Quantcast

Atvertos žmogaus kūno paslaptys

Ar žinote, kas slypi po mūsų oda? Atsakymai – į Vilnių atvežtoje sensaciją mokslo ir medicinos pasaulyje sukėlusioje žmonių kūnų parodoje "The Human Body Exhibition". Čia save iš vidaus pažinsite tikrąja to žodžio prasme.

Pažintis su anatomija

Antradienį sostinėje pristatyta į Lietuvą pirmą kartą atvežta prieštaringai vertinama žmonių kūnų paroda "The Human Body Exhibition". Milijonus lankytojų visame pasaulyje sutraukiančioje parodoje – beveik 200 eksponatų.

Parodą sudaro devynios eksponatų galerijos, skirtos įvairioms su žmogaus anatomija susijusioms temoms. Jose lankytojai turės galimybę iš arčiau susipažinti su žmogaus kūnu, pamatyti daugybę specialiu būdu paruoštų žmogaus organų, sužinoti, kaip funkcionuoja mūsų organizmas. Taip pat palyginti sveikus organus su pažeistais vėžio, sveikus plaučius su plaučiais, kuriuos pažeidė rūkymas, pamatyti visas smulkiausias žmogaus kraujotakos sistemos gysleles.

Organizatorių teigimu, paroda "The Human Body Exhibition" skirta lankytojams šviesti ir skatinti, kad jie rinktųsi tinkamą gyvenimo būdą. Parodos kūrėjų tikslas – kaip įmanoma tiksliau parodyti žmonėms jų kūno sandarą, kaip jis funkcionuoja, skatinti rūpintis sveikata, atskleisti tikrąjį žmogaus kūno stebuklą.

"Paroda labai kontroversiška. Ji atskleidžia tai, kas ilgą laiką buvo prieinama tik medicinos specialybių žmonėms. Parodo šios specialybės paslaptingumą, sudėtingumą. Kiekvienas žmogus, atėjęs į šią parodą, gali susipažinti su savo vidumi, savo anatomija ir funkcijomis", – parodą pristatė teismo medicinos rezidentas Linas Janauskas.

p>Paruošta plastinacijos metodu

Devyniose galerijose sutalpinta kaulų, raumenų, nervų, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo, virškinimo sistemų ekspozicija. Galerijoje pavadinimu "Vaisiaus augimas" galima susipažinti su embriono vystymusi. Eksponuojami 10, 14 ir 30-ies savaičių vaisiai, vaisiaus kaulų vystymasis.

Parodos "The Human Body Exhibition" egzempliorius, griežtai laikydamasi Kinijos įstatymų, paaukojo plastinavimo tyrimus vykdanti Daliano Hoffeno biotechnologijos laboratorija. Visi eksponatai yra mirę žmonės. Jų tapatybė, amžius, kada mirė, kuo vertėsi ir kiti dalykai neatskleidžiami.

Parodoje eksponuojamų žmonių kūnai paruošti naudojant plastinacijos metodą. Atliekant plastinaciją kūnas išsausinamas vis didėjančios koncentracijos etilo spiritu, maišomas su acetonu ir vakuume sutvirtinamas acetone tirpstančiu silikonu. Teigiama, kad visi eksponatai ruošiami laikantis ypatingos pagarbos žmogaus kūnui ir visų saugumo reikalavimų.

Šio metodo išradėju laikomas prieštaringai vertinamas vokiečių mokslininkas Guntheris von Hagensas. 1995-aisiais Japonijoje jis pristatė pirmą taip paruoštų kūnų parodą "Kūnų pasauliai". Iš viso G.von Hagensas yra parengęs keturias skirtingas tokio pobūdžio parodas, jas pasaulyje jau aplankė daugiau kaip 26 mln. žmonių.

L.Janauskas papasakojo, kad kai pakinta plastinuotų eksponatų reprezentacinė išvaizda, jie nebetinkami edukacijai ir yra kremuojami.

Gali paveikti patologijų rodymas

Žmonių kūnų parodos pasaulyje vertinamos labai skirtingai. Yra tam smarkiai prieštaraujančių ir manančių, kad nedera taip elgtis su žmogaus kūnu, keliančių klausimą, ar ši paroda tikrai yra edukacinio pobūdžio.

"Tai priklauso nuo žmogaus moralinių įsitikinimų. Žmonės, kurių kūnus matome parodoje, buvo pasirašę sutikimą savo kūną po mirties paaukoti edukaciniams tikslams", – trumpai į klausimą, ar teisūs kritikai, smerkiantys tokias parodas, atsakė teismo medicinos rezidentas L.Janauskas.

Apžiūrėjęs parodą supranti, kad lyg ir nėra nieko itin šokiruojančio, to, ko nebūtum matęs bent jau vadovėliuose. Kyla klausimas, kaip paroda galėtų paveikti žmogų. L.Janauskas teigė, kad paveikti gali įvairios pristatomos patologijos.

"Parodoma kaulinė, raumenų patologija, kaip veikia infarktas, insultas, vaizduojami navikai, parodoma rūkymo žala plaučiams. Pamatę tai galbūt mesite rūkyti", – kalbėjo parodą pristatantis teismo medicinos specialistas. Beje, parodos galerijoje, kur eksponuojami sveiki ir pažeisti plaučiai, stovi stiklinė dėžė. Nusprendę atsisakyti šio įpročio galės iškart išmesti pakelius cigarečių.

Kodėl prekybos centras?

Nemaža diskusijų ir nuogąstavimų kėlė į Vilnių atvežtos parodos vieta. Ji įkurta laisvalaikio ir prekybos centro "Panorama" antrame aukšte. Kodėl vietoj mokslo centro ar muziejaus pasirinktas prekybos centras?

"Čia buvo atvykę patys parodos kūrėjai. Jie reikalavo, kad paroda būtų rodoma tris mėnesius. Vilniuje realiai neįmanoma susitarti, kad kuri nors vieta būtų uždaryta tiek laiko. Pagrindinis reikalavimas buvo didelis žmonių srautas. Analogiškos parodos vyko Latvijoje ir Estijoje. Latvijoje jos vyko prekybos centre, kuris priklauso "Panoramos" savininkams. Kaip suprantu, Europoje prekybos centras – įprasta vieta", – paprastai aiškino komunikacijos vadovas Aivaras Gelžinis.

Parodą "The Human Body Exhibition" kuria viena didžiausių po pasaulį keliaujančių parodų organizatorių, 50 metų patirtį turinti bendrovė "HK Exhibition". Jos edukacines parodas visame pasaulyje aplankė daugiau kaip 20 mln. žmonių.

Oficialiai ši paroda bus atidaryta penktadienį, vasario 17 d., ir veiks tris mėnesius – iki gegužės 17 d. Ją bus galima lankyti visas savaitės dienas, nuo 10 iki 22 val. Į parodą galės ateiti ir vaikai, tačiau tik lydimi suaugusiųjų. Kiekvienoje parodos galerijoje bus po gidą, kurie papasakos, kaip veikia kiekvieno organo sistema, atsakys į lankytojams rūpimus klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių