Quantcast

Agurkų šventėje – ir neregėtos suknelės iš daržovių

  • Teksto dydis:

„Jeigu anksčiau buvo galima teigti, kad kas antras Lietuvoje suvalgytas agurkas yra užaugintas Kėdainiuose, dabar taip sakyti būtų klaidinga. Nors auginame mažiau agurkų, bet kitų vasaros gėrybių, gardžių patiekalų tikrai netrūksta, todėl kasmet kviečiame visus į Agurkų šventę“, – sako Daiva Urbonienė, Kėdainių kultūros centro režisierė. 

Kasmet įvairių staigmenų sumanantys renginio organizatoriai šiemet kvies pasižiūrėti į daržovių madas. Floristas Modestas Vasiliauskas kurs keturių suknelių kompoziciją iš skirtingų vasaros gėrybių – agurkų, burokėlių, svogūnų, morkų.

Be minėtos atrakcijos šiemet pirmą kartą bus galima susipažinti su penkių Lietuvos regionų kulinariniu paveldu – aukštaičiai iš Ukmergės pademonstruos, kaip kepti šakotį, žemaičiai iš Telšių vaišins kastiniu ir cibulyne, dzūkai iš Varėnos virs grybienę, suvalkai gamins „Zanavykų ragaučius“, o svečiai iš Mažosios Lietuvos supažindins, kaip paruošti ir kepti žiobrius ant žarijų.

„Kaip ir kasmet, pagrindiniu Agurkų šventės akcentu bus šeimininkių iš 11 Kėdainių seniūnijų varžytuvės, kurių rungtys iki šiol yra slepiamos. Geriausiai užduotis atlikusi šeimininkė bus pripažinta geriausia Kėdainių krašto gaspadine. Taip pat tradiciškai kiekviena seniūnija įrengs savo kiemelį, kur pristatys tradicinį patiekalą, vaišinsis pagal senovinius receptus raugintais agurkais. Tiek degustacijų, kiek būna Agurkų šventėje, vargu ar surasite kitame renginyje“, – sako D. Urbonienė.

Nuo 15 val. iki pat vakaro vyksiančios šventės metu seniūnijų kiemeliuose veiks ir įvairios amatų dirbtuvės – žiūrovai galės susipažinti ir išbandyti vėlimą, pynimą, audimą, skaptavimą iš medžio. Vyks įvairių muzikos grupių ir ansamblių pasirodymai.

Pasak D. Urbonienės, anksčiau Agurkų šventė buvo agurkų augintojų renginys, kur siūlyta ir tortų iš agurkų ar agurkų „martinio“. „Dabar agurkas yra labiau simbolis, šventės pavadinimas, tačiau iš jo pagaminti patiekalai yra vertinami, ragaujami“, – sako renginio organizatorė.

Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas ir skonio meistras, teigia, kad švieži, gaivūs, traškūs agurkai, pabarstyti druska ir pipirais su šaukštu grietinės, majonezo ar majonezinio padažo, aliejaus tinka prie įvairiausių mėsos patiekalų.

„Šviežias agurkas puikiai tiks prie kiaulienos ar vištienos kepsnio, naminio rūkyto kumpio ar šoninės, įvairių paštetų. Agurkai taip pat puikiai tinka su krapais. Tai tobulas klasikinis derinys. Jis naudojamas ir šaltibarščiuose. Šios daržovės skoniu puikiai viena kitą papildo“, – sako A. Kairys.

Agurkai puikiai tiks ir salotoms su šviežiais pomidorais bei kopūstais. Agurkas su kečupu dažnai yra pagrindinis kepsnių ant grotelių pagardas.

Jubiliejinė, 20-oji, Agurkų šventė Kėdainių miesto parke vyks liepos 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių