Quantcast

Ryškus ir spalvotas – vienas geriausių šių metų Lietuvos interjerų

Šventė, kuri niekada nesibaigia, – tokia mintis kyla žvelgiant į šiuos išskirtinius namus. Juose niekada nebus nuobodu ir liūdna, net trumpiausią metų dieną, kai sutemsta, regis, nespėjus prašvisti. Spalvos gali nunešti kur tik nori: į tolimojo Balio džiungles, Prancūzijos vynuogynus ar bet kurį kitą svajonių kampelį. Būsto planas taip pat nestandartinis – pirmas aukštas dalijamas į moters ir vyro erdves, jas skiria svetainė su virtuve.

Drąsus sprendimas

Dviaukštis, apie 200 kv. m ploto namas pastatytas netoli sostinės centro esančiame Pavilnyje. Pastato architektūra neįmantri, modernaus stiliaus, sklypas ir kraštovaizdis niekuo neišsiskiria – naujos statybos gyvenamųjų namų rajonas. "Matyt, dėl to šeimininkai nusprendė atsigriebti viduje", – šypsosi interjerą kūrusi dizainerė Beata Senkevič. Būstas buvo suplanuotas atsižvelgiant į trijų asmenų šeimos poreikius, tad sienų griauti neprireikė, tik šiek tiek pakoreguotos kai kurios pertvaros.

Bendrą viziją, kaip turėtų atrodyti namai, šeimininkai jau turėjo ir B. Senkevič susirado patys, tikėdami, kad ji ją įgyvendins. Tiesa, jie iš pradžių dizainerę "tikrino", norėdami įsitikinti, ar nesuklydo rinkdamiesi. Pradinis susitarimas buvo konsultacija dėl interjero stiliaus ir sprendimų, o vėliau, radus bendrą kalbą, tartasi dėl kitų darbų.

"Tai interjeras, kuriuo aš, turbūt, didžiuojuosi labiausiai. Ne todėl, kad kiti buvo prastesni ar sukurti su mažiau meilės, o todėl, kad būtent čia aš išdrįsau parodyti visą spalvų galią. Myliu spalvas, galiu jose maudytis, tačiau daugumos lietuvių užsakovų skonis niekaip nenutolsta nuo tradicinės formulės – "daugiau ramybės, subtilumo, daugiau pastelės, pilka spalva ir medis", – komentuoja dizainerė. Ji džiaugėsi paaiškėjus, kad šie žmonės nori neeilinių, ryškių ir nuotaikingų svajonių namų.

Ir jungia, ir skiria

Būsto šeimininkai – jauna šeima, besilaukianti vaikelio, anksčiau gyvenusi mieste lofte. Gražūs žmonės, labai mylintys gyvenimą, mėgstantys naujus iššūkius, kupini energijos, stiprios asmenybės, žinantys, ko nori, kas jiems patinka. Jie buvo apsisprendę pirmąjį aukštą padalinti į moters ir vyro erdves: pirmojoje įrengta siuvimo patalpa, antrojoje darbo kabinetas. Jas skiria, o kartu jungia didžiulė svetainė – valgomasis, susiliejantys su virtuve ir koridoriumi.

Pirmajame aukšte dar yra ir rūbinė – sandėliukas, sanmazgas, pagalbinė techninė patalpa. Antrajame aukšte išsidėsčiusi privati zona, kurią sudaro tėvų miegamasis, greta jo esanti drabužinė ir už jos įrengtas vonios kambarys. Visos erdvės labai šviesios, su dideliais žemę siekiančiais langais. Greta – vaikų kambarys su atskira vonia. Nors interjeras kontrastingas, raštų, tekstūrų, medžiagų įvairovė gana didelė, bendra visuma atrodo labai vientisa tiek dėl pasikartojančio kolorito, tiek dėl taikliai parinktų, apgalvotų detalių.

"Dominuoja natūralios medžiagos: medis, akmuo, oda, aksomas, klinkerinės plytos. Spalvos taip pat asocijuojasi su gamta: žalia – augalija, mėlyna – vanduo, ruda – žemė, raudonojo vyno – gėlės, vaisiai, paukščiai", – aiškina B. Senkevič.

Akį traukia išraiškingos tekstūros: odinė sofa apmušta trinta, pasendinta oda, sofa ir miegamojo lova aptrauktos santūriai blizgiu aksominiu audiniu. Akmens masės plytelės, kaip ir eglute klotos medinės grindys, kuria savo subtilų ornamentinį piešinį, o kur dar klinkerinės plytos, majolikos plytelės.

Raštai – atsvara spalvoms

Pasak dizainerės, sodrioms spalvoms reikėjo lygiavertės atsvaros, todėl interjere atsirado stiprūs raštai. Viskas prasidėjo nuo netradicinės gilios žalios spalvos, kuria nudažytos svetainės sienos. Po to virtuvės zonoje atsirado keraminės majolikos plytelės, itin žaismingos dėl skirtingos paviršiaus struktūros ir pustonių žaismo, įspūdžiui sustiprinti panaudotas bordo spalvos glaistas. Paskui interjero kūrėja ir namų šeimininkė įsimylėjo drąsiai išmargintą beždžionėmis ir papūgomis užuolaidų audinį.

Namai nėra kuriami amžiams, todėl neturi būti nykūs ir monotoniški – juk gyvename tik kartą.

Namų simboliu tapo auksinė papūgos skulptūrėlė, kurią šeimininkams padovanojo pati dizainerė. Papūga dera prie aukso blizgesį turinčių kėdžių apmušalų ir auksinio užuolaidų pamušalo. Su visais šiais raštais nesipyksta nei augaliniais motyvais margintu gobelenu traukti foteliukai, nei ryškios spalvos sofa. Šią temą pirmojo aukšto sanmazge tęsia žaliai mėlynais palmių motyvais dekoruoti tapetai. Virtuvės baldai balti su mediniais stalviršiais, korpusiniai svetainės baldai iš natūralaus šviesaus medžio.

Koridorius tapo vizitine namo kortele. Jis atrodo itin įspūdingas dėl ypatingų 3 m aukščio durų – atrodo, kad tai varčios, o iš tiesų optinė pagaulė: taupant virš standartinių durų buvo sumontuoti tokios pačios medienos skydai.

"Daug spalvų, detalių, elementų – visko daug, bet situaciją pavyko suvaldyti. Nors visos erdvės gana skirtingos, netrūksta kontrastų, jos susilieja į visumą ir bendras įspūdis itin harmoningas. Šį interjerą pavadinčiau vaizdingai – "suvaldytas spalvų sprogimas", – šypsosi B.Senkevič.

Ramybės oazė

Antrasis namo aukštas santūresnis. Miegamajame, kaip ir drabužinėje bei greta esančioje šeimininkų vonioje vyrauja tokia pati žalia spalva: ja nudažytos dalis sienų ir lubų, beveik tokio paties atspalvio ir aksominis lovos galvūgalis. Paletę papildo skirtingų rusvų atspalvių klinkerinės plytos, kurios dengia kai kurias sienas, natūralaus medžio apdailos elementai, medinės žaliuzės. Vonios kambaryje grindys ir kai kurios sienos padengtos akmens plytelėmis.

Dizainerė akcentuoja, kad pagrindinė kūrybos proceso metu lydėjusi mintis: namai – poilsio, ramybės oazė. Neseniai įvykusiame interjero konkurse "Mano erdvė 2019" šis interjeras buvo pripažintas vienu iš trijų geriausių. Toks įvertinimas labai nudžiugino jo kūrėją.

"Laimingi šeimininkai, jų namais besižavintys svečiai ir tie, kurie pamato nuotraukas, teikia vilčių, kad atsiras daugiau žmonių, kuriems nepristigs drąsos į savo interjerus įsileisti daugiau spalvų ir raštų, kurie supras, kad namai nėra kuriami amžiams, todėl neturi būti nykūs ir monotoniški – juk gyvename tik kartą. Tikiu, kad šis interjeras prisidės ir prie tendencijų pokyčio: kai vienas kitas dizaineris savo darbais parodo kelią, kiti paprastai paseka jo pavyzdžiu", – įsitikinusi pašnekovė.


B.Senkevič apie interjero kūrimą

Erdvę, formą, spalvas kiekvienas iš mūsų suprantame skirtingai, bet sau keliu tikslą, kad namai taptų vieta, į kurią šeimininkams visada norėtųsi grįžti. Interjerai – tai žmonių charakteriai, svajonės ir poreikiai, atsispindintys gyvenamojoje erdvėje. Juose visada dera priešingybės, net labiausia netikėtos svajonės suranda pavidalą paprastuose dalykuose. Visada šalia grožio ieškau praktiškumo, ilgaamžiškumo ir komforto, iš anksto stengiuosi numatyti galimas klaidas, kurios vargintų ir apsunkintų kasdienybę. Taip po pokalbių ir susipažinimo kuriamas tinkamiausias stilius, kuris atspindi šiandienos tendencijas, tačiau nenuvertėja per sezono išpardavimą.


Šiame straipsnyje: Beata Senkevičnamaiinterjeras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Baisoka

Baisoka portretas
Afrikietiškas šiukšlynas, lietuvaičiai iš beraštystės išėjo iš krašto...

Reda

Reda  portretas
Vienintelė virtuvės erdvė verta dėmesio....

Gftyyy

Gftyyy portretas
Apie kokį čia dizainą kalba vyksta. Kažkas baisaus.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių