Quantcast

„Auksinis protas”: Dovydas prieš Galijotą

  • Teksto dydis:

Istorija, nutikusi „Auksiniam prote”, lyg pasikartojęs biblinis pasakojimas apie Dovydą ir Galijotą. Dvi komandos, vienoje kurių kaunasi jauniausias žaidėjas Dovydas, meta iššūkį „filistinams”.

Trumpai primename biblinę istoriją. Filistinai kovoja su Izraeliu. Trys vyresnieji Dovydo broliai kaunasi Sauliaus armijoje. Dovydas neša maisto broliams ir išgirsta apie filistinų milžiną Galijotą, kuris tyčiojasi iš izraelitų, kad niekas neišdrįsta su juo kautis. Jaunasis Dovydas sužino, kad karalius Saulius apdovanos turtais ir duos savo dukrą į žmonas tam, kas nugalės Galijotą.

Kariai praneša karaliui, kad su milžinu Galijotu nori kautis jaunasis Dovydas. Bet Saulius sako Dovydui: „Tu negali kovoti su šiuo filistinu. Tu dar tebesi vaikas, o jis – kovotojas visą savo gyvenimą.” Dovydas karaliui atsako: „Aš užmušdavau mešką ir liūtą, kai šie pagriebdavo mano tėvo avis. Ir šis filistinas bus kaip vienas iš jų. Jehova padės man.”

Dovydas nusileidžia prie upelio, išsirenka penkis nugludintus akmenukus ir įsideda juos į savo krepšį. Po to jis paima savo mėtyklę ir eina pasitikti milžino. Kai Galijotas jį pamato, netiki savo akimis. Jis mano, kad nugalėti Dovydą bus labai lengva. „Tik ateik prie manęs ir aš atiduosiu tavo kūną paukščiams ir žvėrims suėsti”, – sako Galijotas. Bet Dovydas jam atsako sako: „Tu ateini prie manęs su kalaviju, ietimi ir skydu, o aš einu prie tavęs Jehovos vardu. Šiandien Jehova paduos tave į mano rankas, ir aš tave užmušiu.” Dovydas išima akmenuką iš savo krepšio, įdeda jį į mėtyklę ir sviedžia iš visų jėgų. Akmuo pataiko Galijotui tiesiai į kaktą ir jis krinta negyvas! Pamatę, kad stipriausias jų vyras krito, filistinai pasileidžia bėgti.

Šis pasakojimas puikiai atitinka šio trečiadienio „Auksinio proto žaidimo įvykius. Kiek akmenukų prireiks Dovydui ir vis tik kas laimės kovą?

Žaidimo pradžioje Dovydo komandoje kariaus: 27 metų vilnietis žurnalistas Ugnius Antanavičius, „Auksiniame prote” žaidžiantis jau ketvirtą kartą; 38 metų valstybės tarnautojas Vaidas Augūnas iš Vilniaus rajono Žalesos kaimo ir  pats jauniausias žaidimo dalyvis – 18 metų dvyliktokas iš Plungės Dovydas Auškalnis. Dovydas domisi politika, istorija, sportu ir žaidžia šachmatais. Visi šie pomėgiai šimtu procentu pasitarnaus jaunuoliui kovojant „Auksiniame prote”.

„Filistinų” arba, anot Andriaus Tapino ir Arūno Valinsko, „galijotų” komandoje žais: 32 metų statutinis valstybės tarnautojas, pasienietis Marius Drūtys, gyvenantis Vilniuje, dirbantis Lazdijuose, o jam kompaniją palaikys dvi damos – 26 metų grupės vadovė iš Vilniaus Rasa Šimulionytė ir antrąkart laimę „Auksinio proto” kovoje bandanti 25 metų kaunietė studentė Eglė Vaškevičiūtė.

Taigi, trečiadienio vakarą įprastu laiku – 21.30 val. žiūrėsime „Auksinį protą” ir skaičiuosime Dovydo akmenėlius. Beje, o gal vis tik šįkart kovą laimės ne Dovydas, o Galijotas? Galbūt ne be reikalo net trijų šio vakaro žaidėjų gyvenimo moto: „Kas tavęs nenužudo, padaro tave stipresniu.”



NAUJAUSI KOMENTARAI

--

-- portretas
damn
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių