Quantcast

Ar fizika paneigia antgamtines jėgas?

Vienas paskui kitą mūsų ekranuose pasirodo šiemet "Oskarams" nominuoti filmai. Jau dabar galima prognozuoti, kad "Visko teorija" be šių prizų tikrai neliks.

Dažniausiai gauna "Oskarus"

Statistiką mėgstantys amerikiečiai seniai pastebėjo, kad vyrams "Oskarai" dažnai atitenka už ryškiai suvaidintus personažus, turinčius, švelniai kalbant, įvairių psichologinių problemų. Ryškiausi pavyzdžiai – Jacko Nicholsono bepročiu paverstas Makmerfis ("Skrydis virš gegutės lizdo"), Dustino Hoffmano "Lietaus žmogus" ir Tomo Hankso idiotas Forestas Gampas.

Žinoma, būna ir išimčių. Štai Russelas Crowe už šizofreniško mokslininko Džono Forbso Nešo jaunesniojo vaidmenį filme "Nuostabus protas" (2001 m., rež. Ronas Howardas) "Oskaro" tąsyk negavo, bet tai ne aktoriaus bėda, o JAV Kino Akademijos gėda. Juk tikrai nerimta lyginti paauksuota statulėle apdovanoto Denzelo Washingtono personažą "Treniruočių dienoje" ir aistringai R.Crowe vaidinamą mokslo genijų, kuriam jo beprotystė atnešė pavėluotą pripažinimą ir net Nobelio premiją.

Į "Nuostabaus proto" herojų labai panašus kitas realus žmogus – mokslininkas Stephenas Hawkingas, kurio dramatiškas likimas dabar atgyja šiemet net penkiems "Oskarams" nominuotame filme "Visko teorija".

Kartais ir medikai klysta

Dažnai filmuose matėme bene dažniausiai linksniuojamą amerikietiškos demokratijos pasiekimą: girdi, Jungtinėse Valstijose net marginalas arba visai pasyvus visuomenės narys gali susirasti nišą savo veiklai, jeigu tik ji neprieštarauja JAV pagrindiniams įstatymams. O ką jau kalbėti apie žmones, apdovanotus meniniu talentu ar neeiliniu intelektu. Tokios asmenybės dažnai tampa biografinių filmų herojais. Jie yra labai skirtingi, bet visus sieja ta pati aplinkybė – neįprastų gabumų turintys individai dažniausiai yra totaliai vieniši. Net ir sukūrę šeimą jie būna pasmerkti nepritapti prie vadinamojo normalaus gyvenimo sąlygų.

"Nuostabaus proto" herojus finale, atsiimdamas Nobelio premiją, visų pirma dėkojo savo žmonai, ištvėrusiai sunkų vyro charakterį ir pasidalijusiai su Džonu visą likimo negandų naštą.

Panašią situaciją matysime ir naujame filme "Visko teorija". Čia pagrindiniam herojui fizikui Stephenui Hawkingui jaunystėje diagnozuojama reta liga – amiotropinė lateralinė sklerozė, kuri nenumaldomai sekina žmogaus raumenų sistemą. Pasak gydytojų, vaikinui liko gyventi vos dveji metai. Tačiau apgaubtas dar Kembridžo universitete pamiltos Džeinės Vaild (aktorė Felicity Jones) rūpesčio ir pasiaukojimo, Stephenas pasiryžta įrodyti, kad dėl jo sveikatos būklės gydytojai suklydo.

Stulbinami atradimai

Fizikai teigia, kad Stepheno Hawkingo pavardę tikriausiai žino ir tie, kurie visiškai nesidomi mokslo pasiekimais. Mūsų dienų genijus, pakeitęs žmonijos suvokimą apie visatos paslaptis, vis dar nesiliauja stebinti savo protu, darbštumu ir valios stiprybe. Matematikos profesorius padarė svarbių atradimų juodųjų skylių teorijoje ir nuveikė didelius darbus, tyrinėdamas Didžiojo sprogimo reiškinius. Mokslo pasaulyje net egzistuoja terminas "Hawkingo spinduliavimas", kurį skleidžia energiją prarandančios mažos juodosios skylės. Nepaisant medikų mirtino verdikto dar prieš penkis dešimtmečius, mokslininkas vis dar gyvas, o paralyžius paveikė tik jo kūną, bet ne dvasią ir protą.

Mokslininkas save vadina ateistu, išpažįstančiu vienintelę religiją – kosmologiją. Kaip S.Hawkingas sako filme, "fizikas negali sau leisti į savo skaičiavimus įsileisti tikėjimo antgamtinėmis jėgomis". Bet visas jo gyvenimas kaip tik ir paneigia tokios aksiomos kategoriškumą.

"Visko teoriją" įdomu žiūrėti ir dėl fenomenalios pagrindinio herojaus biografijos, ir dėl naujų argumentų amžinuose fizikų bei lyrikų (ir teologų) ginčuose, ir dėl subtiliai filme plėtojamos dvasios pergalės prieš materiją temos. Dar vienas filmo privalumas – pagrindinio vaidmens atlikėjas Eddie Redmayne‘as. Jį jau įsidėmėjome filmuose "7 dienos ir naktys su Marilyn Monroe" ir "Vargdieniuose". Būtų labai keista, jeigu šiemet ponas "Oskaras" neatsidurtų jo rankose.

"Visko teorija" ("The Theory of Everything") *****

Drama. D.Britanija, 2014 m. Rež. Jamesas Marshas. Vaidina: Felicity Jones, Charlie Coxas, Emily Watson, Davidas Thewlis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių