Quantcast

Vaikai namuose: nuo smagių žaidimų iki lavinančių užduočių

Karantinas verčia naują lapą šeimos gyvenime: pasikeitęs gyvenimo būdas kelia naujus iššūkius. Jų daugiausia turi ikimokyklinio amžiaus vaikus ir pradinukus auginantys tėvai – kuo juos užimti, kad laikas namuose neprailgtų?

Iš tautosakos lobyno

Tokio amžiaus vaikų vienų ilgam nepasodinsi prie piešimo popieriaus lapo – jei jau tėvai namuose, mažyliai nori žaisti, nesvarbu, ką veikti, bet būtinai kartu. Sveiko laisvalaikio studijos "Sveiki sveiki" vadovė Justina Tuleikienė sako, kad yra daug įdomių veiklų – pasitelkti fantaziją, nebijoti, kad kurį laiką namuose nebus idealios tvarkos, ir išstumdyti baldus, padarant daugiau vietos žaidimams.

Justina Tuleikienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Išmonės lobiai slypi mūsų tautosakoje, tradicijose. Jauni tėvai turėtų tuo specialiai pasidomėti, o seneliams tereikės prisiminti. Dainuokite daineles, minkite mįsles, žaiskite liaudies žaidimus.

"Sugalvoti, ką veikti, – ši užduotis tenka tėveliams ir seneliams. Didžiuliai išmonės lobiai slypi mūsų tautosakoje, tradicijose. Jauni tėvai turėtų tuo specialiai pasidomėti, o seneliams tereiks prisiminti. Dainuokite daineles, minkite mįsles, žaiskite liaudies žaidimus", – vardija pašnekovė.

Ji rekomenduoja pasyvią veiklą – pasakų, knygelių skaitymą jungti su aktyvia – mankštos pratimais, šokiais, žaidimais. Tokie užsiėmimai patinka ne tik mažiesiems, bet ir vyresniems jų broliams bei sesėms, net suaugusiesiems. Vienas tokių žaidimų pavyzdžių – mįslių, paslėpto daikto ieškojimo ir fizinio aktyvumo derinys.

"Užminkite vaikui mįslę, pavyzdžiui: "Apskritas kamuoliukas – raudonas šoneliukas." Atspėjęs, kad tai obuolys, vaikas turi jį rasti paslėptą kažkur namuose. Šalia bus raštelis su užduotimi, pavyzdžiui, "suplasnok 10 kartų kaip paukštis sparnais".

Skaitome kitą mįslę: "Baltas skystymėlis – gardus valgymėlis." Aišku, kad tai pienas, ir vaikas tekinas lėks prie šaldytuvo jo ieškoti, o ten mažylio laukia kita užduotis: "Sukis kaip malūnas, kol nebegalėsi stovėti ant kojų."

Mįslę "Gardi košytė iš visų laukų surinkta" darželinukas kaipmat atspės – "Medus". Kur jo stiklainį paslėpėte? Gal tarp gėlių ant palangės ar žaislų? Radęs jį vaikas galėtų pašokinėti, patrepsėti, apeiti namus kilnodamas kojas it gandras. Mįslių sąrašą galima papildyti: "Vasarą darže keroja, žiemą gryčioje žiemoja, kas jį pauosto, ašaras šluosto." Atsakymas – svogūnas. Arba "Šimtas švarkelių ir visi be sagelių" – kopūstas", – pasakoja J.Tuleikienė.

Ji pastebi, kad mįslės, užduotėlės turi atitikti mažylio amžių. Žaidime turi dalyvauti ir kiti namiškiai, o kad būtų dar linksmiau, vyresnieji galėtų kartu su vaikučiu ieškoti, t.y. suvaidinti, kad ieško paslėptų daiktų, ir padėti atlikti nurodytas užduotis.

Kas stipresnis?

Jei, išstumdžius baldus, namuose tapo erdviau, galite prisiminti ir žaidimus, kurie įprastai žaidžiami lauke. Puikiai tiks įvairios estafetės: kas nueis greičiau atbulomis, kas greičiau nuneš šaukštą su margučiu ir jo neišmes, kas toliau nupūs plunksną pūsdami pro šiaudelį.

"Jei grindys neslidžios, išklotos kilimu, labai smagu išbandyti šuoliavimą įsilipus į maišus. Tiks dideli pirkinių maišai. Arba surenkite ropojimo, šuoliavimo varlyte rungtį", – siūlo variantus mokyklėlės vadovė.

Šeimos vyrai, tarp kurių yra ir mažasis, gali patikrinti savo jėgas: reikia atsisėsti ant žemės, suremti nugaras, susikabinti už parankių ir bandyti atsistoti. Daug emocijų kelia "Trauktynės": lipnia juosta ant grindų pažymėkite ribą, susiimkite už rankų ties dilbiais ir traukite priešininką į savo pusę. Jei į žaidimą įsijungs daugiau žmonių, sudarykite dvi komandas ir į savo pusę jau traukite sulenktą šaliką ar susuktą rankšluostį.

"Nuostabus lietuvių liaudies žaidimas "Lapių lenktynės". Jam žaisti reikia mažiausiai keturių žmonių. Sustokite poromis: vienas žaidėjas stovi praskėtęs kojas, o kitas – už jo. Davus signalą, už nugaros stovintis žaidėjas turi apibėgti aplink pirmą, pralįsti tarp jo kojų, dar kartą apibėgti, vėl pralįsti ir kuo greičiau nubėgti ir pagriebti kažkur toliau padėtą konkretų daiktą. To žaidėjas, kuris pagriebs jį pirmas, komanda ir nugalės, – aiškina pašnekovė ir pataria: – Šį žaidimą galite papildyti įvairiomis užduotimis."

Režimas ir naujos žinios

J.Tuleikienė atkreipia dėmesį, kad namuose vaikams svarbu laikytis įprasto dienos režimo, kuris buvo lankant ugdymo įstaigą.

freepik.com nuotr.

"Pasitarus su mažyliu pravartu sudaryti vaiko dienotvarkės planą, aiškiai parašyti ir pakabinti jam gerai matomoje vietoje – kad neužsimirštų. Svarbu paaiškinti, kad vaikas turi jo sąžiningai laikytis ir daryti tai, ką pažadėjęs, nesvarbu, kad tai ne darželio grupė, o namai", – pataria pašnekovė.

Vaikas turi laiku keltis, valgyti, gultis pietų miego, sutvarkyti žaislus, kambarį ir namus, jei jie virto žaidimų aikštele. Svarbu atrasti laiko paskaityti knygeles ir išmokti ar sužinoti kažką įdomaus, pavyzdžiui, susipažinti su nauja raide, skaičiumi, išmokti naujos daržovės, gyvūno pavadinimą arba atrasti dar nepažįstamus skonius.

"Viena vaikams patinkančių veiklų – vandens skaninimas. Šis užsiėmimas skatins mažylius gerti daugiau vandens – tai vienas sveikos mitybos principų, padės pažinti produktus, pratins šeimininkauti. Leiskite jam viską daryti pačiam, galite padėti tik supjaustyti produktus", – pastebi pašnekovė.

Vaikui duokite nedidelį, bet dailų, patogų ir būtinai permatomą indą ar ąsotėlį. Tegu jis į jį pripila vandens. Vandeniui paskaninti tiks įvairūs vaisiai, daržovės. Vieną dieną mažylis tegu išbando, koks vandens su citrinomis, agurkais skonis, kitą – su mėtomis, salierais ar ridikėliais, dar kitą – su apelsinais, braškėmis, obuoliais ar kriaušėmis. Mažylis gali kurti savo skanaus vandens receptus ir derinius.

Darbeliai lavina motoriką

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja ir specialioji pedagogė-logopedė Diana Šukienė pastebi, kad šioje dienotvarkėje būtina skirti laiko kūrybinei veiklai.

"Kūrybiniai darbeliai labai svarbūs: jie lavina smulkiąją motoriką – pirštukų miklumą, kartu aktyvina motorinio kalbos centro veiklą, o tai stimuliuoja mažylių kalbos vystymąsi", – pabrėžia 22 metus šioje srityje dirbanti specialistė.

Diana Šukienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Jei vaikas nelinkęs į kruopštumą, iš prigimties aktyvus, paprasčiausias būdas lavinti motoriką – leisti pilstyti vandenį. Šis užsiėmimas nelabai patinka tėvams – prisitaško, reikia plauti grindis, bet užtat įtraukia visus be išimties mažuosius. Išeitis – užleisti vaikui vonios kambarį ar duoti kamputį virtuvėje.

"Į vieną indą pripilkite vandens, o kitą pastatykite tuščią. Mažyliui duokite šaukštelį, šaukštą ar samtį – tegu vaikas perpila vandenį į tuščią, – aiškina specialistė. – Arba galite duoti užduotį šaukšteliu išrinkti dubenyje sumaišytas pupeles ir žirnius ir sudėti juos į atskirus indelius."

Kūrybiniai darbeliai labai svarbūs: jie lavina smulkiąją motoriką – pirštukų miklumą, kartu aktyvina motorinio kalbos centro veiklą, o tai stimuliuoja mažylių kalbos vystymąsi.

Pasak D.Šukienės, pincetiniam griebimui, t.y. suspaudimui, suėmimui piršteliais lavinti labai naudingi skalbinių segtukai: tegu vaikutis jais papuošia krepšelio ar pagalvės kraštus arba kažką sugnybia, nuneša į kitą vietą ir prisega.

"Maži vaikai daiktus čiumpa, griebia visais pirštais kartu. Šis pratimas padeda lavinti pirštelius ir gali būti naudojamas nykščiui ir smiliui, nykščiui ir didžiajam, bevardžiui ar mažajam piršteliams stiprinti", – paaiškina D.Šukienė.

Mozaikų grožis

Mėgstantiems kurti vaikams galite pasiūlyti padaryti įvairias mozaikas iš skirtingų kruopų ar makaronų rūšių – įbauginti koronaviruso jų prisipirkome.

Mozaikas galima kurti ir iš spalvoto popieriaus, laikraščių, žurnalų skiaučių. Puiku, jei namuose atsiras krepinio popieriaus – vaikai tegu atsignybia nedidelius jo gabalėlius, susuka pirščiukais mažutėlius trupinukus ir klijuoja prie įvairių darbelių.

freepik.com nuotr.

"Artėja Velykos, todėl tai gali būti ornamentais išpieštas kiaušinio, zuikio, viščiuko ar gėlės trafaretas – vėliau darbeliu papuošite vaiko kambarį. Didesni, kruopštesni vaikai trupinėliais gali dekoruoti išpūstus kiaušinių lukštus – margučius bus galima pakabinti ant Velykų medelio šakų", – pataria priešmokyklinio ugdymo mokytoja.

Itin originalius, meniškus paukščius galima pagaminti kartono formą iš abiejų pusių apklijavus siauromis laikraščių juostelėmis, jas reikia klijuoti tik už vieno galiuko – purūs plono popieriaus skuteliai primins plunksnas.

"Patys mažiausi džiaugsis, jei leisite jiems įvairiaspalves mozaikas tapnoti pirščiukais. Geriausiai tinka akvareliniai dažai – jie lengviau nusiplauna, be to, yra ekologiškų, specialiai skirtų mažiesiems. Jei norite, kad vaikas neterliotų pirštelių, pasiūlykite įvairius štampukus. Juos galite išpjauti iš bulvės, panaudoti vyno butelio kamštį", – pataria D.Šukienė.

Užduotys: lipdymas iš plastilino – puiki smulkiąją motoriką lavinanti veikla / freepik.com nuotr.

Vaikams labai patinka lipdyti iš plastilino. "Pasiūlykite jiems juo piešti, – primena netikėtą galimybę. – Reikia atsignybti mažą gabaliuką lipnios masės ir piršteliu braukti norima kryptimi – taip ant popieriaus atsiras "dažų" potėpiai."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių