Quantcast

Šiuolaikiškas gyvenimo stilius: kai mažiau yra daugiau

Patyrusių interjero dizainerių teigimu, bet kokiame būste įmanoma sukurti savitą ir funkcionalią erdvę. Kita vertus, būtent standartizuotos statybos, neįmantraus planavimo objektas kūrėjui gali tapti išties nelengvu iššūkiu.

Tokioms erdvėms įprastai pasitelkiamas modernus stilius originalius sprendimus įgalina per žaidimą spalvomis, formomis, faktūromis, išskirtinesnių akcentų, medžiagiškumo paieškas.

Kuo daugiau šviesos

Klaipėdietei interjero dizainerei Gintarei Manikei tekusi užduotis įrengti 65 kv. m ploto dviejų miegamųjų butą naujos statybos daugiabučiame name Vilniuje dėl būsto stiliaus taip pat daug dilemų nesukėlė.

Tai jauno žmogaus namai, tad ši aplinkybė neabejotinai turėjo įtakos tam tikriems interjero sprendimams, sako kūrėja.

G. Manikė. Asmeninio archyvo nuotr.

Estetiška, lakoniška, funkcionalu ir šviesu – ko gero, tokie būtų šio interjero raktiniai kodai.

Kaip išskirtinesnę buto ypatybę pašnekovė įvardija vieną išplanavimo niuansą – ilgą koridorių, iš kurio patenkama į kambarius.

Kas vieniems iš šalies gali atrodyti keistas sprendimas, kitiems tai gali būti kasdienio džiaugsmo dalimi.

Tad ganėtinai ilgai koridoriaus sienai nuspręsta suteikti žaismingumo. Tam puikiai pasitarnavo smulkesnio rašto tapetas ir skirtingo diametro bei įvairių metalo atspalvių sieniniai šviestuvai. Tapeto motyvas pasikartoja ir miegamajame.

"Buto išplanavimas ir užsakovo pageidavimas, kad namuose būtų daug šviesos, nulėmė ir medžiagų parinkimą", – sako kūrėja.

Stilingas žaismas

Beveik visuose balduose naudojamas vos pabalinto ąžuolo lukštas, derinamas su šviesiai dažytais elementais.

Šiltų šviesių tonų sienos tarpais kontrastuoja ne tik su subtiliu tapetų dekoru, bet ir medžio lentelėmis svetainėje. Paliekama daug erdvės ir švaros, tad stilingu akcentu ant sienos tampa paveikslai.

Į šį bendrą foną subtiliai įsilieja ir melsva pastelinė spalva – valgomojo stalo kėdės ir darbo kambario minkštasis baldas.

Virtuvės baldams pasirinkti balti blizgūs fasadai kuria ne tik estetikos, švaros pojūtį – tai gali tapti ir būdu, kaip bendroje svetainės ir valgomojo dalyje vizualiai tarsi ištirpinti šį ūkinį namų kampelį.

Tiesa, pastarojo tikslo interjero kūrėja tikina nesiekusi.

"Baldų fasadų paviršių pasirinkimą lemia daug dalykų: nuo užsakovo pageidavimų, tendencijų iki bendro interjero sprendimo. Šiuo atveju buvo pasirinktas virtuvės stalviršiui – natūraliam akmeniui artimas paviršius", – aiškina pašnekovė.

Vientisumo paieškos

Bendra svetainės, virtuvės ir valgomojo erdvė tapo kone šiuolaikinės gyvenamosios statybos standartu. Į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį, įrengiant šią namų patalpą?

Tokiame projektavime kūrėja sako įžvelgianti ir pranašumų, ir trūkumų.

"Trūkumai – ruošiant maistą nėra privatumo, vis vien nori nenori atsiranda netvarka, krūvos indų ir panašūs niuansai. Vieni žiūri televizorių, o kiti barškina puodais ir kepa blynus. Maišosi ir garsai, ir kvapai... Kita vertus, tai lyg ir gyvenimas, tokiu būdu visa šeima ar draugai gali būti kartu. Štai ir didelis pranašumas", – šypteli pašnekovė.

Pasak G.Manikės, įrengiant šią namų erdvę reikėtų gerai apgalvoti, kiek žmonių sėdės prie stalo ir ar tai valgomojo stalas, ar vis dėlto sala su galimybe prie jos sėdėti.

Taip pat svarbus geras apšvietimo sprendimas pagal darbo ir poilsio zonas, be abejo, turi būti pasirūpinta gera ventiliacija.

"Gana nemažai baldų talpinanti erdvė idealiu atveju turėtų būti neužgriozdinta, juk reikia apgalvoti, kaip visa, kas reikalinga kasdieniam žmogaus gyvenimui, sukurtų vientisumą ir harmoniją", – pataria interjero dizainerė.

Tarp estetikos ir rutinos

Nors vonios kambarys – itin apibrėžtos paskirties vieta, kurioje praleidžiama santykinai nedaug laiko, estetiniai sprendimai čia ne mažiau svarbūs nei funkciniai.

Būste suprojektuotos ganėtinai erdvios vonios, kurioje galima džiaugtis ir pro langą patenkančia natūralia šviesa, apdailai buvo pasirinktas marmuras, kuris kuria ne tik prabangos pojūtį, bet ir suteikia žaismingumo.

Natūralus akmuo derinamas su smėlio spalvos apdailos plytelėmis, baltais baldais – tai leidžia vizualiai neapkrauti erdvės ir išryškinti dinamiškus marmuro piešinius.

Naujos statybos būstų vonios kambariuose keraminių plytelių ar jų atitikmens apdaila neretai pasirenkama ne visoms sienoms ar tik tam tikriems sienų fragmentams. Į klausimą, kokie tokio sprendimo pranašumai ir trūkumai, G.Manikė atsako nevienareikšmiškai.

"Tai priklauso nuo daugelio veiksnių. Vonios patalpa turi būti praktiška naudoti, funkcionaliai išspręsta – juk tai sąlytis su vandeniu. Viena vertus, šiuolaikinės apdailos medžiagos leidžia priimti ir įdomesnius, išieškotus sprendimus. Kartu tai labai individualu, daug ką lemia ir būsto šeimininkų kasdienės rutinos įpročiai. Tad kas vieniems iš šalies gali atrodyti keistas sprendimas, kitiems tai gali būti kasdienio džiaugsmo dalimi", – mano interjero dizainerė.

Modernu – ilgam

Interjere pasitelkti sprendimai, medžiagos neabejotinai byloja ir apie projekto išliekamąją vertę.

Kaip pastebi pašnekovė, modernaus interjero stiliaus, kuris susiformavo septintąjį dešimtmetį, kryptis, minimalistiniai sprendimai aktualūs iki šiol, nebent šiek tiek keičiasi pačios technologijos.

Tad ir po dešimties metų profesionaliai suprojektuotas modernus interjeras gali atrodyti lygiai taip pat stilingai ir šviežiai.

Kitas dalykas, kad neretai samprata "modernu" tapatinama su "madinga", tad jei bus vaikomasi konkrečiu metu madingiausių spalvų, raštų ir pan., tokie sprendimai pasens gana greitai.

Šiuolaikiniame minimalistinės krypties interjere, kuris nėra apkrautas butaforijomis ir kuriame tarsi nėra labai daug erdvės pasireikšti, bendrą paveikslą tenka kurti iš ribotų žaidimo elementų, tad kiekviena medžiaga, kiekvienas daiktas ir jų tarpusavio sąskambis pasidaro labai svarbūs.

Tuo metu kaip patikima priemonė tvariai, jaukiai, ilgaamžei aplinkai kurti pasitelkiamos natūralios medžiagos. Tad šiame interjere tai taip pat tapo ryškia dominante.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Viesbucio stilius ypac miegamasis nieko ipatingo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių