Quantcast

„Auksinių gaublių“ nominantų sąraše dominuoja „Vandens forma“

  • Teksto dydis:

Holivude prasidedant apdovanojimų sezonui, temdomam didžiulio skandalo dėl nederamo seksualinio elgesio, daugiausiai „Auksinių gaublių“ nominacijų pirmadienį gavo fantastinė meilės istorija „Vandens forma“ (The Shape of Water).

Liaupsinama Guillermo del Toro (Giljermo del Toro) fantastinė juosta, kurios veiksmas vyksta 7-ajame dešimtmetyje, buvo nominuota septyniose kategorijose, taip pat ir keliose pagrindinėse, įskaitant geriausios kino dramos ir geriausios aktorės. Pastarąjį apdovanojimą pretenduoja gauti Sally Hawkins (Sali Hokins).

Po šešias nominacijas gavo „The Post“ ir „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“ (Three Billboards outside Ebbing, Missouri), o keturiose kategorijose buvo nominuotas filmas apie paauglės žengimą į suaugusiųjų pasaulį „Lady Bird“.

Nominacijos suteiks postūmį filmams prieš lenktynes dėl „Oskarų“, jie bus išdalyti kovo mėnesį. Vėliau šią savaitę bus paskelbtos ir įtakingos Ekrano aktorių gildijos (SAG) nominacijos.

Dėl „Auksinio gaublio“ geriausios kino dramos kategorijoje taip pat varžysis dar viena juosta apie kelią į suaugusiųjų pasaulį „Vadink mane savo vardu“ (Call Me By Your Name), trileris apie Antrąjį pasaulinį karą „Diunkerkas“ (Dunkirk), drama apie žiniasklaidos darbą „The Post“ ir juodoji komedija „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“.

Šiemetiniai „Auksiniai gaubliai“ laikomi šansu Holivudui pademonstruoti nepakantumą nederamam seksualiniam elgesiui po viešų kaltinimų lavinos, pirmiausiai užgriuvusios kino magnatą Harvey Weinsteiną (Harvį Veinsteiną), dabar laikomą vienu didžiausių seksualinių grobuonių per visą kino istoriją.

Kaip ir tikėtasi, kino studija „The Weinstein Company“, atleidusį H. Weinsteiną, vieną iš savo įkūrėjų, jokių nominacijų negavo.

Tačiau platesnio masto padariniai tikriausiai supurtys visą apdovanojimų sezoną, nes nederamu seksualiniu elgesiu buvo apkaltinta ir daug kitų įtakingų veikėjų.

„Auksinius gaublius“ dalijanti Holivudo užsienio spaudos asociacija (HFPA), tikriausiai rūpindamasi tuo, kokią pasiųs žinią, iš esmės vengė pripažinti Kevino Spacey (Kevino Speisio), Jeffrey Tamboro (Džefrio Tamboro), Louiso C. K. (Luiso Si Kei), Bretto Ratnerio (Breto Ratnerio) ir kitų į skandalo liūną įtrauktų stambių žaidėjų darbus.

Priekaištas

K. Spacey, 2015 metais už darbą „Kortų namelyje“ (House of Cards) laimėjęs geriausio aktoriaus apdovanojimą, po daugybės pareikštų įtarimų dėl nederamu elgesio su jaunais vyrais jokių galimybių pakartoti tą sėkmę neturėjo.

Tačiau jam pareikšti įtarimai tikriausiai pakirto ir jo kolegų, tokių kaip Robin Wright (Robin Rait), galimybes, nes serialas šiemet ignoruojamas.

Komiškas serialas „Permatomas“ (Transparent), anksčiau taip pat gavęs įvairių nominacijų ir atnešęs apdovanojimą J. Tamborui, atsidūrė tokioje pačioje padėtyje.

K. Spacey turėjo būti ir kriminalinio trilerio „Visi pasaulio pinigai“ (All the Money in the World) apdovanojimų kampanijos priešakyje, bet režisierius Ridley Scottas (Ridlis Skotas) nusprendė išbraukti aktorių iš savo naujausio darbo.

Jį pakeitęs Christopheris Plummeris (Kristoferis Plameris), su kuriuo K. Spacey scenos buvo perfilmuotos paskutinę minutę, netikėtai buvo nominuotas geriausio antrojo plano aktoriaus kategorijoje.

Nusigręžusi nuo skandalo įtrauktų veikėjų HFPA pagerbė reputacijos nesusigadinusius senus favoritus, tokius kaip R. Scottas, „Diunkerko“ kūrėjas Christopheris Nolanas (Kristoferis Nolanas) ir „The Post“ režisavęs Stevenas Spielbergas (Stivenas Spilbergas).

Spaudos laisvę akcentuojantis „The Post“, daugelio laikomas priekaištu prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), yra tarp ankstyvųjų „Oskarų“ favoritų.

Taip pat labai giriamas Martino McDonagho (Martino Makdonago) filmas „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“. Šioje juostoje Frances McDormand (Fransis Makdormand) vaidina motiną, siekiančią atkeršyti už dukters išžaginimą ir nužudymą; filmas rugsėjo mėnesį Toronto tarptautiniame kino festivalyje gavo labai svarų žiūrovų apdovanojimą.

Geriausio animacinio filmo kategorijoje favoritu laikomas „Coco“ meksikiečių Mirusiųjų dienos tematika, nors vienas jo studijos „Pixar“ įkūrėjų Johnas Lassiteris (Džonas Lasiteris) neseniai pripažino savo nederamą elgesį darbuotojų atžvilgiu.

Tačiau „Diunkerkas“, kuris taip pat yra tarp ankstyvųjų „Oskarų“ favoritų ir labai giriamas už meistrišką kinematografiją, pelnė tik tris nominacijas.

„Nuostabioji moteris“ – be nominacijų

Tikėtasi, kad pagrindinis pretendentas į apdovanojimus bus „Vadink mane savo vardu“, bet filmas gavo tik tris nominacijas: geriausios dramos, geriausio pagrindinio aktoriaus Timothee Chalametui (Timoti Šalamė) ir geriausio antrojo plano aktoriaus Armie Hammeriui (Armiui Hameriui).

Satyra apie rasizmą ir vidurinės klasės baltųjų kaltę „Pradink“ (Get Out) šiemet padarė turbūt didžiausią ir netikėčiausią poveikį iš visų filmų, bet taip pat gavo nedaug „Auksinių gaublių“ nominacijų – tik dvi, geriausios komedijos ir geriausio aktoriaus Danieliui Kaluuyai (Danieliui Kalujai).

Tačiau HFPA prezidentė, indų žurnalistė Meher Tatna gyrė nominuotųjų įvairovę.

„Esu sujaudinta, kad mes pripažįstame tokius žmones kaip aš, kokių nemačiau per televiziją, kai pirmą kartą atvykau į šią šalį. Kaip žurnalistė visuomet ieškau įvairovės ir labai džiaugiuosi ją švęsdama“, – sakė ji.

Vis dėlto kai kurie „Auksinių gaublių“ stebėtojai socialinėje žiniasklaidoje atkreipė dėmesį, kad nors gerai atstovaujama etninėms mažumoms, tarp nominuotųjų nėra kino kūrėjų moterų.

Turbūt prieštaringiausiai vertinamas „Nuostabiosios moters“ (Wonder Woman) ignoravimas – filmas negavo nė vienos nominacijos, ir tai išprovokavo piktą gerbėjų reakciją.

Juosta, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko Gal Gadot, yra pirmas filmas apie superdidvyrius, kuriame pagrindinė veikėja yra moteris ir kurį režisavo moteris – Patty Jenkins (Pati Dženkins). Amerikos kino institutas (AFI) „Nuostabiąją moterį“ yra įtraukęs į geriausių šių metų filmų dešimtuką.

„Atsiprašau, „Auksiniai gaubliai“, bet „Nuostabioji moteris“ buvo geresnis filmas už „Diunkerką“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vienas nusivylęs gerbėjas.

Televizijos fronte pirmauja kelis „Emmy“ jau gavusi HBO drama „Big Little Lies“, kuri buvo nominuota šešiose kategorijose.

Nuo jos nedaug atsilieka keturias nominacijas gavusi televizijos FX antologija „Feud: Bette and Joan“. Po tris nominacijas gavo „Fargo“, „Tarnaitės pasakojimas“ (The Handmaid's Tale) ir „This is Us“.

Tarp televizijų su 12 nominacijų užtikrintai pirmauja HBO.

75-oji „Auksinių gaublių“ įteikimo ceremonija įvyks Beverli Hilse sausio 7 dieną. Ją ves pokalbių laidos vedėjas Sethas Meyersas (Setas Mejersas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių