas.

Verta atkreipti dėmesį į šiuos, apie imuniteto silpnėjimą pranešančius, organizmo ženklus:

– dažnai peršąlu ir sergu įvairiomis infekcinėmis ligomis;

– vargina pūslelinė;

– oda sausa, sudirgusi;

– plaukai sausi ir silpni;

– kamuoja nuovargis;

– dažnai sutrinka virškinimas, užkietėja viduriai,

– neramina kūno svorio pokyčiai,

– neretai genda dantys,

– pastaruoju metu ilgai gyja žaizdos.

Jei bent tris teiginius patvirtinote, laikas susirūpinti papildomu imuninės sistemos stiprinimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jis

Jis portretas
Reikia gero kaimyno, kad padėtų gerai išprakaituoti ir visos ligos praeis.....

Anonimas

Anonimas portretas
Susivaryk dar kokes 3 tai tikrai uzsivosi

Rokas

Rokas portretas
Liaudyje tai vadinama "peršalimu". O realybėje jei ne skiepai, tai moteris jau aname pasakyje būtų.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių