Quantcast

Paprastos tvarkingų namų taisyklės

Švarą namuose mėgstančių amerikiečių guru – buvusi dailės mokytoja Becky Rapinchuk – tvarkymuisi yra skyrusi ne tik tinklaraštį "Cleaning Mama", bet ir savą verslą. Dideliame name su šeima gyvenanti moteris savo pavyzdžiu parodo, kad tvarkyti namus gali būti paprasta – tereikia tvarkytis tvarkingai, t.y. pagal susikurtą (ar nusižiūrėtą) sistemą.

B.Rapinchuk tvarkymosi sistemos pagrindas – švarinimosi tvarkaraštis. Jis neleidžia pulti į paniką dėl to, ko pirmiausia griebtis, kad namai nebūtų panašūs į mūšio lauką. Tinklaraštininkė siūlo tokį tvarkaraštį: pirmadienį valyti vonios kambarį ir tualetą, antradienį – šluostyti dulkes, trečiadienį siurbti kilimus, ketvirtadienį šluostyti grindis, penktadienį skirti nebaigtiems darbams, šeštadienį skalbti patalynę ir rankšluosčius.

Pirmadienį valydama keturias savo namo vonias B.Rapinchuk pirmiausia apipurškia valikliais veidrodį, kriauklę, čiaupus, unitazą. Grįžusi į pirmąjį vonios kambarį, išvalo unitazo vidų, išorę. Tuomet nušluosto kriauklę, čiaupą ir visa tai kartoja kitame vonios kambaryje.

"Svarbu kiekvieno vonios kambario veidrodžiui, kiekvienai kriauklei naudoti po atskirą švarią šluostę", – pataria ji ir pastebi: daug lengviau atlikti kassavaitinius darbus, jei, pasinaudojus dušu, sienos, kabina yra apipurškiami dušo kabinai skirtu valikliu. Jo nebūtina pirkti – galima purkšti degtinės ir vandens mišiniu (santykiu 1:2), į jį įlašinus kelis lašus mėgstamo eterinio aliejaus.

Antradienį išsirengus į mūšį su dulkėmis, svarbiausias ginklas – mikropluošto šluostės, plunksnų šluotelė ir, jei reikia, specialus vaškas baldams.

Trečiadienis – darbo su siurbliu diena. Siurbti pradėkite nuo atokiausio namų kampo, pvz., viršutiniame namo aukšte toliausiai nuo laiptų esančio kambario. Dulkės, augintinių gaurai mažiau badys akis, jei per savaitę kartkartėmis perbrauksite grindis šluota. Net ir iš pažiūros švarius kilimus būtina išsiurbti bent kartą per dvi savaites, o kartą per metus išsiurbus juos su garų""" siurbliu bus gaivesnės ne tik jų spalvos, bet ir oras namuose.

Jei turite laiko trečiadienį, šluostykite grindis po to, kai išsiurbsite namus, jei ne – šį darbą palikite ketvirtadieniui. Plytelėmis ar linoleumu išklotas grindis geriausia išvalys garais valantis įrenginys. Jei per savaitę nuo vieno ketvirtadienio iki kito turite laiko ir yra poreikis, perbraukite grindis paprasčiausia šluoste. Jei grindys ne medžio masyvo, galite valyti paprasčiausiu acto, vandens ir eterinio aliejaus mišiniu (3 arbatiniai šaukšteliai acto, 450 ml vandens, 1–2 lašai aliejaus).

Penktadienis – nebaigtų smulkių darbų diena. Tądien suplanuokite savaitės meniu, apmokėkite sąskaitas, skalbkite drabužius arba skirkite laiko sau ir šeimai. Šeštadienį įveikite nešvarių rankšluosčių ir patalynės krūvą.

Namų tvarkymasis nėra nei beprasmis, nei sunkus darbas – viskas priklauso nuo jūsų požiūrio ir, žinoma, nuo priemonių, kurias naudojate: specialios mikropluošto šluostės tikrai valo geriau nei seni marškinėliai.

Karališkosios taisyklės

Barbara Allred, buvusi vyriausioji karališkosios rezidencijos Sandringame ekonomė, su britų dienraščio "Daily Mail" skaitytojais pasidalijo kai kuriomis karališkosios tvarkos taisyklėmis.

Karališkuosiuose namuose nebūna nereikšmingų smulkmenų. Todėl, pvz., miegamajame esančios pagalvės (standartas – dvi vienam asmeniui) privalo būti vienodos formos, sudėtos siūlėmis į apačią, o visi tokie patys daiktai išdėstyti simetriškai.

Valant dulkes būtina tai daryti nuo aukščiausio taško grindų link.

Valant unitazą higienos sumetimais privalu turėti atskiras poras guminių pirštinių: vienos reikalingos valant vidų, kitos – išorę.

Chromuotas detales vonioje lengva nuvalyti šepetėliu ir 2 arbatinių šaukštelių smulkios valgomosios druskos bei 1 arbatinio šaukštelio baltojo acto mišiniu.

Tvarkant karališkąją vonią, rankšluosčiai privalo būti pakabinti visu ilgiu, sulankstyti į tris dalis.

Patamsėjusį porcelianą geriausia valyti lygiomis dalimis sumaišytu citrinų sulčių ir valgomosios sodos mišiniu. Juo ištrintus indus palikti dviem valandoms, paskui išplauti ir sausai iššluostyti.

Dengiant stalą staltiesė būtina. Lėkštės dedamos per 3 cm nuo stalo krašto, įrankiai dedami simetriškai – karalienės dvariškiai šį darbą atlieka naudodamiesi liniuote. Beje, plaunant lėkštes, taures nedera liestis prie jų krašto.


Šiame straipsnyje: namaitvarkašvaraBuitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
nieko juokingo,verkti reikėtų,nes dabartinis jaunimas retas moka tvarkytis.

Zita

Zita portretas
Tikra tiesa. Jaunoms panelėms yra gerų patarimų, o senoms "kambarinėms" verta pasitikslinti...

elena

elena portretas
nesupratau , tiesiog juokinga
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių