Quantcast

Žymieji baubliai sutviskėjo naujai

Lietuvoje daugybė dvarų – vieni jų baigia sunykti, kiti restauruojami. O neišlikusio Bijotų dvaro sodybos vieta išpuoselėta dėl čia pat stovinčių unikalių baublių, kurie laikomi pirmuoju muziejumi.


Apie baublius

D.Poškai mirus, surinktos senienos jo paties valia pasklido po Lietuvą, didžioji jų dalis pražuvo Pirmojo pasaulinio karo metais.

XIX a. pab. – XX a. pr. baubliams pakeistas šiaudinis stogas, jis apkaltas lentelėmis, padėti cementiniai pamatai. 1930 m. visuomenės iniciatyva baubliai buvo uždengti mediniais gaubtais, suveržti metaliniais lankais.

1947 m. atkurtas Baublių muziejus. 1949–1962 m. Bijotuose veikė D.Poškos memorialinis muziejus, pirmą kartą baubliai konservuoti 1956 m.

1969 m. baubliai paskelbti respublikinės reikšmės istoriniu paminklu. 1971 m. jiems pastatyti stikliniai gaubtai.


Apie Bijotų dvarą

Bijotų dvaras, vadintas Bardžiais, minimas nuo XVI a. 1558 m. Bardžių–Mikniškių dvarelį pasidalijo Beata Paškevičienė ir jos sesuo. Paškevičienei atitekusią dalį imta vadinti jos vardu (tarmiškai Bijata) – Bijotais.

1790–1791 m. šio dvaro centrą ir aplinkines žemes iš kelių savininkų supirko rašytojas D.Poška.

Dalį įsigytų valdų jis netrukus perleido savo tėvui. Kadangi santaikos tarp tėvo ir sūnaus nebuvo, netrukus atsirado du dvarai ir du pavadinimai: D.Poška valdė Bardžius, o jo tėvas, vėliau jo netikras sūnus Norbertas Paškevičius – Bijotus. 1847 m. abu dvarus nupirko grafai Volmeriai. Jų šeimininkavimo laikotarpiu dauguma D.Poškos dvaro pastatų nugriauti.

p>Neseniai atlikus archeologinius tyrimus 10–30 cm sluoksnyje rasti buvusio pastato pamatai. Spėjama, kad šiame pastate ir gyveno D.Poška.

Šaltinis: D.Poškos baublių muziejus, Vikipedija

Neatpažįstamai pasikeitė

Nuoroda greitkelyje Klaipėda–Kaunas, kviečianti pamatyti Dionizo Poškos baublius, stovėjo seniai. Tie, kurie čia lankėsi prieš kelerius metus ar dar anksčiau, dabar bus maloniai nustebinti. Kelis šimtmečius skaičiuojančio paminklo vieta virto erdviu parku, tvenkiniais apsuptoje teritorijoje pridygo naujų pastatų. Tiesa, tai ne šiuolaikinės architektūros tvariniai, o senų, kadaise čia stovėjusių namų kopijos.

Žemaitijos miestelį Bijotus išgarsino čia gyvenęs žemaičių bajoras, rašytojas ir istorikas, kultūros šviesuolis D.Poška (1764–1830).

Už pusantro kilometro nuo savo namų aptikęs džiūvantį, kaip spėjama, tūkstančio meto senumo ąžuolą, dvarininkas nusprendė pasigaminti iš jo gūžtą. Padedamas baudžiauninkų, išskobė ąžuolo kamieną ir viduje įsirengė savotišką darbo bei poilsio kabinetą.

Čia D.Poška rašė, kūrė eiles, baublyje gimė žymiausias jo kūrinys "Mužikas Žemaičių ir Lietuvos". Palubėje lig šiol išliko lentynos, kuriose rašytojas kaupė savo biblioteką, ir suolelis, ant kurio sėdėjo.

Jubiliejui – išskirtinis dėmesys

Paukščiai ir kiti gyviai įpratę gyventi drevėse, tuščiaviduriai medžių kamienai ir žmonėms nebuvo naujiena. Baubliu vadintas nusenusių ąžuolų tuščiaviduris kamienas. Krikščionybės laikais į baublius buvo statomos šventųjų statulėlės, kelios tokios stovi ir D.Poškos baublių pašonėje.

Pirmasis D.Poškos baublys buvo savotiška pavėsinė su dviem langais, durimis ir stogu. Žemaičių bajoras patikrino, kad jame gali tilpti 10–15 suaugusiųjų.

Vėliau unikalaus namelio autorius pagamino dar vieną analogišką baublį, į kurį gabeno įvairius eksponatus: apylinkėse rastus archeologinius radinius – senovinius šarvus, kardus, mamuto iltis, paveikslus. Šie rinkiniai vėliau buvo pripažinti pirmuoju muziejumi Lietuvoje.

"Šiam muziejui šiemet sukako 200 metų, dėl to šie metai paskelbti Muziejų metais. Daugelis žmonių atvažiuoja apžiūrėti pirmojo Lietuvos muziejaus", – tvirtino Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejaus padalinio D.Poškos baublių muziejaus vadovė Lina Bajorinienė.

Pasitinkant solidžią datą, žymieji baubliai ir teritorija šalia sutviskėjo naujai, tam buvo skirta daugiau kaip 6 mln. litų – ES ir Lietuvos valstybės lėšų.

Patys baubliai konservuoti, atnaujinti apsauginę funkciją atliekantys palapinės formos gaubtai su stiklinėmis sienomis.

Pastatams – nauja paskirtis

Prie pat baublių stovėjo medinis D.Poškos gyvenamasis namas, bet jis seniai išnyko. Neseniai archeologai rado pastato, kuriame, manoma, gyveno D.Poška, pamatus. Jie konservuoti ir dabar eksponuojami.

Tai ne vienintelė D.Poškos baublių ekspoziciją papildanti naujovė. Visiškai atstatyta medinė čia pat stovėjusi tarpukario mokykla. Autentiškas 1930 m. statinys buvo avarinės būklės, todėl pastatytas iš naujo pagal senus brėžinius ir nuotraukas.

Čia dabar veikia D.Poškai skirta ekspozicija, įrengta kaimo biblioteka, konferencijų salė. Mokyklos užnugaryje atstatytoje klėtyje dar šiais metais turėtų pradėti veikti amatų centras lankytojams.

Tarpukariu greta baublių gyvenimas virte virė: šalia įrengtas stadionas, krepšinio aikštelė, čia vykdavo dainų šventės, gegužinės ir kiti renginiai. Kai mokiniai į nedidelę medinę mokyklą nebesutilpo, pastatytas naujas pastatas, o senasis sunyko.

Prieš metus kone naujai sutvertas ir Bijotų dvaro vandens malūnas, esantis šiek tiek atokiau nuo baublių. Kadangi šioje vietoje stovėjusio statinio likučiai jau nebeatitiko pirminio vaizdo, D.Poškai priklausiusio dvaro malūnas atstatytas vadovaujantis išlikusiomis nuotraukomis.

Kadaise malūno girnas suko užtvenktas Pelos upelis, tačiau šiandien jo vaga eina kitoje vietoje, tad ratą suka nedidelė vandens srovė ir tai tėra butaforinis elementas – mechanizmai pastato viduje neišlikę. Malūno patalpose ateityje tikimasi įrengti papildomų ekspozicijų.

Neturėjo kam palikti

Dvaro sodybą ir malūną jungiantis gamtos peizažas, naujai suformuoti takeliai – ne vien šių dienų potėpis. L.Bajorinienės žiniomis, ir D.Poškos laikais teritorijoje buvo įrengtas parkas – šių valdų savininkas buvo itin turtingas. Vien apie šį dvarą jis turėjo apie 90 ha žemės, iš viso valdė beveik 500 ha žemės.

Vaikų šis turtingas dvarininkas neturėjo, tad jam mirus sodyba ir baubliai keliavo iš rankų į rankas. Dvaro statiniai neišliko, tik per stebuklą nepranyko baubliai. Praėjus šimtmečiui po D.Poškos mirties susirūpinta jų likimu. Tada pirmą kartą jie apsaugoti nuo žalingo atmosferos poveikio. Baubliai buvo tiesiog apgaubti mediniais kiautais. Sovietmečiu baubliai uždengti stikliniais gaubtais, jų trikampę formą galima matyti ir šiandien.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    1
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    1
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
  • Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams
    Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams

    Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...

    6
Daugiau straipsnių