Quantcast

Atgimsta tamsiosios muzikos festivalis „Dargana“

„Dargana“ – alternatyviosios muzikos festivalis, į Kauno tamsiąją sceną sugrįžtantis po šešerių metų pertraukos. „Fluxus ministerijoje“ vyksiančiame renginyje sunkiosios muzikos gerbėjai galės išgirsti gerai žinomus, tačiau seniai scenoje matytus atlikėjus – „Mano juodoji sesuo“, „Xess“, „Comediad'elArte“, „Art OfMemory“ ir „Pocket“.

„Pastaruosius dvejus metus lietuviškoje scenoje nevyko jokie gotikinės, “darkwave„ muzikos renginiai, o jų labai trūksta, nes grupės kuria, nors ir nėra jų tiek daug, palyginti su kitomis scenomis“, – apie festivalio poreikį pasakojo jo organizatorius, grupės „Mano juodoji sesuo“ lyderis Mindaugas Budnikas.

Anot jo, vienu metu atsiradusi šios stilistikos muzikos banga šiuo metu kiek nuslūgo. „Vyksta pavieniai vakarėliai – kaip diskotekos ir pan., bet norisi didesnio renginio, nes nebėra tokių festivalių kaip “Kunigunda Lunaria„ ar “Tamsa šnabžda„. Taip po truputį ir pribrendo šio festivalio idėja. Iš pradžių norėjome jį surengti vasarą, paskui, kai apsisprendėme dėl pavadinimo, jis labiau tiko rudeniui, bet įvyks žiemą“, – anot M.Budniko, jei „Dargana“ taps tradiciniu renginiu, festivalis greičiausiai vis dėlto vyks rudenį.

– Pirmoji „Dargana“ vyko 2006 m. rudenį. Kas pasikeitė per šį laiką?

– Pirmoji „Dargana“ greičiau buvo koncertas, o ne festivalis. Pirmiau buvo albumo „Dargana“ išleidimas. Po albumo išleidimo vyko jo pristatymo koncertas. Tai nebuvo vienareikšmiškai tamsi muzika, albume skambėjo elektroninės, industrial ar pankroko stiliaus grupių muzika. Šis renginys labiau orientuotas į tai, kad tai renginys po Vilniuje vykusios „Kunigundos Lunarios“. Dabar yra sunku pasakyti, į ką tai mutuos ateityje.

– Galbūt „Dargana“ pakeis „Kunigundą Lunarią“?

– Tokios muzikos renginiai prasidėjo Kaune, džiugu, kad jie čia ir atgimsta. Pirmi renginiai vyko 1999-aisiais Kaune „Terra X“ klube, o „Kunigunda“ – kiek vėliau. Kai į Kauną suplūdo daug tokią muziką klausančių žmonių iš visos Lietuvos, mus ištiko šokas: anksčiau tokių renginių nebuvo, buvo sunku įsivaizduoti, kad yra tiek šios muzikos gerbėjų. Esu už tai, kad ji atgimtų ir tęstųsi. Lenkijoje tokie renginiai nemirė, tai kodėl tai turi mirti Lietuvoje? Žinoma, lenkų muzikinė scena yra daug didesnė. Norint, kad „Dargana“ taptų kasmečiu festivaliu, reikia, kad rinktųsi žmonės, kad jiems to reikėtų.

– Galima pastebėti, kad gotikinė subkultūra Lietuvoje didžiausio populiarumo sulaukė 2004–2005 m. Kaip manote, kodėl būtent tuo metu?

– Pamažu tai populiarėjo, iš dalies tapo kaip mada. Galbūt populiarumo jam suteikė grupės, kurias anuomet rodė televizija, grojo radijas, pvz., „Rammstein“, Marilyn Mansonas ir kitos, taip pat vykę subkultūros renginiai, kaip jau minėtas festivalis „Kunigunda Lunaria“

– Esate ir grupės „Mano juodoji sesuo“ vadovas. Kuo jus žavi gotikinės muzikos stilius?

– Mane žavi ne vien gotikinės muzikos stilius, o apskritai muzika. Žavi tam tikri sąskambiai, bet tai nebūtinai turi būti gotikinė grupė. Man patinka įvairi muzika. Skonį formavo gyvenimas, klausyta muzika. Tam tikru laikotarpiu įtaką darė tam tikros srovės, tam tikros grupės, filmai, literatūra, šios muzikos ankstyvosios įžymybės – „Bauhaus“, „Sisters of Mercy“, „Fields of Nephilim“, „Cure“, „Depeche Mode“ ir t. t. bei nemažai šių dienų atlikėjų.

– Ar iš šių grupių ir jūs semiatės kūrybos idėjų?

– Sunku pasakyti – labai įvairiai. Kartais atsisėdi – ir nieko, o kartais kūriniai pasipila kaip iš gausybės rago. Idėjų paieškos gal labiau buvo aktualios ankstyvuoju kūrybos laikotarpiu. Dabar jau yra susiformavęs „Mano juodosios sesers“ stilius. Kartais nuo jo norisi pabėgti, šioje vietoje gelbėtų kitas požiūris į tavo muziką iš šalies, bet Lietuvoje nėra į panašią muziką įsigilinusių prodiuserių. Galbūt ji būtų įvilkta į kitą drabužį ir nebūtų tokia šabloniška. Daugelio muzikinių albumų braižas yra panašus, tai būdinga visoms grupėms – nežinau, ar tai gerai ar ne. Vieniems patinka, kad grupės skamba pan. O kartais tai yra neįdomu. Išgirsti naują albumą, o ten tie patys ritmai, sąskambiai, tembras, maniera... Visa tai pabosta, dažnai lauki iš naujo albumo kažko nauja. Manau, kad panašiai yra ir su mumis.

– Kokią programą esate paruošę „Darganos“ publikai?

– Programa labai nesiskirs nuo mūsų paskutinio koncerto, kuris buvo Rygoje, tačiau Lietuvoje su šia programa dar nesame groję. Bus keletas perdirbinių, bet šiaip kažko labai naujo ir ypatingo nepateiksime. Tiesiog neseniai išleidome naują albumą ir tai yra laikotarpis, kai visiškai naujos dainos dar yra kūrybos procese. Šiaip tikimės kokybiško gero garso.


KAS: ALTERNATYVIOSIOS MUZIKOS FESTIVALIS „DARGANA“.

KUR: „FLUXUS MINISTERIJOJE“ (JONAVOS G. 3).

KADA: VASARIO 23 D. 19 VAL.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių