Quantcast

Smulkiam remontui specialistas nebūtinas

Pingančios statybininkų ir apdailininkų paslaugos maloniai nuteikia tų būstų šeimininkus, kurie planuoja atnaujinti savo namus. Tačiau sunkmečiu net ir nedaug išlaidauti nelinkstama.

Gruntuoti būtina

Atsiradę įtrūkiai sienose, šiek tiek apsitrynę kampai, įvairūs įbrėžimai – šie defektai nėra dideli. Žinoma, kai jie susideda į vieną krūvą, remontas neišvengiamas. Tačiau net ir specialistai teigia, jog radus tinkamų patarimų, pasirinkus tinkamas medžiagas nedidelį remontą nesunku pasidaryti patiems. Tam nereikia specialių inžinerinių žinių ar profesinio pasirengimo. Svarbu tik noras.

Kartais klausantis specialistų vardijamų techninių terminų viskas gali skambėti bauginamai, o vardijami darbai – ypač sudėtingi. Tačiau paanalizavus, kaip reikia atlikti vieną ar kitą darbą, jie nepasirodys pernelyg sunkūs ir reikalaujantys aukštos kvalifikacijos.

Specialistai smulkų remontą, pavyzdžiui, nudaužto kampo palei duris užglaistymą, pataria pradėti išvalant pažeistą vietą. Būtina ne tik nuvalyti dulkės nuo remontuojamos vietos, reikia nuskusti dažus ir viršutinį tinko sluoksnį aplink visą pažeistą vietą.

Nuskusti dažus ir tinką nėra labai sunku. Tą galima padaryti aštriu glaistyti skirtos mentelės kampu. Baigus šį darbą, nuvalytą paviršių reikia gruntuoti. Gruntavimas – nesunkus darbas. Reikia tik remontuojamą paviršių teptuku padengti emulsija. Pastaroji prasiskverbs į pagrindą, jį sustiprins ir neleis trupėti. Svarbu parinkti tinkamą gruntą pagal paviršiaus įgeriamumą.

Baigus gruntavimo darbus, plyšius reikia užpildyti specialistų rekomenduojamu tinku arba glaistu.

Šį darbą savo srities profesionalai pataria atlikti dviem etapais. Pirmiausia pasiruoštu gruntu reikia užpildyti praplatintą plyšį. Paskui dengti antrą sluoksnį, į kurį panardinama armavimo juosta. Pastaroji apsaugos taisytas vietas, kad neįtrūktų ateityje. Kai glaisto masė išdžiūsta, lieka paviršių nušlifuoti šlifavimo popieriumi arba tam skirtu tinkleliu.

Vertėtų išsiaiškinti priežastis

Vis dėlto specialistai pataria ne tik taisyti plyšius sienose, bet pirma pamėginti išsiaiškinti priežastis, dėl ko jų atsirado.

"Jeigu įtrūkimai atsiranda iš gipso kartono montuotoje pertvaroje, akivaizdu, jog ne visi darbai tinkamai atlikti. Dažniausiai būna neįrengti slankieji mazgai, sujungiami profiliai, kurie negali būti jungiami", – svarstė bendrovės "Knauf" sausos statybos produktų grupės vadovas Kęstutis Janeika.

Pasitaiko, kad būna sujungtos skirtingos plokštumos, kurias slegia nevienodas krūvis. Tada neišvengiamai atsiranda įtrūkių.

Vienas tinkamiausių būdų tvarkyti įtrūkius, kai jų atsiranda tarp skirtingų plokštumų – pragremžti griovelį ir suformuoti deformacinę siūlę. Šią galima formuoti dviem būdais. Vienu atveju galima tiesiog palikti griovelį kaip skiriamąją juostą. Jeigu jo išvaizda netenkina, griovelį galima užpildyti hermetine medžiaga: silikonu arba akrilu. Ertmę užpildant sandarikliu nereikia pamiršti į griovelį įsprausti specialaus pluošto tarpinės. Ji neleis sandarikliui prilipti prie metalinio profilio ir neatitrūks nuo plokščių.

Jeigu toks sprendimas nepatinka, įtrūkius galima uždengti kita plokšte. Tik ją klijuojant klijus reikėtų tepti ant vienos plokštumos.

Juosta geriau nei tinklelis

Jeigu plokščių, iš kurių sumontuota pertvara, neveikia skirtingi krūviai, o įtrūkių atsiranda tik plokščių sudūrimo vietose, statybinių medžiagų specialistas K.Janeika patarė tiesiog išgremžti glaistą sujungimo vietoje, nugruntuoti griovelį giluminiu gruntu ir užglaistyti ertmę. Glaistą reikia pasirinkti tokį, kurio sudėtyje būtų klijuojančiųjų – armuojančiųjų – medžiagų, kurios sujungtų plokštes.

"Armavimo juostą naudoti būtina. Stiklo audinio armuojantys tinkleliai nėra patikimi, nes jie neelastingi. Atsiradus vibracijai ar sieną veikiant kitokioms jėgoms, glaistas iš audinio gali paprasčiausiai ištrupėti ir remontą tektų daryti iš naujo.

Bet koks glaistas netinka

Didesniems įbrėžimams panaikinti reikia kiek daugiau laiko ir pastangų. Kur kas paprasčiau užtaisyti nedideles skyles sienoje. Gali būti, kad naujai remontuotos vietos skirsis nuo kitos sienos dalies. Tad neišvengiamai reikės perdažyti visą paviršių. Tokiu atveju vertėtų dar šiek tiek pasistengti ir nuglaistyti visą sieną.

Šis darbas irgi neturėtų pernelyg gąsdinti. Tiesiog reikia pasiruoštą glaistą mentele tepti iš apačios į viršų. Kai glaistas sudžiūsta, atsiradusius nelygumus reikia nušlifuoti tam skirtu popieriumi arba tinkleliu.

Smulkaus remonto prireikia ne tik naujai, bet ir prieš kelias dešimtis tinkuotoms sienoms. Ypač dažnai skilinėja medinių namų sienų tinkas. Tokių sienų defektų šalinimo procedūra beveik nesiskiria kaip tvarkant mūro sienas. Reikia išvalyti įtrūkius, mentele juos praplatinant. Vėliau laukia gruntavimas ir glaistymas. Tik būtina atkreipti dėmesį, kad šalinant tinko įtrūkius mediniuose namuose būtina naudoti elastingą glaistą. Mat medis turi ypatybę judėti keičiantis oro sąlygoms. Be to, reikės daugiau ir armavimo juostos, nes ja reikės uždengti ne tik įtrūkius, bet ir kraštus palei kiekvieną plyšio pusę.


Šiame straipsnyje: remontasapdaila

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Na, susipažinom, ačiū. Ar pasidarė aiškiau... chm, sako kad specialistas vis vien geriau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių