Quantcast

Tvarka šaldytuve: kaip laikyti produktus, kad šie ilgiau išliktų švieži?

  • Teksto dydis:

Kai išalkstame, visai neturime noro švaistyti laiko maisto paieškai – atverti šaldytuvo duris ir chaotiškai skenuoti jame esantį turinį. Visi trokštame vos pravėrus šaldytuvo dureles rasti tą produktą, kurio ieškome. Kaip namuose, taip ir šaldytuve turi vyrauti tvarka. Kaip tinkamai išdėstyti maisto produktus šaldytuve, kad šie išliktų švieži ir skanūs ilgiau?

Maisto tinklaraštininkė, maisto stilistė, fotografė ir receptų knygos autorė Kristina Pišniukaitė teigia, kad yra stipriai nusistačiusi prieš maisto švaistymą, todėl yra atradusi įvairių būdų, kaip ilgiau išsaugoti maisto produktų šviežumą.

1 žingsnis – viršutinės lentynos

Viršutinėse lentynose vyrauja žymiai aukštesnė temperatūra, nei žemesnėse. Vienas iš esminių restoranų verslo patarimų – viršutinėse lentynose laikyti jau vartojimui paruoštus produktus – gėrimus, paruoštus patiekalus, kaip tortilijas, humusą ir pan.

2 žingsnis – žemesnės lentynos

„Žemesnės lentynos skirtos neapdorotai mėsai, žuviai, kiaušiniams, jūros gėrybėms ar pieno produktams laikyti,“ – sako tinklaraštininkė Kristina. Norint užkirsti kelią šviežios mėsos bakterijų plitimui, naudinga ją laikyti atskirai nuo kitų produktų šaldytuve. Mėsą laikykite originaliame įpakavime bei nepamirškite reguliariai išvalyti minėtą šaldytuvo dalį.

Patarimas: neužpildykite šaldytuvo pilnai. Jame turėtų būti vietos oro cirkuliacijai, kad produktai nesugestų.

3 žingsnis – šaldytuvo stalčiai

Pagrindinė šaldytuvo stalčių paskirtis – išlaikyti vaisių ir daržovių drėgmę, kuri išlaiko jų sultingą skonį, tačiau būtina žinoti, kad vaisių ir daržovių geriau nelaikyti viename stalčiuje. Kodėl? Daugelis vaisių – obuoliai, persikai, slyvos, kriaušės – išskiria cheminį elementą, kuris prisideda prie nokimo proceso. Deja, jis gali iššaukti ir kitų produktų nokimą bei taip sugadinti ką tik šviežiomis buvusias daržoves.

4 žingsnis – nepamirškite durelių

Durelės yra šilčiausia šaldytuvo dalis, tad čia geriausia laikyti lengvai nesugendančius produktus – prieskonius, sultis ar kitus temperatūrų pokyčiams nejautrius produktus. Kiaušiniai ir pienas – ganėtinai greitai gendantys produktai, tad jie čia neturėtų būti laikomi, nors dažniausiai būtent šiuos produktus ir galima rasti šaldytuvo durelėse. Prisiminkite – net prieskoniai turi galiojimo datą.

5 žingsnis – šaldiklis

Šaldytoms daržovėms, vaisiams, mėsai ir kitiems šaldytiems produktams geriausia vieta – šaldiklis. Čia galima laikyti tortilijų padažą, netgi užšaldyti kiaušinius, duoną ir  juos laikyti iki trijų mėnesių. Visi maisto produktai turi būti sandariai supakuoti ne tik dėl šviežumo, bet ir šaldiklio mažesnio elektros suvartojimo. Nepamirškite, kad šaldiklyje produktus geriausia laikyti plastikinėje pakuotėje.

„Tinkamomis sąlygomis dauguma paruoštų produktų mus gali džiuginti net keletą dienų nuo gamybos. Galiausiai, norint nešvaistyti maisto reikėtų susidraugauti su šaldymu. Šaldyti galima labai daug ką, pradedant vaisiais ar duona, baigiant jau paruoštais patiekalais. Jei kurį laiką šaldytuve laikėte produktą, pavyzdžiui, vištieną, bet matote, kad nespėsite jos suvartoti, įsitikinkite, kad produktas dar tinkamas vartojimui – nepakitusi jo spalva, kvapas – ir užšaldykite, kad galėtumėte juo mėgautis vėliau“, – savo įžvalgomis tinklaštininkė.

Įdomu!

Be abejonės, kad kai kuriems produktams nelemta būti šaldytuve. Pomidorai šaldytuve suminkštėja ir praranda savo aromatą – laikykite juos kambario temperatūroje. „Labai svarbu pasidomėti, kaip tinkamai laikyti produktus, pavyzdžiui, žolelės išsilaiko gerokai ilgiau, jei jas pamerksite į vandenį, o ne laikysite maišelyje. Tam tikrus vaisius patariama laikyti kambario temperatūroje, kol sunoksta, o tuomet jau perkelti į šaldytuvą. Tai avokadai, kaulavaisiai, kiviai, mangai, melionai, kriaušės. Tuo tarpu šaldytuve visada laikau šviežias uogas (braškes, šilauoges), smidrus, brokolius, kopūstus, morkas, salotas, žoleles. Taip pat ir obuoliai, laikomi šaldytuve, išlieka tvirti ženkliai ilgiau,“ – sako tinklaraštininkė. Svogūnus, česnaką, moliūgus ir bulves geriau laikykite tamsioje ir sausoje vietoje – puikiai tiks jūsų rečiausiai darinėjama virtuvės spintelė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonė

Jonė portretas
Nereikia produktų prisipirkti per daug ,nes nežinosi ką turi ir pasens,paskiau reikės išmesti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
    Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos

    Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...

  • Tegul Velykos ateina į švara kvepiančius namus
    Tegul Velykos ateina į švara kvepiančius namus

    Prieš Velykas imsimės tvarkyti namus – norisi sukurti jaukią ir šventinę aplinką. Kad šventes pasitiktume be streso, nereikėtų delsti iki paskutinės minutės. Namų organizavimo specialistė pataria, kaip padaryti generalinę ...

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    8
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    7
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

Daugiau straipsnių