Quantcast

Purvo imperija užkariavo Jūsų čiužinį: ką daryti?

  • Teksto dydis:

Visi norime miegoti švarioje, gaivioje aplinkoje. Tačiau tokia laimė nusišypso retam miegaliui. Priešingai, kaip rodo moksliniai tyrimai, beveik kiekvienuose namuose lova yra viena iš pačių nešvariausių erdvių. Pavyzdžiui, 2016 m. atliktas tyrimas parodė, jog vos vieną savaitę neskalbtuose pataluose bakterijų koncentracija susidaro kur kas didesnė nei ant Jūsų tualeto sėdynės.

Siaubo filmas Jūsų lovoje

Daugeliui sunku suprasti, kokiu būdu mūsų čiužiniai ir patalai tampa tikromis „purvo imperijomis“. Juk namai švarūs ir reguliariai tvarkomi, tad iš kur tos visos bakterijos? Didieji purvo „imperatoriai“ esame patys. Mokslininkai yra apskaičiavę, jog per metus vienas žmogus savo lovoje vidutiniškai išprakaituoja daugiau nei 98 litrus prakaito.

Kaip 2006 m. moksliniame straipsnyje žurnale „Allergy“ išaiškino garsūs britų alergologai, šios prakaito upės kartu su miegančio žmogaus kūno generuojama šiluma sudaro idealią ekosistemą grybeliui plisti. Čiužinius kolonizuojantis grybelis yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl kas šeštą žmogų reguliariai kamuoja įvairaus tipo alergijos.

Tačiau grybelis – tik dalis purvo imperijos, kuri kėsinasi užvaldyti Jūsų čiužinį. Šiame drėgmės, šilumos ir tamsiųjų čiužino pakampių pasaulyje „veisiasi“ alergenai (dulkių erkutės, kačių, šunų, o kartais ir tarakonų pleiskanos), odos ląstelės, bakterijos (odos, burnos, išmatų, genitalijų: stafilokokai, laktobacilos, streptokokai ir kt.), maisto bei kosmetikos mikro likučiai. Šis nešvaros pasaulis gali ne tik sukelti ar pasunkinti alerginius simptomus, bet ir išprovokuoti kur kas rimtesnes sveikatos problemas, tokias kaip astma ar bronchitas. O bendras miego kokybės nuosmukis gali turėti neigiamos įtakos ir imuninei sistemai, dėl ko žmogaus kūnui tampa sunkiau kovoti su įvairiais virusais.

Švaros atkirtis: 5 miego higienos įpročiai

Kad ir kaip atsakingai rūpintumėmės higiena, nei vienoje namų lovoje nepavyks sukurti operacinės lygio sterilumo. Tačiau tai nereiškia, kad neturime imtis proaktyvių veiksmų. Vadovaudamiesi šiais penkiais patarimais, užtikrinsite pakankamai švarią ir sveiką miego aplinką:

1. Naudokite apsauginį čiužinio užvalkalą. Apsaugos nuo skysčių funkcija neleis išpurvinti ar sušlapinti čiužinio bei sumažins dulkių, pleiskanų, prakaito ir purvo skvarbą.

2. Patalus skalbkite kartą per savaitę. Čiužinio užvalkalo taip dažnai skalbti nereikia, bet reguliarumą taip pat patartina išlaikyti.

3. Į lovą neįsileiskite augintinių. Kad ir kokia jauki būtų mažųjų augintinų kompanija, būtina įvertinti, jog net ir geriausiai išauklėtų gyvūnų pėdutės „mato“ daug ko, o kur dar gyvūnėlio seilėjimasis, pleiskanos ar kartkartėmis lovoje nutinkančios „nelaimės“.

4. Leiskite į miegamąjį patekti šviesai. Sušilus orams, saulėtą dieną patartina plačiai praverti miegamojo langus ir nuo čiužinio patraukti patalus. Toks ritualas padės pašalinti dalį čiužinyje susikaupusios drėgmės.

5. Taikykite giluminį čiužinio valymą. Tai rekomenduojama atlikti porą kartų per metus. Šiandien bent jau didžiuosiuose šalies miestuose veikia ne viena įmonė, siūlanti tokią paslaugą atlikti namuose. Tiesa, prieš tai būtina įvertinti čiužinio gamintojo pateikiamas rekomendacijas.

Kada metas naujam? 

Vadovaujantis šiomis ir kitomis švaraus miego taisyklėmis, sveiką čiužinio gyvenimą galima prailginti. Tačiau čiužiniai nėra nemirtingi. Kaip rodo „Amerisleep“ bendrovės laboratorijose atliktų tyrimų rezultatai, tipiniame septynerių metų senumo čiužinyje, viename kvadratiniame centimetre, „gyvena“ pustrečio milijono bakterijų individų. O štai tipiniame vienerių metų senumo čiužinyje bakterijų randama penkis kartus mažiau. Daugelį stebina ir kitas faktas – praktiškai visi čiužiniai bėgant metams pasunkėja, o kas šį papildomą svorį sudaro, jau išsiaiškinome. Nors kiekvieną atvejį reikia vertinti individualiai, septintieji senesnių modelių čiužinių metai dažniausiai būtent ir yra ta riba, kurią peržengus, metas pradėti dairytis naujo čiužinio.

Priėmus šį sprendimą, rekomenduojama rinktis tik iš aukščiausiais higieniniais ir anti-alerginiais parametrais pasižyminčių čiužinių. Puikią tokių čiužinių kolekciją rasite elektroninėje parduotuvėje Dormeo.lt. Visi „Dormeo“ kolekcijos čiužiniai pasižymi specialia apsauga nuo dulkių erkučių, bakterijų bei nemalonių kvapų. O daugelis čiužinių taip pat pasižymi ir papildomais higienos kontrolės privalumais. Be to, prižiūrimas „Dormeo“ čiužinys puikiai tarnaus net dešimt metų.

Pasidalinkite savo lūkesčiais su ilgametę patirtį sukaupusiais „Dormeo“ konsultantais, kurie Jums padės pasirinkti tokį čiužinį, kuris atlieps Jūsų individualius poreikius, iš esmės pagerins miego kokybę ir neviršys numatyto biudžeto. Būtent dabar yra parankus metas ieškoti naujo čiužinio – „Dormeo“ pirkėjams yra paruošę ne vieną patrauklų pasiūlymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Kodėl nepažymėta, kad tai yra reklama?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių