Quantcast

Vertinantiems dūmų aromatą – modernūs griliai

  • Teksto dydis:

Maisto gaminimas grilyje yra viena didžiausių šiltojo sezono pramogų. Tai patvirtina ir statistika: vasarą maistą virš žarijų gamina 6 iš 10 lietuvių. Grilio ekspertai negaili pagyrų tobulėjančiai mūsų kepimo ant žarijų kultūrai, o gamintojai bei pardavėjai džiaugiasi, kad lietuviai noriai domisi grilių naujovėmis.

Stulbinama įvairovė

"Turėdamas gerą lauko grilį kiekvienas gali tapti gurmanu. Šiandien gamintojai siūlo tokių jų modelių, kurie šviesmečiais nutolę nuo įprastų šašlykinių", – tikina Namų idėjų centre NIC esančio salono VIP ZONE vadovas Vidmantas Bacys, padedantis susivokti grilių pasiūloje.

Maisto gaminimas lauke taip pat tampa vis išradingesnis. Sukurta daugybė skirtingų grilių modelių, jie gaminami iš keramikos, ketaus, plieno, kūrenami dujomis, anglimis ar malkomis. Netgi skirtingos formos taip pat turi savo privalumus ir paskirtį. Norint išsirinkti grilį, tikrai gali apsisukti galva...

"Renkantis grilį reikėtų atsižvelgti ne tik į gamintojų patikimumą, naudojamų medžiagų kokybę, patvarumą, šilumos izoliacijos efektyvumą, bet ir į savo poreikius: ar gaminsite tik šeimai, ar ir kompanijai, ar mėgstate eksperimentuoti, o gal patinka tai, kas greita ir paprasta?" – pataria grilių žinovas.

Grįžti prie pagrindų

Atviros ugnies šiluma, lauko ir lengvas dūmų kvapas, kuo paprastesnė priežiūra ir bendravimas yra tai, kas teikia didžiausią džiaugsmą gaminant lauke. Nenuostabu, kad buvo įgyvendinta idėja sujungti visą tai į vieną. Ugnies, maisto gaminimo ir bendravimo lydinys įgijo formą ir tapo OFYR griliu.

Patentuotas minimalistinis aukuro formos dizainas išpildytas naudojant naujausias technologijas. Tikslūs lazerio pjūviai, funkcionalūs linkiai, aukštos kokybės plienas užtikrina kokybę, ilgaamžiškumą ir patogų naudojimą.

Corten plieno pagrindas turi specialų, rūdis primenantį paviršinį sluoksnį, kuris iš tiesų apsaugo metalą nuo korozijos ir rimtesnių pažeidimų. Laikui bėgant šis sluoksnis tamsėja ir iš oranžinės įgauna tamsiai rudą spalvą.

Plieninis kepimo žiedas gražiai įrėmina ugnį ir yra neįtikėtinai paprastai naudojamas kepimo pagrindas, prie kurio kepiniai nepridega, o visi likučiai mentele tiesiog nustumiami į ugnį.

Tai yra 360° keptuvė, prie kurios vienu metu gali suktis keli kepėjai ir gaminti nuo paprasčiausių kiaušinių iki įspūdingų tomahauko kepsnių.

Atsižvelgdamas į gaminio populiarumą ir klientų poreikius, gamintojas gerokai išplėtė asortimentą. Šiuo metu galima rinktis ne tik Corten plieno, bet ir juodus ar betoninius to paties dizaino grilius bei jų priedus. Taip pat yra ir išskirtinai profesionalams skirtas, net 150 cm skersmens grilis. Prie šio milžino vienu metu gali dirbti keli šefai ir pamaitinti net iki 150 žmonių.

Vertinantiems natūralumą

Medis mums artimas ne tik kalbant apie baldus, interjerus, bet ir apie grilius. Natūrali ugnis šildo, sukuria jaukumą ir, žinoma, suteikia maistui dūmų aromatą.

Nyderlanduose sukurti ir pagal patentuotą dizainą gaminami OFYR® griliai yra tarsi meno kūriniai, maisto gaminimą lauke paverčiantys tikra švente. Ant tokio grilio galima vienu metu kepti kelis patiekalus ir vietos užteks iškart keliems kepėjams.

Populiaraus ir daug kur naudojamo Corten plieno pagrindas atrodo stilingai, o preciziškai lazeriu pjauta plieninė kepimo plokštė padaryta taip, kad nepakeistų savo formos net ir daug naudojant ar ilgai palaikant aukštą temperatūrą. Jūsų kojos taip pat apsaugotos nuo netyčia nutekėjusių riebalų. Nedidelis nuolydis užtikrina, kad skysčiai tekėtų į grilio vidų. Apgalvotos smulkmenos, kurios išties svarbios, siekiant užtikrinti geriausią naudojimosi griliu patirtį.

Yra ir kitų malkinių grilių variantų, kuriuose maistas kepamas lyg krosnyje, tarp įkaitusių žarijų. Tokiame grilyje galima kepti, troškinti, o taip pat ir rūkyti.

Kanadietiška kokybė

Kanada – šalis, kur dujinių grilių tradicijos labai senos ir taip kepti maistą yra kultūros dalis.

Dujinių grilių gamintojas Broil King® tikrai gali pasiūlyti kokybišką produktą: nuo kompaktiškų modelių, kuriuos patogu pasiimti keliaujant į gamtą, iki galingų daugiafunkcių grilių, kurie atstoja visą virtuvės įrangą ir puikiai tinka, kai reikia gaminti daug maisto.

Mėgstantiems tiesiog patogiai kepti lauke ir taikantiems į aukso viduriuką išties yra iš ko rinktis. Optimalaus dydžio griliai su reikalingomis funkcijomis: besisukantis iešmas, šoninė viryklė, ketaus grotelės, maisto pašildymo lentynėlė. O pritaikę reikalingus priedus, grilio funkcijas galima dar labiau išplėsti.

Patvarumo garantija

Keramika turi puikių savybių, bet ji yra trapi. O grilis naudojamas lauke, įvairiomis oro sąlygomis: vakarėliuose, kai aplink zuja vaikai, ar transportuojamas iš vienos vietos į kitą. Ir tikrai geriau, kai nereikia bijoti pažeisti ar sudaužyti savo brangų grilį.

Broil King® kompanija keramiką sėkmingai pakeitė plienu ir sukūrė itin patvarų, su labai gera šilumos izoliacija kamado tipo grilį. Jis ne tik greičiau įkaista, bet ir yra saugus. Prisilietę prie grilio išorės nenudegsite net jei viduje bus kelių šimtų laipsnių temperatūra.

Tokį grilį galima drąsiai naudoti ir žiemą, taip pat nereikia baimintis, jei ant įkaitusio grilio pradės lyti lietus. Metalui tokie temperatūrų pokyčiai neturi neigiamo poveikio.

Grilių tipai

Lauko griliai skirstomi pagal jų kūrenimo šaltinį: malkiniai, angliniai, dujiniai ir kamado. Kokiomis savybėmis jie pasižymi, kokie jų privalumai ir trūkumai?

* Malkinis, aukuro tipo grilis yra unikalus savo forma ir gaminimo būdu. Maistas gaminamas atvirai ant gerai įkaitinto paviršiaus. Natūrali mediena ir ugnis suteikia maistui ypatingą skonį. Vėsesnėmis dienomis ar vakarais tai – ir šiluma, jaukumas. Gana didelis gaminimo plotas leidžia vienu metu prie kepsninės suktis keliems kepėjams.

* Angliniai griliai – labiausiai visiems žinomas, klasikinis lauko grilių tipas. Į specialų konteinerį beriama anglis, užkuriama ugnis ir dedamos grotelės su patiekalais. Didžiausias jų privalumas – stiprus medienos dūmų kvapas. Taip pat tokie griliai patogiai transportuojami. Pagrindinis anglinių grilių trūkumas – santykinai ilgas įkūrimo ir kepimo procesas.

* Dujinių grilių privalumas tas, kad jie labai paprastai ir greitai paruošiami naudoti. Užkuriami mygtuko paspaudimu, jie kur kas greičiau įšyla, lyginant su angliniais griliais, bei baigus gaminti greičiau atvėsta. Lengvai – tereikia pasukti rankenėlę – kontroliuojama temperatūra, didesniuose griliuose galima gaminti keliuose skirtinguose lygiuose ar sekcijose. Tiesa, patiekalų skonis būna kitoks, lyginant su tais, kurie kepami tiesiogiai ant anglių. Dujinius grilius paprasta valyti, tačiau jie nėra tokie lengvi, kad būtų patogu pasiimti į iškylą.

* Kamado tipo griliai paprastai gaminami iš karščiui atsparios keramikos ir kitų ugniai atsparių medžiagų. Keraminė kepsninės konstrukcija leidžia ilgai išsaugoti karštį ir pasiekti iki 400 °C kepimo temperatūrą. Kamado kepsninėse labai tiksliai reguliuojamas oro srautas ir temperatūra, todėl jose lengva kepti bei skrudinti beveik viską. Taip pat kamado kepsninės leidžia rūkyti mėsą, paukštieną ir žuvį, kepti duoną.

Ką rinktis?

* Mėgstantiems išskirtinumą, norintiems vienu metu gaminti kelis skirtingus patiekalus, dažniausiai kepantiems su kompanija – nepamainomi malkiniai aukuro tipo griliai.

* Kai reikia daugiau vietos gaminamam maistui ir norintiems patogumo bei efektyvumo – dujiniai.

* Norintiems ryškesnio skonio, turintiems daugiau kantrybės ir gaminantiems mažesniam kiekiui žmonių labiausiai tiks kamado tipo angliniai griliai.


Šiame straipsnyje: grilismaisto gamyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Acha modernūs.

Acha modernūs. portretas
Bet pasižiūrėjus kiek kainuoja belieka tikėti toki nusipirkt kitame gyvenime
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių