Quantcast

Raktininkams paklūsta ne visos spynos

Užsikirto durų spyna? Pametėte namų raktus? Negalite įeiti? Išeitis – skambinti specialiosioms tarnyboms, kurios siūlo spynas atrakinti automatiniu būdu.

Nesugebėjo atrakinti

Vis dėlto kartais ne visiems meistrams pavyksta atrakinti užstrigusias duris. Tuo neseniai įsitikino vilnietis Julius. Įžengęs į daugiabučio, kuriame gyvena, laiptinę vyriškis susigriebė, kad pametė buto raktus.

"Draugai padėjo rasti keletą kontaktinių telefonų. Paskambinau į dvi įmones, kurios teikia avarinio durų atrakinimo paslaugą. Į pagalbą atvykęs meistras prie šarvuotų durų krapštėsi gal valandą, tačiau jų taip ir neatrakino. Per tą laiką jis sulaukė kito iškvietimo ir išvyko, pažadėjęs atvažiuoti ryte. Deja, ir kitą dieną durų raktininkas atidaryti nesugebėjo", – nemalonų nutikimą prisiminė Julius.
Be to, vilnietis turėjo susimokėti – ši paslauga jam atsiėjo 20 litų. Buto duris pavyko atrakinti tik nagingam jo bendradarbiui.

Įspėja saugotis apsišaukėlių

Norint išvengti tokių istorijų, Lietuvos raktininkų asociacijai (LRA) priklausančių įmonių atstovai pataria atidžiai rinktis avarinio atrakinimo paslaugą teikiančius meistrus. Mat neretai pasitaiko apsišaukėlių, kurie turi leidimą verstis tokia veikla, tačiau atvykę ne visuomet tinkamai atlieka darbą.

Pavyzdžiui, atrakinę namų duris, užuot pasiūlę sugadintą spyną pakeisti patikima, įstato nekokybišką arba iš viso nesugeba atrakinti.

LRA prezidento Jaroslavo Chonto teigimu, norint įsigyti patikimą spyną, svarbu įsitikinti, ar ji turi kokybės sertifikatą, o raktas – specialią kodo kortelę. Pastaroji apsaugo nuo pavojaus – ilgapirščiams pavogus raktą, šie negalės padaryti jo kopijos. Mat raktų dirbtuvėje prašoma parodyti kodo kortelę ir tik specialistui įsitikinus, kad raktai tikrai priklauso būsto šeimininkui, gaminami nauji.

Sertifikuotos ir kodo korteles turinčios spynos su raktais yra apsaugotos nuo gręžimo, galimybės atrakinti visrakčiu. Todėl užraktus geriausia pirkti specializuotose parduotuvėse, kuriose teikiama garantija ir rinktis žinomų gamintojų produkciją. Ypač patariama vengti kinų gamybos spynų.

Raktininkai atkreipia dėmesį, kad dauguma žmonių, pirkdami šarvuotas duris galvoja, jog jos apsaugos nuo visko. Vis dėlto labiausiai saugo kokybiški užraktai, o ne durys. Vadinasi, svarbu įstatyti kokybišką spyną.

Atvyksta per valandą

J.Chonto teigimu, norėdami atrakinti duris avariniu būdu, žmonės į raktininkus kreipiasi gana dažnai. Tai daryti verčia pamesti arba pavogti raktai, taip pat piktavaliams ar kerštingiems kaimynams į spyną pripylus klijų.
Iškviestas atrakinti užsikirtusią spyną specialistas turėtų atvažiuoti per valandą. Kiek laiko užtruks atrakinti spyną, priklauso nuo jos sudėtingumo. Spynos skirstomas pagal kelias saugumo kategorijas – kuo aukštesnis lygis, tuo sudėtingiau atrakinti, užtrunkama ilgiau.

Pavyzdžiui, vienas spynas galima atrakinti per penkias minutes, kitas – per keturiasdešimt, sudėtingesnes – per valandą ar tris.

Naudinga ir įdomu:

Spynos su raktais skirstomos pagal saugumo lygius – kuo aukštesnis lygis, tuo sunkiau atrakinti.
Sertifikuoti spynų cilindrai neleidžia spynų pragręžti.
Raktas su kodo kortele apsaugo, kad bet kas negalėtų pasidaryti jo kopijos. Tokią kortelę rekomenduojama laikyti saugioje vietoje.
Patentuotas raktas leidžia kontroliuoti jo gamybą, apsaugoti, kad jo negalėtų pagaminti niekas kitas, išskyrus būsto šeimininką. Raktų kopijos gaminamos tik pateikus kodo kortelę.
Raktininkai primena, kad pirkėjui parduodami raktai turi būti sandarioje pakuotėje.


Šiame straipsnyje: spynos ir raktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaidas

Vaidas portretas
Kaži tikrai reikalauja raktų gamintojai tų kodų kortelių? Kaip jie atskiria, kuriem raktams tos kortelės yra, kuriems ne ir t.t.

Saulius1

Saulius1 portretas
Va va, atkreipkit dėmesį: OFICIALAI be tokios kortelės rakto nedarys!!! O už pinigus? DIDELIUS pinigus???
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių