Quantcast

Sofa – namų karalienė: naujausios tendencijos ir išradimai

Ko gero, tai svarbiausias baldas namuose. Jis pirmiausia krenta į akis, daug pasako apie šeimininkų skonį, pomėgius ir gyvenimo būdą. Laikui bėgant keičiasi ne tik sofų dizainas, medžiagos, bet ir funkcijos. Šiandien didžiulė sofa vis dažniau tampa vieta, ties kuria sukasi didžioji šeimos gyvenimo dalis.

Naujausios tendencijos

Viena ryškiausių – sofos didėja ir darosi vis patogesnės. Vyrauja aptakios formos, daugėja minkštų, tarsi išsipūtusių modelių su daug pagalvių, sukonstruotų taip, kad atsisėdęs pasijustum tarsi apkabintas, galėtum maksimaliai atsipalaiduoti. Vien tik pasižiūrėjus į tokią sofą apima noras tinginiauti, ilsėtis.

Kitas būdingas šiuolaikiškų sofų bruožas – nepaisant to, kad jos didžiulės, ergonomiškos, daug dėmesio skiriama sofų dizainui, apdailai, siekiama, kad jos būtų stilingos, puošnios, dvelkiančios prabanga. Šį efektą padeda pasiekti žvilgantys audiniai, kailis, auksinės arba poliruoto metalo, stiklo detalės. Šį sezoną ypač madingos aksomu aptrauktos sofos, smaragdo, purpurinės, oranžinės spalvos. Vėl sugrįžo į madą odinės sofos, ypač populiarūs odos tonai – sodrūs brendžio, medaus.

Kampinė ar lenkta?

Kalbant apie dizainą, labiausiai mėgstamos ir perkamos kampinės sofos. Viena vertus, tai susiję būsto planavimo tendencijomis: ir butuose, ir namuose formuojamos didelės, atviros bendros gyvenamosios erdvės, o joms reikia būtent tokių minkštųjų baldų. Kita vertus, tik ant tokios sofos gali be vargo sukristi visa šeima kartu su naminiais gyvūnais. Ant jos užteks vietos ir tėčiui su nešiojamuoju kompiuteriu, ir mamai su žurnalu ar mezginiu, ir vaikams su savo žaislais.

Griežtas linijas, geometrines formas palaipsniui išstumia lenktos, labiau organiškos. Jos interjerui suteikia daugiau harmonijos, jaukumo. Yra ir daugiau pranašumų: visi, sėdintys ant tokio baldo, mato vienas kito veidą, o ne galvos šoną, gali žiūrėti vienas kitam į akis. Tai padeda bendrauti, skatina atvirumą. Ypač įspūdingai atrodo didelių gabaritų aptakios, įdomios konfigūracijos, išskirtinio dizaino sofos, žinoma, jei joms pakanka erdvės.

Klauso komandų

To dar nebuvo – šiais metais sukurta pirmoji sofa, kuri tapo išmaniųjų namų koncepcijos dalimi. Iki šiol į šią namų priežiūros sistemą buvo integruojama tik buitinė technika, įvairūs prietaisai ir techninė įranga – šildymas, apšvietimas, apsauga ir pan. Ši modernaus dizaino, stilinga sofa ypatinga tuo, kad ją galima kontroliuoti naudojant "Google Assistant" ar kitas panašias programėles, įdiegtas į išmanųjį telefoną. Kitaip tariant, keisti jos padėtį priklausomai nuo poreikio.

Šiais metais sukurta pirmoji sofa, kuri tapo išmaniųjų namų koncepcijos dalimi.

Galimi net penki scenarijai: skaitymo, atsipalaidavimo, televizoriaus žiūrėjimo, muzikos klausymo ir pauzės. Tereikia balsu pasakyti komandą ir sofos pagalvėlės, atrama ir sėdimoji dalis pakeis padėtį. Maža to, šis išmanusis baldas atpažįsta šeimininką ir kitus šeimos narius pagal balsą. Į jį taip pat integruoti "Bluetooth" ryšiu valdomi garsiakalbiai, stacionarus įkroviklis. Tad, prireikus įkrauti telefoną, planšetę ar kitą prietaisą, net nereikės nuo sofos atsikelti.

Gali transformuotis

Italų dizaineris Carlo Ratti sukūrė sofą, sudarytą iš šešiakampių segmentų, kurių aukštį galima reguliuoti judesiu. Jo pakanka, kad įsijungtų juos valdantis varikliukas. Šį baldą galima valdyti ir nuotoliniu būdu, įdiegus programėlę į mobilųjį telefoną. Jis gali tarnauti ir kaip stalas, tereikia pakelti vieną dalį, ir ant jos galėsi pasidėti kompiuterį ar knygą. Jei nori įsitaisyti pusiau gulomis, keli segmentai pasikels, kad galėtum į juos atsiremti. Tai moderni alternatyva tradiciniams statiškiems baldams.

Vis daugiau dizainerių siūlo minkštuosius baldus, kurie atlieka ir jiems nebūdingas funkcijas. Ne naujiena sofos su jų šonuose sumontuotomis lentynomis, kišenėmis porankiuose, į kurias patogu susidėti įvairias smulkmenas. Yra ir tokių, į kurias integruoti vazonėliai kambariniams augalams, šviestuvai. Galima įsigyti sofą, kuri padeda sutaupyti vietos, prireikus iš jos galima ištraukti tarp pagalvėlių paslėptą nedidelį staliuką ir du pufus. Arba galinčią virsti lova, ir dar su miegmaišiu.

Užima pusę kambario

Gaminamos ir ypač didelės sofos, sudarytos iš atskirų modulių, kurių galima įsigyti, kiek nori ir kokių nori, o iš jų susikurti tokį minkštąjį baldą, koks geriausiai atitinka tavo poreikius. Jų pranašumas – kaskart gali tas dalis sukomponuoti taip, kaip tuo metu reikia. Jei su šeima ar bičiulių kompanija jaukiai leidi laiką žiūrėdamas filmą, žaisdamas stalo žaidimą ir nori, kad kiekvienas jaustųsi taip patogiai, kaip namuose, pakanka perstumdyti segmentus ir turėsi sėdimąją salą primenantį baldą.

Dar vienas variantas – dvi vienodos sofos, kurias galima statyti kampu ar vieną priešais kitą, o prireikus sujungti į vieną, sėdimąjį plotą dar labiau padidina kartu su jomis komplektuojami pufai. Jie važinėja ant ratukų, tad tikrai nepervargsite stumdydami. Šis baldas taip ir pavadintas – sala, jį sukūrė garsus olandų dizaineris Marcelis Wandersas. Gali karaliauti joje vienas ir jaustis saugiai, nes iš visų pusių tave supa sienos, gali dar ką nors pasikviesti į kompaniją.


Šiame straipsnyje: sofabaldaiinterjerasNIC1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių