Quantcast

Sidabrinio spindesio paslaptys: kaip prižiūrėti stalo įrankius?

Retuose namuose sidabriniai stalo įrankiai naudojami kasdien – ant staltiesės abipus lėkščių jie išrikiuojami tik švenčių metu. Net ir rūpestinga šeimininkė aptinka – namų sidabras pajuodavo, atsirado dėmelių, dingo blizgesys. Šis metalas gana įnoringas, jo grožį reikia mokėti puoselėti.

Laikymas. Didžiausias sidabro priešas – aplinka. Veikiamas ore esančių šarmų, rūgščių sieros junginių šis metalas oksiduojasi – tamsėja, apsineša, tampa matinis, o jei namuose dar gana drėgna – pajuoduoja. Užsigulėjusių, retai naudojamų įrankių raižinių raštai tampa sunkiai įžiūrimi, juodi. Sidabro įrankius rekomenduojama laikyti sandariai uždarytus. Tam tinka medinės, presuoto kartono dėžutės, užspaudžiami plastikiniai maišeliai ar net vakuuminės maisto dėželės. Prieš tai juos labai sausai nuvalykite, nublizginkite ir įsukite į minkšto, švelnaus, natūralaus, geriausia – flanelės ar aksomo audinio skiautes. Jei stalo sidabrą naudojate dažnai ir norite, kad jis ilgiau būtų dailus, šalia pastatykite atvirą indelį su druska – ji efektyviai sugeria drėgmę, tad mažina šiam metalui žalingą aplinkos poveikį.

Apsauga. Sidabras – minkštas metalas: menkiausias įbrėžimas gali sugadinti stalo įrankių grožį. Todėl juos laikykite atskirai nuo kitos medžiagos įrankių, saugokite nuo aštrių daiktų, nevalykite chloro, abrazyvinių dalelių turinčiomis medžiagomis. Sidabro įrankių nelaikykite ant guminių kilimėlių, juos valykite be guminių pirštinių – guma sidabrą išgraužia, tada jo pirminio grožio nesugrąžins joks valymo būdas. Sidabro įrankių priešai gali būti ir kai kurie maisto produktai: druska, alyvuogės, įvairūs salotų padažai, kurių sudėtyje yra rūgščių, vaisių sulčių, actas ir net kiaušiniai, todėl panaudotų įrankių nešvarių ilgai nelaikykite, suskubkite nuplauti ir iš karto sausai nušluostyti.

Valymas. Prekybos centruose ir ūkinių prekių parduotuvėse galite įsigyti specialių priemonių sidabrui valyti, tačiau jų rasite ir savo namuose. Išradingos šeimininkės namų sidabrui atgaivinti naudoja šiltą muiluotą vandenį, dantų pastą, sodą, skalbiamieji miltelius.

Muilas efektyviai panaikins nedideles patamsėjusias dėmeles, apnašas. Naudokite skystą ūkišką muilą. Paruoškite šiltą koncentruotą tirpalą ir jame mirkstančius įrankius nušveiskite kempine.

Amoniako rasite artimiausioje vaistinėje: paruoškite vandeninį jo tirpalą santykiu 1:10, jame sudrėkinkite minkštą pašluostę ir blizginkite sidabrą iki dings apnašos.

Citrinų sultys ar rūgštis – didžiausi sidabro priešai, tačiau viskas priklauso nuo to, kiek laiko šios medžiagos kontaktuoja su metalu. Jos gali tapti ir valikliu, jei citrinų sultimis ar rūgštimi aptepsite įrankius ir sudrėkintu skudurėliu iškart atsargiai nušveisite.

Šilta valgomosios sodos košelė – pati paprasčiausia ir pigiausia priemonė: minkštą skudurėlį sudrėkinkite košelėje ir nuvalykite įrankius.

Dantų pasta – gelbėjimosi ratas puoselėjant sidabrinių daiktų grožį. Pastoje esančios veikliosios dalelės puikiai tinka šiam metalui valyti, nebraižo paviršiaus. Minkštu dantų šepetėliu pašalinsite apnašas nuo raižytų pagražinimų. Tiesa, balinamosios dantų pastos šiam tikslui geriau nenaudoti.

Druska padės įveikti įsisenėjusias dėmes. Kad nesubraižytumėte sidabro paviršiaus, paruoškite koncentruotą jos tirpalą ar užsimaišykite košelę.

Skalbimo milteliuose yra įvairių sidabrą valančių medžiagų: sodos, druskos ir kt. Kartais pakanka sidabro dirbinius nakčiai pamerkti į vandenį su skalbimo milteliais. Poveikį sustiprins keli lašai amoniako. Beje, jo galite įlašinti ir valydami įrankius dantų pasta.

Karšta vonia sidabro įrankiams. Išklokite puodą aliuminio folija, įberkite 2–3 šaukštus druskos, sudėkite sidabro įrankius, užpilkite karštu verdančiu vandeniu (jis turi apsemti įrankius) ir palikite stovėti priklausomai nuo apnašų intensyvumo nuo 5–10 min. iki 1 val. Tokiu būdu išvalysite visus linkius ir siaurus plyšelius, sidabro dirbiniai švytės.

Gazuoti gėrimai taip pat turi stebuklingų galių: jų sudėtyje esanti anglies rūgšties druska ir citrinos rūgštis puikiai susidoroja su dėmėmis, patamsėjimais ir nešvarumais.

Sidabrui valyti geriausia tiks švelni medvilnė, vilna ar kempinėlė, net jei naudosite minkštą dantų šepetuką, nespauskite – pažeisite sidabro paviršių. Įrankius šveiskite ne kaip papuolė – kaip lengviau prieiti ar yra patogu, o braukite pirmyn ir atgal tiesiomis linijomis, ne ratais ar zigzagu. Nuvalytą sidabrą būtinai kruopščiai nuplaukite šiltu vandeniu, nusausinkite ir nublizginkite.

Nors sidabro dirbinius galima plauti indaplovėje, geriau to nedarykite: karštis ir plovikliuose esančios medžiagos gali pažeisti metalą – atsiras rudų dėmių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių