Quantcast

10 priežasčių vertinti realybės šou

Posakis, kad vertybės, pozityvi nauda ir realybės šou suderinama, kelia nuostabą ar juoką? Taip, jei jūsų puodelis visad pustuštis, jei aplink visad tyko priešai, o savi veja į emigraciją, jei Lietuvoje galima gyventi kokias 30 dienų per metus – kai saulė išlenda.

Kaip žmogus renkasi, būti laimingas arba ne, keisti arba vaidinti auką nepajudinus piršto, taip ir žiūrovas laisvas rinktis, žiūrėti realybės šou arba ne, o jei žiūri, rinktis, ką jame pamatyti: intrigas, besaikį alkoholio vartojimą, smurtą, egoizmą, S žaidimus po antklode, keiksmų „poeziją“ arba įvertinti „auklėjamuosius“  realybės šou bruožus pasaulyje, kuriame apstu klystkelių, nuodėmių, pagundų.

Realybės šou kritika liejasi laisvai, o kokia jų teigiama pusė, žvelgia „TV diena“.

5 pliusai žiūrovams

1. Realybės šou visų pirma yra pramoga. Kai kuriems – savotiškas pabėgimas: žvelgiant į kitų kasdienybę pamirštama sava rutina. Štai kodėl realybės šou transliacijos paprastai įspraudžiamos į vėlų vakarą, kai dauguma žiūrovų grįžta po darbo ir/ar baigė namų ruošą ir vaikų „tvarkymą“.

2. Žiūrovas gali palyginti save su šou dalyviais, laidos leidžia suprasti, kad nesi vienas ir kad kiti kapstosi iš panašių bėdų (šeimos konfliktai, vieniša motinystė, depresija, antsvoris, homoseksualumas, neištikimybė, t.t.).

3. Kai kuriems žiūrovams realybės šou – kaip serialas, tik su realiais veikėjais ir realiomis jų istorijomis: meilės viražai, santykių mezgimas / aiškinimasis / trūkimas, apgaulės, apkalbos, šeimyniškos diskusijos, vertybių gynimas ir pan. Tai ne aktoriai, o žmonės, kurie tiesiog gyvena savo gyvenimą ir tuo yra įdomūs. Žiūrovai, ypač jaunosios kartos, gali tapatintis su realiais žmonėmis.

4. Valdžios ir galios keisti jausmas, kurį suteikia balsavimas už projekto dalyvius. Žiūrovams suteikiama teisė nuspręsti, kas toliau lieka šou, o kas kraunasi lagaminus. Smulkmena, bet būtent to – valdymo, lemiamo žodžio, sprendimo galios teikiamo pasitenkinimo – ne vienam trūksta realiame gyvenime. Po darbo ar šeimyninio „lažo“, kur už tave sprendžia kiti, nevertina ar tiesiog neišklauso tavo nuomonės, kur jautiesi tiesiog inertiškai plaukiantis be jokio tikslo, realybės šou įduoda įrankį, kuris tavo balsą padaro svarbų ir galintįpakreipti įvykių, tegu ir TV ekrane, eigą.

5. Vertybinis, pedagoginis aspektas. Pvz., svetur populiarūs svorio metimo šou mokant keisti gyvenimo būdą, nors ir lietuviškų televizijų eteryje „iššoka“ panašios pamokos suteikiant pagalbą kovojant su antsvoriu ar valgymo sutrikimais. Antrosios pusės paieškų šou taip pat gali būti pravartūs su atžalomis diskutuojant apie tarpusavio santykius, meilės, šeimos sampratą – nuo pasimatymų šou ir „Viengungio“ viliojimo „abėcėlės“ iki „Aklų vestuvių“ (be to, ne veltui kokiame nors šou šalia donžuanų ir laisvamanių pasirodo „skaistuoliai“, kuriems jokia gėda prisipažinti apie tikros meilės laukimą). O kur kelių erelių auklėjimas ir atsivertimas stojus į akistatą su savo neatsakingumu (lietuviškas bandymas – „Blogiausias Lietuvos vairuotojas“), palaikymas įveikiant baimę vairuoti, lipti ant scenos, pamilstant savo „trūkumus“, įgyvendinant svajonę turėti verslą / keliauti / kt., tolerancijos ugdymas ir savos šeimos pamato tvirtinimas apsikeičiant antro- siomis pusėmis („Keičiu žmoną“), vienybė statant namus likimo malonių stokojantiems žmonėms, kitokio požiūrio atradimas (pvz., „Auklės“ darbo metodika, „velnius“ vėl atverčianti angelėliais) ir t.t.

5 pliusai šou dalyviams

1. Realybės šou suteikia galimybę sutikti žmones, kurių galbūt niekada nebūtum sutikęs, – ne tik tuos, kurie tampa gerbėjais, bičiuliais, antrąja puse, bet ir profesionalus (prodiuserius, laidų kūrėjus, režisierius, kt.), kurie gali atverti profesinius horizontus. Jei abejojate nauda, tik pamėginkite suskaičiuoti muzikos ir pramogų pasaulio žvaigždes, išliūliuotas realybės šou lopšyje, ir tuos, kurie sėkmingai įsisuko į tą pasaulį už kadro.

2. Kai kurie dalyviai po projekto džiaugiasi solidžiu piniginiu prizu, kurį gali skirti studijoms, būstui, albumo įrašymui, išsvajotai kelionei ar kitam širdį džiuginančiam projektui.

3. Realybės šou uždega žalią šviesą žmonėms, norintiems įrodyti savo talentą, plačiau pristatyti savo atstovaujamą organizaciją ar propaguojamą gyvenimo būdą (savanorystė, feminizmas, labdaros fondas, vegetarizmas ir kova už gyvūnų teises, abstinencija, vaikų teisių gynimas, krišnaizmas, t.t.).

4. Galimybė sulaukti realios pagalbos ar pačiupti svajonę, profesionalų patarimų: svorio ar alkoholio metimas, vaikų auklėjimas, vairavimas, maisto gaminimas, meilės paieškos, skylėto verslo ar yrančios šeimos gelbėjimas, gyvenimo džiaugsmo susigrąžinimas būtina operacija, t.t.

5. Galimybė pažvelgti į save iš šalies. Teisti visi greiti, o paimti veidrodį į rankas būna be galo sunku, tačiau realybės šou jį tiesiog įduoda. Įvertinti savo elgesį, kalbas, gestus, mimiką, padaryti išvadas ir keistis – prizu neįkainojama realybės šou dovana.


Šiame straipsnyje: realybės šoupramoga2 Barai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių