Quantcast

Burbiškio dvare pirmųjų tulpių žiedai praneša apie artėjančią šventę

  • Teksto dydis:

Oras vis dar nepanašus į pavasarišką, o Burbiškio dvare šią savaitę jau žydi pirmosios septynios pačių ankstyviausių tulpių veislės. Rožinės, gelsvos, raudonos, oranžinės tulpės džiugina muziejaus darbuotojus ir dar negausius dvaro lankytojus. Šios gėlės – Tulpių žydėjimo šventės pranašės.

Šiemet ši šventė vyks gegužės 13–14 dienomis. Tomis dienomis Burbiškio dvare (Radviliškio r.) karaliaus muzika, mada ir tulpės.

„Burbiškio dvaras – Radviliškio rajono pasididžiavimas. Jau septynioliktąjį kartą jame vykstanti Tulpių žydėjimo šventė – pirmoji didelė pavasario šventė, vykstanti atvirame ore. Žydint gražiosioms Burbiškio dvaro tulpėms, gera atsipūsti nuo kasdienės rutinos čia, dvaro parke. Atvažiuokite į šventę: pirmąją dieną pasiklausysite puikių koncertų, turėsite galimybę išvysti iš Radviliškio kilusio dizainerio Liutauro Salasevičiaus kolekcijos pristatymą, antrąją šventės dieną sudalyvausite šeimų iškyloje Burbiškio dvaro sode. O jums, tikimės, visas tas dienas žydės pačios gražiausios tulpės, mat oro sąlygos kol kas tam labai palankios“, – sakė Antanas Čepononis, Radviliškio rajono savivaldybės meras.

Dvaro sode šiais metais žydės atnaujinta tulpių kolekcija – 450 rūšių ir formų tulpės (kolekcija papildyta 13 naujų rūšių). Vienas svarbiausių šventės akcentų – dizainerio L. Salasevičiaus kolekcijos pristatymas. Nuostabias iš Radviliškio kilusio dizainerio kurtas sukneles bus galima pamatyti tris kartus pirmąją šventės dieną, gegužės 13-ąją, 17, 18 ir 19 valandomis.

„Tokio renginio Tulpių žydėjimo šventėje dar nėra buvę. Džiaugiamės, kad iš Radviliškio kilęs dizaineris sutiko savo suknelių kolekciją pristatyti Tulpių žymėjimo šventės svečiams. Jis išdavė paslaptį, kad visos suknelės blizgės. O jas vilkės radviliškietės, kurias pats dizaineris išrinks atrankoje“, – sakė šventės organizatoriai.

Pirmąją šventės dieną, gegužės 13-ąją, numatoma šventės pradžia – 11 val., iškilminga atidarymo ceremonija – 13.30 val. Atvykusieji kviečiami aplankyti restauruotus dvaro pastatus ir žydinčias tulpes. Lankytojų lauks unikali restauruotų gramofonų, patefonų paroda, restauruoti senoviniai automobiliai, Radviliškio meno studijos dalyvių kūrybinių darbų paroda „Gėlių akordaisׅ“. Šventinę nuotaiką kurs Radviliškio miesto kultūros centro dainavimo studija „Džiada“, grupės „el Fuego“, „2 Donatai“, „Pop Ladies“, dainininkas Žilvinas Žvagulis ir grupė „Rondo“. Apie tulpes, madą ir muziką išsamiai papasakos šventės vedėjas Dainius Martinaitis.

„Muzikantų ir dainininkų – daugiau nei įprastai, šventė taip pat valanda ilgesnė nei įprastai, mažųjų šventės dalyvių laukia 15 įvairių batutų, šokdynių, sūpynių, vandens burbulų ir panašių pramogų. O dabar dvare – pats darbymetis: atnaujinami parko tilteliai, takai, tuoj pradėsime purenti dirvą tulpių lysvėse, jau dabar darbininkai nugrėbė 15 hektarų parko plotą“, – sakė Egidijus Prascevičius, Burbiškio dvaro šeimininkas, Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio direktorius.

Antrąją šventės dieną, gegužės 14-ąją, Burbiškio dvare koncertuos Radviliškio rajono savivaldybės meno kolektyvai, grupė „Kitava“, tikros muzikos fabrikėlis „Nešpėtni bernai“. Į šeimų iškylą Burbiškio dvaro sode pakvies Šeduvos miesto bendruomenė. Šeimų su mažais ir jau paaugusiais vaikais lauks piešimo, šokių, burbulų pūtimo pamokėlės, lauko žaidimai, sveikos gyvensenos kampelis, įdomios fotografijos kampeliai, prizai, siurprizai ir kitos smagios pramogos.

Tulpių žydėjimo šventėje dalyvaus daug garbių svečių iš Lietuvos. Kaip ir kasmet, Tulpių žydėjimo šventėje dalyvaus Adomo Baženskio, padovanojusio dvarą Radviliškio rajono savivaldybei, artimieji. Į šventę žadėjo atvykti du Adomo Baženskio sūnūs: Jurgis ir Andrejus su šeimomis.

Burbiškio parko salelėse šešių Radviliškio rajono švietimo įstaigų mokiniai ir mokytojai rodys savo parengtas programas, vaikų pramogų zonoje mažųjų lauks nauji, Lietuvoje dar nematyti, batutai, sūpynės. Šventės dalyvių ir svečių laukia liaudies meistrų gaminių mugė, įvairūs atrakcionai. Veiks tautodailininkų mugė. Dvare šiltuoju metų laiku nuolat veikia kavinė, puikioje suvenyrų parduotuvėlėje galima įsigyti ne tik tradicinių suvenyrų, bet menininkų darbų.

Bilieto kaina suaugusiesiems – 7 Eur, vaikams – 3 Eur. Ikimokyklinio amžiaus vaikai, fizinę (judėjimo) negalią turintys asmenys ir juos lydintis vienas asmuo į šventę įleidžiami nemokamai.

Kasmet vykstanti Tulpių žydėjimo šventė sulaukia labai daug lankytojų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Manoma, kad šiais metais pasigrožėti Burbiškio dvaru ir pražydusių tulpių žiedais susirinks apie 20 tūkst. žmonių.


Truputis istorijos

Burbiškio arba Baženskių dvaras istoriniuose šaltiniuose minimas nuo XVII a. Dvare – peizažinio tipo parkas, užimantis 28 ha plotą. Parko teritorijoje esančiuose tvenkiniuose yra 15 salų. Tvenkiniai sujungti lieptais ir tilteliais, per parką teka Liulio upelis. Nutiesti takai, pastatyta tiltų, pavėsinių, suoliukų, skulptūrų, nuo ažūrinių metalinių vartų driekiasi dviejų eilių beržų alėja, šonuose – liepų alėjos.

Iš visų Radviliškio rajone esančių dvarų Burbiškio dvare XX amžiaus pradžioje buvo sukaupta daug meno vertybių. Burbiškio dvaras pasižymėjo senosios bajoriškos dvarų kultūros puoselėjimu. Dvaro savininkai Baženskiai kūrė didelį ir puošnų parką, jame statė paminklus, skulptūras, kaupė archyvą ir biblioteką. Visas parke esančias skulptūras dvarininko Mykolo Baženskio užsakymu sukūrė skulptorius Kazimieras Ulianskis (1878–1914). XX amžiuje dvare lankydavosi P. Vileišis, J. Basanavičius, K. Makušinskis.

Adomas Baženskis, dvaro paveldėtojas, gyvenęs Gniezne, Lenkijoje, 1992 metais apleistą, sovietiniais laikais nuniokotą dvarą padovanojo Radviliškio rajono savivaldybei, kuri įsipareigojo jį sutvarkyti ir pritaikyti visuomenės kultūros reikmėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių