Quantcast

Bulgarai Kristaus Apsireiškimo šventę mini maudynėmis lediniame vandenyje

Bulgarijoje tūkstančiai krikščionių ortodoksų pirmadienį, per Kristaus Apsireiškimo šventę, brido į upes ir ežerus ištraukti Nukryžiuotųjų, kuriuos minėdami Jėzaus krikštą į ledinį vandenį sumetė dvasininkai.

Tradicija sako, kad medinį kryžių iš vandens ištraukęs žmogus išsivaduos nuo piktų dvasių ir visus metus bus sveikas. Kryžių ištraukus, dvasininkas aptaško tikinčiuosius vandeniu naudodamas bazilikų ryšulėlį.

Ramiame kalnų mieste Kaloferyje centrinėje Bulgarijoje dešimtys tradiciniais baltais siuvinėtais marškiniais vilkinčių vyrų nešdami šalies vėliavas ir dainuodami liaudies dainas brido į šaltą Tundžos upę.

Miesto mero vadovaujami, būgnų ir dūdmaišių įkvėpti, namine slyvine pastiprinti dalyviai akmenuotoje upėje atliko lėtą „vyrų šokį“.

Iki juostos į vandenį įsibridę vyrai, nepaisydami minusinės temperatūros, šoko kone pusę valandos, stumdydami nuo savęs srovės nešamas ledo lytis.

Kaloferis yra kreipęsis dėl šio tradicinio ritualo įrašymo į Jungtinių Tautų kultūros agentūros UNESCO „nematerialiojo kultūros paveldo“ sąrašą.

Kristaus Apsireiškimo švente baigiasi 12 dienų kalėdinis laikotarpis, bet ne visos krikščionių ortodoksų Bažnyčios švenčia ją tą pačią dieną.

Ortodoksų Bažnyčios Graikijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje ją mini sausio 6-ąją, o Bažnyčios Rusijoje, Ukrainoje ir Serbijoje, kurios vadovaujasi Julijaus kalendoriumi, šią šventę švenčia sausio 19-ąją, nes jų Kalėdos būna sausio 7-ąją.

Atmesti „pinigų dievą“

Sausio 6-oji kai kuriose krikščioniškose Vakarų Bažnyčiose švenčiama kaip Trijų karalių diena, kuria paminima trijų išminčių kelionė ieškant užgimusio Jėzaus ir kuria taip pat baigiasi Kalėdų švenčių sezonas.

Vatikane popiežius Pranciškus sakydamas Trijų karalių mišių homiliją Šv. Petro bazilikoje paragino žmones atmesti „pinigų dievą“, kaip ir vartotojiškumo, malonumų, sėkmės bei ego „dievus“.

Pranciškus taip pat ragino žmones sutelkti dėmesį į tarnystę kitiems, o ne sau, susitelkti ties esminiais dalykais, atsikratant „nenaudingų dalykų ir įpročių“, kurie stingdo širdis ir drumsčia protus.

Tikintieji, pasak Pranciškaus, turėtų padėti gyvenimo paraštėse kenčiantiems žmonėms, kuriuose apsireiškia Jėzus. Akcentuodamas vieną pagrindinių savo pontifikato temų, Pranciškus sakė, kad „tikėjimas yra ne paprasčiausias gražių dogmų rinkinys“, o raginimas mylėti Dievą.

Milane miesto pareigūnai, siekdami, kad švenčių džiaugsmą pajustų ir skurstantieji, pirmadienį viename viešbučių organizavo pietus 200 benamių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių