Quantcast

Antroji Samoa religija – regbis

Fotoalbumo "Neregėta Lietuva" autoriui Mariui Jovaišai Polinezija – vienas gražiausių žemės kampelių. Todėl fotografas bei dokumentinių filmų autorius nudžiugo, kad neseniai mūsų šalis užmezgė diplomatinius santykius su viena mažiausių pasaulio valstybių – Samoa: "Nežinojau, bet malonu. Teigiama, kad Samoa – Polinezijos šaknys, tai – legendinė maorių tėvynė."

Burnoje – juodasis perlas

Nuostabi gamta, draugiški žmonės, neįprasti šokiai, perlus saugančios austrės ir antroji religija – regbis. Tokius įspūdžius pirmiausia išvardijo M.Jovaiša, prakalbus apie Samoa.

Valgant šviežius moliuskus Polinezijoje kartais perspėja būti atsargesniems. Ne, ne dėl galimybės apsinuodyti. O dėl tikimybės nusiskelti dantį į kriauklės viduje augantį perlą. Taip vos nenutiko M.Jovaišos žmonai Brigitai.

„Laimė, jos dantys liko sveiki, o tą juodąjį perlą gavome dovanų,“ – juokėsi vilnietis, prisiminęs, kaip žmona krimstelėjo „akmenuką“ – 4 milimetrų diametro juodąjį perlą.

Devynių mažyčių salelių valstybės paizažą puošia kalnai, o aplink tyvuliuojantis vanduo – žalsvai smaragdinis. Dauguma samoiečių išvykę dirbti į JAV ir Europą. Vietiniai, lietuvio pastebėjimu, labai mieli žmonės.

Ar jie kuo nors panašūs į lietuvius? Marius juokiasi: "Jie taip pat turi antrąją religiją. Tačiau dievina ne krepšinį, bet regbį."

Kai kurios tradicijos stebina

Į Samoa fotografas atvyko iš Honkongo su šios šalies regbio nacionaline komanda, kuri tapo pasaulio regbio taurės laimėtoja. Oro uoste pasitiko dešimtys tūkstančių žmonių. Vaizdas, kaip pasitinkant Lietuvos rinktinę, laimėjusią Europos čempionatą, ar "Žalgirį" po pergalės Eurolygoje.

Senovės Polinezija buvo kanibalų kraštas. Tačiau dabar ten, pasak M.Jovaišos, ritualinės žmogžudystės išnykusios. Samoa gyvena nebe laukiniai žmonės, kaip kai kad dar tebemano. Šiandieninėje Polinezijoje beveik nerasi kaimelio, kuriame nebūtų elektros. Tačiau europiečio akiai keisti ritmingi šokiai – įprasta Samoa žmonių gyvenimo dalis.

Samoa, kaip ir visoje Polinezijoje, M.Jovaišą stebino neįprasta tradicija: kelis vaikus turinti šeima vieną sūnelį ar dukrelę atiduoda auginti savo bevaikio brolio ar sesers šeimai.

Keliautojo vardas – keiksmažodis

Samoa puikiai žinomas norvegų keliautojo Turo Hejerdalo vardas. 2002 metais mirusio žinomo mokslininko teigimu, į Polineziją žmonės atplaukė iš Pietų Amerikos plaustais. Tai jis neva įrodė perplaukęs plaustais „Kon Tikiu“ Ramųjį, o plaustais iš papiruso „Ra“ bei „Ra2“ – Atlanto vandenyną.

„Absurdas, – piktinasi vietiniai. – Mažomis kanojomis į Polineziją mūsų protėviai pateko iš Pietryčių Azijos.“

Tai lietuviui nekart aiškino ir įrodinėjo vietos mokslininkai ir tyrinėtojai.

Ką Samoa gyventojai padarytų T.Hejerdalui, jei jis būtų gyvas? M.Jovaiša gūžtelėja pečiais. "Ne, nesuvalgytų", – juokiasi keliautojas. Anot jo, polineziečiai – taikūs žmonės, tačiau T.Hejerdalo pavardė ten skamba kaip keiksmažodis.

Nauja diplomatinė partnerė

Lietuvos ambasadorius Dalius Čekuolis ir Samoa ambasadorius Ali'ioaiga Feturi Elisaia savo vyriausybių vardu vasario 19 dieną Niujorke pasirašė bendrą komunikatą, kuriuo užmezgami Lietuvos ir Samoa diplomatiniai santykiai.

Samoa yra 152-oji valstybė, su kuria Lietuva užmezgė diplomatinius santykius.

Samoa – valstybė, kurią sudaro grupė Ramiajame vandenyne, Samoa salyno vakarinėje dalyje išsidėsčiusių salų. Šalies teritorijos plotas – 2 tūkst. 944 kv. km, gyventojų skaičius – 217 tūkst. Sostinė – Apija.

Buvusi Naujosios Zelandijos valdoma teritorija Samoa nepriklausomybę įgijo 1962 metais. Iki 1997 metų valstybė vadinosi Vakarų Samoa, siekiant ją atskirti nuo Samoa salyno rytinės dalies, dar vadinamos Amerikos Samoa, kuri priklauso JAV.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių