Quantcast

Vietoj pamatų - piktžolės

Prieš kelerius metus investuotojai nesibodėjo viešai girtis užmojais statyti naujus daugiabučius ar ištisus kvartalus, tačiau nė vienoje numatytoje teritorijoje statybų kranai taip ir nepasirodė. Verslininkai tikina neatsisakantys ankstesnių planų, tačiau neslepia, kad projektų įgyvendinimo spartą diktuos šalies ekonominė būklė.

Gūžčiojo pečiais

Panemunėje, Vaidoto gatvėje, žiojėjančios senokai iškastos ir jau prižėlusios duobės liudija, kad būta ketinimų čia kažką statyti. Internete vis dar galima rasti skelbimų, siūlančių nuostabius būstus būsimame name, pavadintame "Panemunės rezidencija". 210 butų penkių aukštų namą žadėta baigti statyti 2009 m. pirmą ketvirtį. Skelbta, kad šis daugiabutis - pirmasis įmonės "Ranga IV Investicijos" projektas Kaune.

Butus šiame objekte pardavinėjusios agentūros "Real Baltic" nurodyti telefonai dabar išjungti, o specialiai sukurta interneto svetainė tuščia. Netoli įsikūrusios Panemunės seniūnijos darbuotojai, paklausti, ar kaimynystėje ketinama ką nors statyti, tik gūžčiojo pečiais.

Projektą ketinusios įgyvendinti įmonės "Ranga IV Investicijos" rinkodaros direktorė Dita Purlienė informavo, kad projektas sustabdytas maždaug prieš metus, vos pradėjus kasti duobes pamatams. Keli asmenys jau buvo rezervavę butus planuotame pastate, tačiau išankstiniai susitarimai su pirkėjais buvo nutraukti.

"Projektas sustabdytas dėl visiems gerai suprantamų priežasčių: esant dabartinei padėčiai rinkoje statyti neapsimoka", - komentavo įmonės atstovė. Ar planuotą projektą ateityje ketinama įgyvendinti, įmonės atstovai atsakyti negalėjo, tai esą priklausysią nuo ekonominės būklės.

Kuria naują koncepciją

Apie Žemutinės Fredos plėtrą kalbėta kone du dešimtmečius. Konkrečius planus ėmė kurti ir verslininkai. Nekilnojamojo turto projektus įgyvendinanti bendrovė "Domus Mea" bene prieš penkerius metus prakalbo apie daugiabučių ir kitokios paskirties pastatų statybą prieš pat miesto centrą kitapus Nemuno.

"Domus Mea" direktorius Robertas Jocius teigė, kad teberengiami dokumentai, reikalingi projektui įgyvendinti, be to, kuriama nauja teritorijos plėtros koncepcija ir teritorijos detalusis planas. Anksčiau koncepciją buvo parengęs norvegų architektas Torpas Nilsas, dabar jos autoriai - kauniečiai architektai Asta ir Šarūnas Kiaunės.
"Į dangoraižius nepretenduojame, teritorija didelė, joje bus gyvenamųjų namų ir daugiafunkcių pastatų. Galvojama apie tokius pastatus, kurie, nelygu padėtis rinkoje, galėtų būti pritaikyti ir vienokiai, ir kitokiai paskirčiai", - teigė "Domus Mea" vadovas.
Įmonės rankose - 6 ha sklypas, dabar Kauno tarptautinis upių uostas čia atlieka krovos darbus.

Naujojo kvartalo statyba, manoma, vyktų trimis etapais, kaskart statant įvairios paskirties pastatų grupes. "Galėtume pradėti statyti kad ir kitąmet, tačiau neįmanoma to daryti nesant komunikacijų", - teigė bendrovės "Domus Mea" vadovas. Jis priekaištavo miesto valdžiai, kad nepradedami H. ir O.Minkovskių gatvės rekonstrukcijos darbai, mat kartu turi būti klojamos įvairios naujos komunikacijos.

R.Jocius neslėpė, kad kurį laiką Žemutinė Freda nematys statybų dėl susiklosčiusios ekonominės padėties. "Be abejo, gali būti, kad kurį laiką čia nieko nestatysime, meluočiau sakydamas, kad mes neatsižvelgsime į krizę", - sakė R.Jocius.

Sumanymo neišsižada

Prieš dvejus metus kauniečiai išgirdo naujieną, kad buvusio restorano "Kaukas" teritorijoje iškils prabangūs apartamentai su atsiveriančia įstabia miesto centro panorama. Verslininkai buvo paskelbę idėjinį architektūros konkursą. Tačiau tarpukariu čia pastatyta inžinieriaus Felikso Vizbaro projektuota pilaitė per tą laiką tik dar labiau apgriuvo. Ar vis dar ketinama šioje vietoje statyti prašmatnius būstus?

"Geras mintis sunku numarinti, bet jas įgyvendinti - kelias ilgas, per kančias ir vargus", - komentavo objekto savininkės bendrovės "Liūtukas" vadybininkas Raimundas Marcinkevičius. Pasak jo, kelerius metus projektas buvo ir tebėra dokumentų rengimo stadijos. Dabar ruošiamos sąlygos detaliajam planui. Be to, mėginama supirkti gretimus sklypus, kad projektas būtų optimalus.

"Vieta ir objektas išskirtiniai, nesinori daryti klaidų, o skubėti nėra reikalo", - pridūrė savininkų atstovas. Ekonominė krizė, pasak R.Mickevičiaus, turi įtakos projektui, tačiau po dvejų ar trejų metų viskas esą gali pasisukti į priešingą pusę.

Kas projektuos minėtus apartamentus, dar neaišku. Bendrovė "Liūtukas" neįsipareigojo samdyti idėjinio architektūros konkurso nugalėtojų. Pasak R.Mickevičiaus, konkurso dalyvių pateikti siūlymai buvo įdomūs, tačiau sunkiai įgyvendinami. Gali būti, kad ateityje bus skelbiamas dar vienas šio objekto konkursas. "Namai čia tikrai stovės, tai tik laiko klausimas. Jei ne biurokratinės kliūtys, jie jau seniai stovėtų", - tikino "Liūtuko" vadybininkas.

Nespėjo įšokti į traukinį

Ketinimus Aukštojoje Fredoje statyti daugiaaukščių namų mikrorajoną prieš kelerius metus viešai išsakė bendrovė "Baltic Realty Adviser". Čia žadėta pastatyti daugiau kaip dvi dešimtis namų, nuo 5 iki 22 aukštų. Buvusioje bendrovės "Apželdinimas" teritorijoje buldozeriai kol kas neburzgia.

"Plėtojame ne vieną ir ne du projektus, be to, ne tik Kaune. Tačiau poreikį diktuoja rinka. Šiandien pradėti statyti būtų tas pat, kas šokti nuo tilto į upę be vandens. Pagrindinė priežastis - ekonominė krizė", - komentavo "Baltic Realty Adviser" valdybos pirmininkas Arvydas Žilevičius. Jis tikino, kad ketinimų statyti naująjį rajoną neatsisakoma.
"Vienas statytojas bankrutuos, ateis kitas. Jei sklypas geroje vietoje, anksčiau ar vėliau vis tiek jame kas nors ką nors pastatys", - neabejoja A.Žilevičius. Jo įsitikinimu, ir dabar, jei būtų būsto poreikis, statybos prasidėtų ne viename Kauno sklype. Tiesa, tokia pati padėtis buvo susiklosčiusi prieš kelerius metus.

A.Žilevičius pasigenda savivaldybės įnašo į miesto plėtrą. Esą patys verslininkai negali pakloti reikalingų komunikacijų, nutiesti kelių - tai ir stabdo miesto plėtrą.
"Baltic Realty Adviser" valdybos pirmininkas atkreipė dėmesį, kad ir bankai pastaruoju metu nelinkę finansuoti verslo, lygiai taip kaip ir žmonėms nežarsto paskolų.


Specialisto komentaras

Gintaras Balčytis, Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas:

Peržvelgus kelerius pastaruosius metus matyti, kad kai kurie verslininkai rengė viešųjų ryšių akcijas, norėdami padidinti sklypų vertę. Be to, būdavo daromas įvaizdis, kad ketinimai rimti - siekiama pagerinti įmonės įvaizdį, konkurencingumą. Iš tikrųjų tokios kalbos buvo niekuo nepagrįstos. Architektai gaudavo užsakymą sukurti vaizdą, žiniasklaidoje būdavo paskelbiama, kad planuojama statyba, o iš tiesų net nebūdavo išduodamos sąlygos projektuoti. Netrukus paaiškėdavo, kad sklypas perleidžiamas kažkam kitam.

Ne kartą verslininkų minėtoje Žemutinėje Fredoje projektavo net tokie garsūs pasaulyje architektai kaip Nilsas Torpas, tačiau toje teritorijoje taip niekas ir neatsirado. Įdomu, kodėl? Juk tada buvo naujos statybos būstų bumas, žmonės butus pirkdavo pamatę tik paveiksliukus. Galbūt įgyvendinti projektus kartais sukliudydavo ir nepalankios aplinkybės, bet dažniausiai, manau, verslininkai turėjo kitų tikslų, nei ką nors statyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kam

o kam portretas
ismirstanciam krastui nauju butu.........kapiniu pritrukom,bus kur tas teritorijas panaudot.......

minde

minde portretas
ALEKSOTO APZELDINIMO TERITORIJOJE DAR PERNAI 2NAMU PAMATAI ISLIETI BET DABAR NIEKO NEVYKSTA NESENAI I TERITORIJA PRADETA VEZTI STATYBINI LAUZA NAUDOJA KAIP SAVARTYNA

Domantas

Domantas portretas
Atskiri pavyzdžiai tik patvirtina ir taip žinomą tiesą - statybų bumas jau praeityje. Paveiksliukų niekas nebeperka, iš anksto investuoti vengia, kainos kritę... Kai kurie verslininkai atsiraitoję rankoves skuba statyti biurus, bet ir čia slypi tie patys pavojai, nežinai, kurią dieną rinka pasirodys persisotinusi. Stambūs investuotojai investuoja į didelių prekybinių centrų statybą, bet ir čia geriausi laikai jau praeityje.
VISI KOMENTARAI 5

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių