Quantcast

Tvarkinga spinta padės sutaupyti ir laiko, ir pinigų

  • Teksto dydis:

Turbūt kiekvienas namuose turime stalčių, kuriame slepiasi įvairūs daiktai ir kuriame nieko negalima rasti. Arba kėdę, ant kurios nugula vietos nerandantys drabužiai ir bado akis. Panašių situacijų galima išvengti gerai organizuojant namus ir kiekvienam daiktui paskiriant vietą.

Svarbi aiški sistema

Asmeninio ir verslo įvaizdžio stilistė Milda Glebutė sako, kad spinta ar drabužinė yra ta namų erdvė, kurią tinkamai tvarkant galima sutaupyti daugiausia.

„Namuose reikėtų vadovautis principu – lengva, logiška ir prieinama. Taip niekas nebus užmiršta, o namuose esančių daiktų apžvalga – aiški. Jei žinosime, kokių daiktų ir drabužių turime, kas mums tinka ir ko trūksta, nepriimsime spontaniškų sprendimų ir tai padės išvengti nereikalingų išlaidų. Sunkiausias etapas, atliekant spintos revizijas, suvokti, kad būtent neorganizuota drabužinė neleido tinkamai matyti viso turinio“, – pastebi M. Glebutė.

Tvarkinga spinta gali padėti sutaupyti dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, kai spintoje nėra aiškios sistemos, nematome, ką turime, ir skubame pirkti. Tik žinodami savo drabužių spintos turinį, galime išvengti nereikalingų išlaidų.

Spinta: tvarkingai laikomi drabužiai nepraranda savo formos, neapdulka, todėl ilgiau tarnauja./ „Ikea“ archyvo nuotr.

Antra, tinkamai organizuodami spintą ir laikydami drabužius tvarkingai sudėtus ar sukabintus ant pakabų, galime užtikrinti ilgesnį drabužių naudojimą: jie nepraranda savo formos, nedulka. Stilistė pataria kiekvienam drabužiui parinkti tinkamus pakabus, nes vieni tinka paltams, kiti – palaidinėms ar kelnėms. Tam, kad lengvai pasiektumėte lankstomus drabužius, verta įsirengti siauresnes lentynas – jose nereikės daiktų dėti keliomis eilėmis ir viskas bus matyti iš karto.

„Geriausia, kai spintoje yra dvi kabyklos: viena – ilgiems drabužiams (paltams, suknelėms, chalatams) ir kita – trumpesniems, kurie taip pat turi būti kabinami, bet jiems nereikia daug erdvės. Vienai kategorijai priklausančių daiktų laikymas vienoje vietoje gali padėti geriau suprasti, kiek daiktų turime, ir sumažinti riziką įsigyti daugiau“, – pataria stilistė.

Daugiau tvarkos – mažiau streso

Anot M. Glebutės, be finansinės naudos, svarbu ir tai, kad tvarkingas daiktų laikymas padeda išvengti streso, nerimo.

„Tinkamai organizuotoje spintoje aiškiai matome, ką turime, ir rytais galime sutaupyti bent 10 min. priimdami sprendimus, ką apsirengti. Be to, tada puikiai žinome, ką reikia pataisyti, išskalbti ar išvalyti. Ne veltui siūlau klientams susikurti sistemą – apsirenk per 2 minutes. Tinkamai laikant daiktus, tai – įmanoma. Svarbu paminėti, kad spintos organizavimas mažina vartojimą ir padeda mūsų planetai“, – prideda stilistė.

Stalčiai: tai vieta, kur didžiausias pavojus viską sujaukti. Puikus pagalbininkas palaikyti tvarką – dėžutės./ „Ikea“ archyvo nuotr.

Jos nuomone, norint susitvarkyti namus, geriausia pradėti nuo spintos, virtuvės ir vonios. Tai yra vietos, kuriose daugiausia leidžiame laiko rytais, todėl, atidžiai sutvarkius šias namų zonas, galėsime be streso ir greitai susiruošti, užsitikrinti gerą nuotaiką.

„Tvarkant spintą, virtuvės stalčius ar darbo vietą reikia pradėti nuo jau turimų daiktų peržiūros. Atsisakykite to, ko nenaudojate, kas nekokybiška, nebetinka jums. Visa tai galima atiduoti, parduoti arba bent jau sudėti atskirai, sandėliuoti“, – pataria M. Glebutė.

Praverčia nuolatinė revizija

Nepamainomos pagalbininkės tinkamai saugant daiktus yra dėžės ir dėžutės. „Jos praverčia, kai, keičiantis sezonams, reikia surūšiuoti daiktus“, – sako interjero dizaino specialistė Eimantė Nemanė.

Pasak jos, renkantis dėžes, verta pasvarstyti apie skaidrų plastiką, kuris ne tik apsaugos daiktus nuo dulkių ir drėgmės, bet ir leis aiškiai matyti jų turinį. Kitas variantas – nepermatomos dėžutės su etiketėmis, kuriose daiktai pasislėps ir sumažins netvarkos jausmą, tačiau bus aišku, kur ir kas sudėta.

Dar viena kategorija – dėžutės, padedančios suskirstyti daiktus turimuose stalčiuose ar lentynose, – viskas bus tvarkingai sugrupuota ir lengvai pasiekiama.

Apatinėse ir viršutinėse, sunkiau pasiekiamose, lentynose reikėtų laikyti daiktus, kurių prireikia rečiau, pavyzdžiui, dėžėse supakuotą patalynę ir kitų sezonų drabužius. Lengviausiai pasiekiamose vietose turi nugulti kasdien naudojami ir reikalingi daiktai.

Dėžės: keičiantis sezonams, nenešiojamus drabužius ir nenaudojamus daiktus reikėtų tvarkingai padėti į atokesnę vietą./ „Ikea“ archyvo nuotr.

Interjero dizainerės teigimu, tvarką spintoje padės palaikyti daugiafunkciai pakabai ar pakabinamos daiktų laikymo dėtuvės ir sezoninis spintos pertvarkymas.

„Turimą garderobą padės stebėti iš anksto suplanuota spintos peržiūra. Keičiantis sezonams, rekomenduojama peržiūrėti turimus drabužius ir nutarti, ką iš jų galima atiduoti, parduoti ar tinkamai sandėliuoti“, – primena E.Nemanė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių