Quantcast

Švaros pamokos: staltiesė be dėmių – užduotis įmanoma

Šventinis šurmulys jau pasimiršo ir būtų galima sakyti, kad gyvenimas stojo į savo vietas, jei ne nešvarių skalbinių dėžėje pūpsantis kalnelis staltiesių ir staltiesėlių su vaišių likučių pėdsakais.

Išskalbus staltieses įprastu būdu ant jų esančias kavos, arbatos, vyno ir kitų gėrimų, padažų ir įvairios kilmės riebalų dėmes pašalinti sunku, dažniausia jos tik kiek pablunka ir pakeičia spalvą. Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Mokomųjų skalbimo valymo dirbtuvių vedėja Regina Michalkevičienė pastebi, kad rūpinantis skalbinių švara, reiktų pasistengti dėmes kuo griečiau išvalyti – geriausia būtų staltiesę, staltiesėles apžiūrėti iš karto pasibaigus šventei, tuomet dėmėms pašalinti gali pakakti tik drungno vandens. Laikui bėgant maisto produktų pėdsakai stipriai įsigeria į pluoštą, uždžiūsta, įsisenėja ir panaikinti juos tampa labai sunku, neretai – nebeįmanoma. Dar vienas niuansas: išdžiūvusios kavos, raudono vyno, juodos arbatos ar kraujo dėmės savo spalva labai panašios, galima sumaišyti, todėl bus sunkiau parinkti priemones joms išvalyti.

"Žmonės dažnai daro klaidą: pirma staltiesę išskalbia, o paskui rūpinasi dėmėmis. Geriau būtų pradžioje staltiesę iškratyti, nuvalyti visus prilipusius, pridžiūvusius maisto likučius, po to apžiūrėti dėmes, nustatyti, kokios jos kilmės, kad žinotume, kaip ir kuo jas išvalyti, po to pašalinti dėmes ir tik tada staltiesę išskalbti, – sako R.Michalkevičienė.

Dėmėms valyti galima naudoti specialius buitinės chemijos valiklius, tačiau specialistė pastebi, kad labai efektyviai su įvairios kilmės nešvarumais kovoja paprastos priemonės, kurios yra visuose namuose, be to, jos ekologiškos: soda, druska, pamuilės, spiritas, indų ploviklis, peroksidas, actas.

Nešvarumų stipriai trinti nereikėtų – taip dėmė gali tik dar labiau išsiplėsti. Sudrėkinkite priemone kempinėlę ar vatos diskelį, dėmę valykite braukdami nuo kraštų į vidurį, po staltiese patieskite drėgmę sugeriantį audinį ar popierinį rankšluostį. Išvalytą staltiesę skalbkite skalbimo mašinoje, parinkite konkrečiam audiniui tinkamą režimą. Jei staltiesė šviesi ir natūralaus pluošto, kartu su skalbimo milteliais galite įpilti ir baliklio. Į audinį būtina atsižvelgti ir lyginant staltiesę. Dažniausia natūralaus pluošto staltieses rekomenduojama lyginti dar kiek drėgnas, ir sulanksčius neskubėti dėti į stalčių ar lentyną – palikite porai valandų, kad audinys išsigaruotų – atvėstų, mat laikoma sandarioje, uždaroje vietoje drėgna staltiesė gali įgauti nemalonų kvapą.

Dėmė – ne skylė

• Ant dėmės (išskyrus vaško, parafino) niekada nepilkite karšto vandens, nelyginkite lygintuvu – karštis užfiksuoja nešvarumus, jie tampa atsparūs valymui. O drungnas, šaltas vanduo padeda pašalinti dėmes iš giliausių audinio sluoksnių.

• Įsisenėjusias dėmes neretai sunku išvalyti iš karto, procedūrą kartokite kelis kartus.

• Sulčių dėmes išplausite karštu vandeniu su soda, jokiu būdu nenaudokite muilo.

• Raudonojo vyno dėmes pašalinsite šiltu vandeniu be muilo. Galite užpilti baltojo vyno – jis neutralizuos raudoną spalvą. Jei vieno karto nepakanka, pakartokite kelis kartus.

• Šokolado dėmes išimsite bespalviu indų plovikliu. Jei tai šokoladinis kremas – valykite mineraliniu vandeniu.

• Riebalais, aliejumi išteptą audinį 5–10 min. pamirkykite karštame, stipriai sūriame vandenyje.

• Alaus pėdsakus geriausia naikina degtinė.

• Šviežią arbatos dėmę nesunkiai išimsite sudrėkinę sūriu vandeniu, o įsisenėjusią – spiritu.

• Druskai nepatinka ir kavos dėmės: jei sūrus vanduo pėdsako neišvalo, ant sudrėkintos dėmės užberkite druskos, palaikykite ir paskui išplaukite drungnu vandeniu.

• Kraujo dėmes valykite tokiu pačiu būdu. Taip pat tinka actas arba vandenilio peroksidas.

• Pomidorų padažu išteptą audinį išvalysite indų plovikliu.

• Tamsių uogų dėmes išplausite citrinos rūgštimi, actu parūgštintu vandeniu.

• Vaško, parafino dėmes pašalina cheminis valymas, tačiau galite pabandyti jas išimti ir patys. Pradžioje 5 min. ant vaško uždėkite maišelį su ledukais – vaškas stipriai sukietės ir taps trapus – jo perteklių lengvai nuimsite nuo audinio. Tada dėmę dėkite tarp popierinių rankšluosčių ir lyginkite šiltu lygintuvu iki ji išnyks, popierių nuolat pakeiskite švariu.

• Nagų lako, akrilinių ir aliejinių dažų, pelėsių, kvepalų dėmės neišsivalo.

• Klijų, makiažo, sakų, kramtomosios gumos pėdsakus pašalinsite cheminiu būdu.


Šiame straipsnyje: staltiesėšvaradėmės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių