Quantcast

Stilingi namai: originalų sumanymą įkvėpė cukraus kubelis

Būsimoji dizainerė Laura Poškutė dar nebaigė studijų, tačiau jos sukurtas staliukas "Sugar cube" jau pelnė keletą apdovanojimų. Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultete baldų dizainą ir restauraciją studijuojančiai ketvirtakursei imponuoja natūralumas ir minimalizmas. "Projektuodama baldus stengiuosi išlaikyti švarias formas, siekiu, kad jie būtų ergonomiški ir tvarūs", – sako Jaunojo dizainerio prizą laimėjusi mergina.

– Ką jums reiškia šis įvertinimas?

– Jis buvo netikėtas. Kaip ir kiekvienam kūrėjui, būti pastebėtam yra nerealus jausmas: supranti, kad tavo kūryba kažkam įdomi ir vertinama. Tokie laimėjimai suteikia pasitikėjimo ir drąsos. Esu sukūrusi ir daugiau baldų, bet "Sugar cube" labiausiai pastebėtas. 2018 m. jis buvo įvertintas Gero dizaino prizu, o 2019 m. "Amres Art" galerijos jaunųjų dizainerių kūrybos konkurse pripažintas geriausiu.

– Kaip gimė šio netikėto dizaino baldo idėja?

– Pirmame kurse gavome užduotį sukurti kavos staliuką. Kurdama jį mąsčiau apie patį kavos gėrimo procesą, apie tai, kad dažnas dedasi cukraus į kavą, ir tuo metu pagalvojau, o kodėl staliukas negali būti lyg cukraus kubelis? Skaidraus stiklo paviršius sukuria iliuziją, kad kubeliai kybo ore, ir išryškina lengvą minimalistinę konstrukciją. Skirtingų medienos rūšių kubeliai laisvai padėti ant paviršiaus, sujungus juos pagal poreikį išgaunamos įvairių dydžių plokštumos tarsi žaismingi padėkliukai.

– Kur semiatės įkvėpimo?

– Kiekvienam darbui – skirtinga koncepcija. Vieni gali semtis jo iš mokslo šakų – matematikos ar biologijos, kiti – iš architektūros, o treti – iš gamtos. Stengiuosi neapsistoti ties vienu įkvėpimo šaltiniu, jo ieškau visur. Trečiame kurse teko kurti vaikišką baldų komplektą, kurio inspiracija buvo lietuvių liaudies pasaka "Eglė žalčių karalienė".

– Kokie dizaino principai jums svarbiausi?

– Esu už natūralumą, tikras medžiagas, minimalumą, į tai atsižvelgiu projektuodama baldus. Nemėgstu, kai baldas tampa perkrautas ir sunkus, – žavi lengvumas. Svarbu, kad kuriami baldai būtų ergonomiški ir tvarūs, be abejo, kuo originalesni. Projektuodama visada stengiuosi numatyti, kam baldai bus pritaikyti, kokiame interjere stovės, – jie neturi užgožti erdvės, o ją papildyti.

– Kodėl nusprendėte pasirinkti būtent šią dizaino kryptį?

– Baldai mane visada traukė. Patiko stebėti jų kaitą, domėtis jų istorija. Pasirinkau Vilniaus Dailės Akademijos Telšių fakultetą, nes tai buvo vienintelė vieta, kurioje galima gana plačiai išbandyti įvairias sritis, susijusias su baldais: nuo vienetinio baldo iki komplektų projektavimo, interjero kūrimo, baldų restauravimo. Pirmiausia susidomėjau restauravimu, ir tik vėliau supratau, kad geriau sekasi dizaino srityje. Bet visos sukauptos žinios iš restauravimo paskaitų bus panaudotos ateityje.

– Kokiais kriterijais remiatės rinkdamasi baldus pati, kam suteikiate pirmenybę, estetikai ar funkcionalumui?

– Mėgstu švarią estetiką, tad rinkčiausi minimalistinį dizainą. Nemanau, kad mano namuose atsiras restauruoti baldai – man jie gražūs tik kitų žmonių būstuose arba muziejuose. Apskritai, renkantis baldus sunku rasti vidurį tarp estetikos ir funkcionalumo. Kartais be galo gražūs baldai būna netvarus arba neatlieka savo funkcijos, o kokybiški ir funkcionalūs patinka ne visiems.

– Žmonės dažnai susiduria su dilema, ar verta restauruoti seną, ar geriau pirkti naują baldą...

– Jei baldas gražus, vertingas, kelia sentimentus, kažkam jį atiduoti ar išmesti nesinori. Šiuo atveju patarčiau restauruoti. Paslauga nėra pigi, bet restauruotas senas baldas neretai būna kokybiškesnis ir daug ilgaamžiškesnis. Apsispręsti turi pats žmogus, aš pirmenybę teikčiau išsaugoti baldą.

– Ar verta bandyti restauruoti pačiam, ar geriau kreiptis į specialistus?

– Nepatarčiau to daryti patiems. Kiekvienas restauravimo sąvoką supranta skirtingai: vieni galvoja, kad tai tik dangos atnaujinimas ją perdažant ar padengiant dar vienu sluoksniu lako. Tai didelė klaida, nes tikrasis restauravimo principas – išsaugoti originalią daikto dangą jos nepažeidžiant, o paryškinant. Geras restauratorius gali net prastos būklės baldą atnaujinti taip, kad jis atrodys kaip naujas. Tad siūlau nenuvertinti seno baldo palėpėje ir pabandyti jį prikelti antram gyvenimui.

– Patarkite, kaip įsirengti jaukius ir stilingus namus?

– Mano manymu, jaukūs ir stilingi namai visada kuriami su saiku. Įsirengti būstą nemažai kainuoja, todėl vertėtų pasidomėti naujomis tendencijomis ir medžiagomis, o jei trūksta idėjų – patars dizaineris. Geras specialistas įsiklausys į jūsų norus, pasiūlys įdomių ir prieinamų interjero sprendimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių