Quantcast

Buvusi mados žurnalų redaktorė: „Atsipalaiduokite. Mada – tai kūryba“

  • Teksto dydis:

Šiandien mada ir stilius, užuot teikę džiaugsmą ir malonumą, dažnai sukelia galvos skausmą. Tačiau savo knygoje apie madą Laura Mizgirytė-Latour tampa geriausia jūsų drauge – nuo atviravimų apie savo gyvenimo netikėtumus iki išsamių patarimų.

Visa tai tam, kad klausimas „ką šiandien apsirengti?“ iš galvos skausmo virstų laukiamu kasdieniu žaidimu. Mada yra estetikos flirtas, suteikiantis šarmo kasdienybei ir tai ne kartą leidyklos „Alma littera“ išleistoje knygoje „10 auksinių mados raktelių“ įrodo L. Mizgirytės-Latour.

Stilistė atrinko ir į savo knygą sudėjo tendencijoms nepavaldžius, lengviausiai atpažįstamus stilius bei eklektiškus jų mišinius. Jie ne tik padrąsins susipažinti su mada bei išlaisvinti norą draugauti su savo įvaizdžiu, bet ir jaustis laisviau kuriant ar ieškant savo stiliaus. O nepasiklysti mados džiunglėse skaitytojoms padės L. Mizgirytės-Latour vyro darytos nuotraukos ir pačios autorės kurtos iliustracijos.

Autorė dalinasi savo asmeninėmis patirtimis, pagardina pažintimis su stilingais žmonėmis, savo kelionėmis ar pokalbiais, todėl ši knyga įrodo, kad mada – ne vien teorija. Kiekvienas skyrius – kaip stilingas mados vakarėlis su draugėmis, su daug istorijų ir gardžiais užkandžiais.

„Istorijoje drabužiai griežtai reiškė socialinį statusą, šeimyninę padėtį, darbo sferą ar pomėgius. Madoje nebuvo nieko atsitiktinio ir nereikalingo nei vienoje siūlėje, nei klostėje. Nepaisant to, žmogus visada turėjo poreikį estetikai ir grožiui, tad funkcionalumas drabužiuose niekada nepriminė bulvių maišo“, – mados reikšmę apibrėžia L. Mizgirytė-Latour.

Knygą, visų pirma, stilistė ruošė tiems, kas domisi mada ir nori ją suprasti konstruktyviau bei plačiau – be mistikos. Mada knygoje tampa įdomus, unikalus, socialinis bei kūrybingas reiškinys, neatsiejamas nuo paties žmogaus. Dizainerė taip pat slapčia tikisi, kad knyga sudomins net tuos, kurie mada iki šiol nesidomėjo ir paskatins juos ieškoti įkvėpimo, domėtis (galbūt ir klysti), bet svarbiausia – veikti.

„Stilius reiškia tam tikrą manierą, būdą. Stiliaus neturėjimas – irgi stilius. Aš taip pat neturiu vieno stiliaus – vieną dieną galiu išsipustyti kaip japoniška harajuku lolita, kitą – elegantiška madam, o vakare šokti į konversus ir nudrengtus džinsus, nes man taip norisi. „Mano stilius“ gali reikšti, kad tų stiliaus išraiškų yra nors ir 50. Stiliaus ar stilių ieškome tada, kai jų norime, o paieškos veža ir teikia pasitikėjimo. Taigi, atsipalaiduokite. Mada – tai kūryba“, – asmenine patirtimi dalinasi L. Mizgirytė-Latour.

L. Mizgirytės-Latour pažintis su mada, menu ir estetika prasidėjo nuo vaikystės, augant menininkų ir amatininkų giminėje. Motina su močiute visada skatino stilistinius eksperimentus ir palaikė, jei kada pritrūkdavo drąsos. Baigus Kauno dailės gimnaziją, klausimų, kur stoti autorei nekilo – VDA, kostiumo dizainas. Po studijų L. Mizgirytė-Latour dirbo mados redaktore žurnaluose „Cosmopolitan“, „Ieva“, „Laima“. 2007 m. stilistė emigravo į JAV, kur dėstė mados dalykus Kalifornijos dailės institute, o 2013 m. pabaigoje su šeima išvyko gyventi į Okinavos salą Japonijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių