Quantcast

Statybininkai jau ieškosi virėjo darbo

Au­gan­tį be­dar­bių skai­čių iš­duo­da di­dė­jan­tis sta­ty­bi­nin­kų, ap­dai­li­nin­kų, da­žy­to­jų ir ki­tų šios sri­ties spe­cia­lis­tų dar­bo skel­bi­mų skai­čius ir ban­dy­mas įsiū­ly­ti sa­vo pa­slau­gas.

Pra­šo ma­žes­nio at­ly­gi­ni­mo

Lie­tu­vos dar­bo bir­žos duo­me­ni­mis, per me­tus be­dar­bių sta­ty­bos spe­cia­lis­tų pa­dau­gė­jo 21 pro­c. Pir­mą šių me­tų ket­vir­tį bu­vo įre­gist­ruo­ta 4,5 tūkst. be­dar­bių, ku­rių pa­sta­ro­ji dar­bo­vie­tė - sta­ty­bos įmo­nė. Tuo pa­čiu lai­ko­tar­piu per­nai to­kių as­me­nų krei­pė­si 3,7 tūkst.
„Tai ga­li bū­ti su­si­ję ne tik su eko­no­mi­kos po­ky­čiais, di­dė­jan­čia inf­lia­ci­ja ar svy­ra­vi­mais ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to rin­ko­je", - tvir­ti­no Bi­ru­tė Ba­ly­nie­nė, Lie­tu­vos dar­bo bir­žos Už­sie­nio ry­šių sky­riaus spe­cia­lis­tė vie­šie­siems ry­šiams.

Skel­bi­mus tvar­kan­tys spe­cia­lis­tai at­krei­pė dė­me­sį, kad nors dar­bo ieš­kan­čių sta­ty­bi­nin­kų skai­čius išau­go, esą jis nė­ra toks di­de­lis, kaip bu­vo ga­li­ma ti­kė­tis. Ne­va šios sri­ties meist­rai veik­los vis dar tu­ri pa­kan­ka­mai.

Vis dėl­to, bend­ro­vės „Alio rek­la­ma" rin­ko­da­ros va­do­vas Ug­nius Lu­ko­še­vi­čius, rem­da­ma­sis laik­raš­čių „Alio rek­la­ma", „Alio va­ka­rai", in­ter­ne­to sve­tai­nės alio.lt duo­me­ni­mis, iš­sky­rė tam tik­ras ten­den­ci­jas.

„Sta­ty­bų sri­ties dar­bi­nin­kų skel­bi­mų skai­čius pa­di­dė­jo ir pa­gei­dau­ja­mas at­ly­gi­ni­mas pa­si­kei­tė smar­kiai. Prieš me­tus jie sie­kė apie 5000 li­tų, o da­bar - tik apie 3500 ar 4000 li­tų", - ana­li­za­vo pa­dė­tį U.Lu­ko­še­vi­čius.

Prog­no­zės iš­si­pil­dė

Ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to pro­jek­tus įgy­ven­di­nan­čių bend­ro­vių at­sto­vai tvir­ti­no, jog di­dė­jan­tis dar­bo ieš­kan­čių sta­ty­bi­nin­kų skai­čius tik įro­do, kad ma­žė­ja pro­jek­tų.

„Praė­ju­siais me­tais mū­sų aso­cia­ci­ja, ste­bė­da­ma ten­den­ci­jas pa­sau­li­nė­se rin­ko­je, ir pro­gno­za­vo to­kią pa­dė­tį. Brangs­tant ener­gi­jos iš­tek­liams, svy­ruo­jant eko­no­mi­kai pa­dė­tis tam­pa su­dė­tin­ges­nė. Da­lis įmo­nių prie to pri­si­tai­kė. O tie, ku­rie ti­kė­jo­si kles­tė­ti, na­tū­ra­lu, jog ga­li nu­si­vil­ti", - pri­mi­nė pro­gno­zes Lie­tu­vos ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to plėt­ros aso­cia­ci­jos (LNTPA) di­rek­to­rė Da­lia Bar­daus­kie­nė.

Gal­būt da­bar tin­ka­mas me­tas sta­ty­bų bend­ro­vėms iš­siug­dy­ti at­sa­kin­gus dar­buo­to­jus? Į šį klau­si­mą LNTPA va­do­vė at­sa­kė vie­na­reikš­miš­kai: „Sup­ran­ta­ma, lo­ja­lūs dar­buo­to­jai ver­ti­na­mi. Ta­čiau ką jie dirbs? Mū­sų at­lik­tos ap­klau­sos ro­do, kad pro­jek­tų plė­to­to­jai ma­ži­na dar­bų apim­tį. Žmo­nės abe­jo­ja ir svars­to, ar sta­ty­ti ob­jek­tus, jei šie ne­bus per­ka­mi. Įvai­rių pro­jek­tų ir to­liau ma­žės. Aiš­ku, atei­ty­je jų ga­li trūk­ti."

Eko­no­mis­tų tei­gi­mu, kad ma­žės sta­ty­bi­nin­kų po­rei­kis, bu­vo ga­li­ma pro­gno­zuo­ti pa­si­ro­džius pir­miems sta­ty­bų lė­tė­ji­mo ženk­lams, ban­kams su­griež­ti­nus pa­sko­lų iš­da­vi­mo są­ly­gas.

„Da­lis sta­ty­bo­se įdar­bin­tų žmo­nių bu­vo iš­kart at­leis­ti, ki­ti ži­no­jo, kad dar­bo ne­teks vė­liau", - tvir­ti­no Lie­tu­vos lais­vo­sios rin­kos ins­ti­tu­to Eko­no­mi­nės veik­los re­gu­lia­vi­mo ma­ži­ni­mo gru­pės va­do­vas Gied­rius Ka­dziaus­kas.

Me­ta­si į ki­tas sri­tis

Kol kas sta­ty­bo­se dir­bę žmo­nės ieš­ko­si to­kio pa­ties dar­bo. La­biau­siai į dar­bo paieš­kas lei­džia­si ap­dai­li­nin­kai, ply­te­lių klo­jė­jai, da­žy­to­jai ir be­to­nuo­to­jai. Ta­čiau pa­si­kei­tus ap­lin­ky­bėms sta­ty­bų rin­ko­je, šio­je sri­ty­je dir­bę spe­cia­lis­tai pri­vers­ti pa­suk­ti net į to­kias veik­los sri­tis, su ku­rio­mis anks­čiau ne­tu­rė­jo nie­ko bend­ra.

„Pa­gau­sė­jo ir al­ter­na­ty­vaus dar­bo ieš­kan­čių sta­ty­bi­nin­kų. Jie no­ri įsi­dar­bin­ti ki­to­se sri­ty­se, pra­de­dant vai­ruo­to­jais ir bai­giant vi­rė­jais",- pa­sa­ko­jo „Alio rek­la­mos" at­sto­vas U.Lu­ko­še­vi­čius.

Kai ku­rie be­dar­biais ta­pę meist­rai pa­si­ry­žę per­si­kva­li­fi­kuo­ti. To­dėl žval­go­si į pre­ky­bos sek­to­rių. Ta­čiau G.Ka­dziaus­ko tei­gi­mu, sta­ty­bi­nin­kų at­ly­gi­ni­mai au­go grei­čiau­siai, tai­gi ir šių žmo­nių lū­kes­čiai yra la­bai di­de­li. Pre­ky­bi­nin­kų at­ly­gi­ni­mai ma­žes­ni, to­dėl anks­čiau 4000 li­tų už­dir­bęs žmo­gus tu­ri gal­vo­ti, kaip iš­gy­ven­ti.

Išei­tis yra ne vie­na

Pra­gy­ve­ni­mo šal­ti­nio ne­te­kę dar­bi­nin­kai ga­li grieb­tis ir ki­tų al­ter­na­ty­vų. „Įdo­mu tai, kad smul­ku­sis, vi­du­ti­nis ir pu­siau še­šė­li­nis vers­las yra ta sri­tis, ku­ri tie­siog su­ge­ria to­kius žmo­nes. Smul­ku­sis ir vi­du­ti­nis vers­las ge­riau­siai pri­si­tai­ko prie lė­tė­jan­čios eko­no­mi­kos", - aiš­ki­no G.Ka­dziaus­kas.

To­dėl, jo nuo­mo­ne, vals­ty­bei rei­kė­tų ieš­ko­ti išei­čių, kaip dar­bą pra­ra­du­sius žmo­nes adap­tuo­ti rin­ko­je, su­da­ry­ti pa­lan­kes­nes są­ly­gas įsi­dar­bin­ti. Išei­tis ga­lė­tų bū­ti ir su­ma­žin­ti vers­lo liu­di­ji­mo mo­kes­čiai. Tuo­met be­dar­biai ga­lė­tų pra­dė­ti nuo­sa­vą vers­lą.
Vis dėl­to, da­lis žmo­nių, ne­te­ku­sių dar­bo sta­ty­bos įmo­nė­se, šian­dien vis dar su­kio­ja­si sta­tyb­vie­tė­se. Ta­čiau ki­to­kio­se. Jie dir­ba in­di­vi­dua­lius na­mus sta­tan­tiems ar re­konst­ruo­jan­tiems už­sa­ko­vams.

G.Ka­dziaus­kas įsi­ti­ki­nęs, kad da­liai sta­ty­bi­nin­kų pa­vyks ras­ti dar­bą. Kaip pa­vyz­dį jis pa­tei­kė „Pa­ne­vė­žio ek­ra­no" is­to­ri­ją, kai bank­ru­ta­vus įmo­nei mies­te išau­go be­dar­bių skai­čius. Ta­čiau il­gai­niui šie žmo­nės įsi­dar­bi­no. Ki­ta ver­tus, jei sta­ty­bos lė­tės, ban­kai iš­duos ma­žiau pa­sko­lų, sun­ku pro­gno­zuo­ti, ar be­dar­biais ta­pę sta­ty­bi­nin­kai ras vie­tą dar­bo rin­ko­je.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ajd

ajd portretas
Eiliniai straipsniai paremti bobučių pasakojimais. ieškome šulinių kasėjo-antra savaitė eina kasėjai, o šulinys dar net nepradėtas, bonios mėtosi. atesiusiu ryt , poryt , po švenčių ir taip pasaka be galo.kitas iškart avanso parašė.

Saulius1

Saulius1 portretas
Įdomu įdomu, o kuom tai baigsis 'auksaburniams' kviečiantiems mūsų statybininkus sugrįžt iš airijų??? Ir - ar tai nesussiję su kiniečių įdarbinimu statybose?
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių