Quantcast

2023-ųjų metų šunų TOP: kokios veislės įsiveržė į priekį?

  • Teksto dydis:

Paskelbtas Lietuvos 2023-ųjų metų šunų TOP. Šiame tradiciniame Lietuvos kinologų draugijos konkurse dalyvavo tik Lietuvoje gyvenantys ir mūsų šalies čempiono titulą jau turintys augintiniai. Konkurse šunys varžėsi trijose kategorijose. 2023-ųjų Lietuvos šuo yra Lasos apsas. Antrasis – nykštukinis pudelis, trečiasis – vokiečių aviganis. Jaunų šunų kategorijoje pirmasis yra samojedas, antrasis – Aliaskos malamutas. Kokie šunys gali patekti į TOP dešimtuką, kokios veislės dabar populiariausios Lietuvoje, LNK papasakojo Lietuvos kinologų draugijos prezidentė Ramunė Kazlauskaitė.

– Ar šių metų TOP dešimtukas kažkuo skiriasi nuo praėjusiųjų? Kokias tendencijas šie rinkimai atskleidė?

Tai daugiau lemia tai. kiek to šuns šeimininkas investuoja į savo šunį, kiek jis važinėja su juo po parodas. 

– Taip, aišku, skiriasi. Skirtingi šunys pateko į dešimtuką ir laimėtojai kiti. Tačiau tai daugiau lemia tai. kiek to šuns šeimininkas investuoja į savo šunį, kiek jis važinėja su juo po parodas. Savaime suprantama, visi šitie šunys yra tikrai labai aukštos klasės, tikrai labai gražūs ir nusipelnę būti to tose aukštumose, tačiau vien grožio neužtenka, dar ir šeimininkas turi pasistengti, kad tas šuo būtų matomas ir įvertintas. 

– Kitaip tariant, visi šie šunys yra mažiausiai 30 kartų dalyvavę įvairiose varžybose ir konkursuose?

– Taip mažiausiai 30 parodų. Ko gero, daugiau visi dalyvavę yra, tik jie pasirinkti galėjo tas 30 parodų, kurios jiems labiausiai pasisekė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

– Pastebite tam tikras tendencijas, veislių madas?

– Taip, iš tikrųjų yra šunų veislių mados, jos keičiasi bėgant laikui. Iš tikrųjų, sakysim, prieš 30 metų mes visi žinome, kad buvo populiarios didelės veislės, kurios galėjo saugoti. Vėliau šitas poreikis išnyko ir tos didelės veislės tapo ne tokios populiarios. Atsirado kitos veislės, kurios galbūt mažiau probleminės buvo, žmonės daugiau pradėjo rinktis dekoratyvinių veislių šunis.

Pastaraisiais metais ypač populiarūs yra pudeliai.

Pastaraisiais metais ypač populiarūs yra pudeliai, vėl atgimimas šitos veislės, nes tai yra labai klasikinė ir sena veislė.

Visada populiarūs buvo vokiečių aviganiai ir taksai. Tai šitie niekad nenueina nuo populiarumo podiumo. O kitos veislės jau kaip išeina. Sakysime, tas mūsų gražiausias praėjusių metų šuo Lasos apsas tikrai labai gražus, labai įspūdingas, tačiau ne kiekvienas ryžtasi tokį šunį įsigyti, nes tokio šuns priežiūrai reikia labai daug darbo ir tikrai reikia pasišventimo. Tai irgi tendencijas šiek tiek koreguoja ir investicija į šunį.

– Būtent apie investicijas ir norisi pakalbėti. Juk turėti gražų šunį reikia turėti ir investicijų?

Galima iš veislyno šuniuką nusipirkti ir už 100 eurų, ir galima sumokėti ir kelis tūkstančius. 

– Labai skirtingos kainos yra. Galima iš veislyno šuniuką nusipirkti ir už 100 eurų, ir galima sumokėti ir kelis tūkstančius. Ir tai labai priklausys nuo populiarumo veislės ir galbūt netgi nuo nuo konkretaus veislyno. Taip pat nuo to, kokio lygio, kokie reitingai to veislyno šunų. Taigi labai daug sudedamųjų dalių ir pasakyti taip vienareikšmiškai tikrai labai sunku. Visuomet populiari tuo metu veislė bus brangesnė. Šiais metais – pudelių. Žmonės patys tikrai noriai domisi.

Dabar vis daugiau žmonių iš anksto nori susipažinti su šunų laikymo taisyklėmis, veislėmis, ypatumais, kažkokiomis sąlygomis. Galų gale netgi tikrai daug daugiau žmonių pasiklausia, kiek jiems kainuos visas tas malonumas, nes šuo yra ne vienai dienai perkamas. Tikrai labai džiaugiamės, kad tokia tendencija yra. Žmonės tikrai daug sąmoningiau renkasi augintinį šiais laikais. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemaitis

Žemaitis portretas
O kaip gražiai Vietnamo Saigone(ChoChi Minh) centrinių gatvių vitrinose atrodo šunys - kepti, glazūruoti, su visom uodegom ir snukiais ! Šuniena ten delikatesas. Nors gyvų šunų ten matyti neteko - nei mieste, nei pajūryje Vungtau, nei kaimuose, nei ryžių laukuose. Sakė, importuoja. Ar taip pat ne iš Lietuvos per Klaipėdą, kai konfiskuoja iš šunų augintojų?

Suo-ne mada

Suo-ne mada portretas
Suo yra asmenybe, o ne mados klyksmas. Kiekvienas suo yra grazus ir tobulas, prie ko cia mados? Nebent tai siekis pasipelnyti is vadinamosios "mados".

audra

audra portretas
O kada bus madingas mano mylima SI-CU VEISLES SUNELIS JIS PATS GRAZIAUSIAS MAN
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių