Quantcast

Neskoningos langų grotos atgyveno

Saugumui užtikrinti gyventojai renkasi šiuolaikiškesnes priemones

Saugumui užtikrinti gyventojai renkasi šiuolaikiškesnes priemones

Perkantieji naujus būstus vertina didelius vitrininius langus, šviesius kambarius. Dabar nė vienam nešautų į galvą saugantis vagių būsto „akis“ paslėpti po grotomis. Tačiau prieš keliolika metų plėšikams lengviausiai pasiekiamuose aukštuose gyvenę žmonės pernelyg nežiūrėjo estetikos. Ją nurungdavo poreikis jaustis saugiai. Daug kas ir iki šiol neatsisakė metalo strypų ant langų ir balkonų.

Pritaiko modernias technologijas

Grotuotus langus ir balkonus galima pamatyti bemaž kiekviename senos statybos daugiabučiame name. Grotos yra viena efektyviausių priemonių nuo vagių. Ir gana pigi.

Grotomis prekiaujančios bendrovės „Arniva“ vadybininkas Žydrūnas Juška teigė, kad šiuo metu galima įsigyti nuleidžiamas, gamyklose gamintas estetiškas grotas. Tačiau mažesnes pajamas gaunantys gyventojai labiau linkę langus ir balkonus dengti mūsų šalyje, nedidelėse įmonėse iš juodojo metalo suvirtintomis grotomis.

Naujoviškų grotų kaina siekia 400–500 litų už kvadratinį metrą. Už tokią sumą įprastomis geležinėmis grotomis gali būti uždengtas visas balkonas.

Ž.Juška pasakojo, kad pasitaiko vienas kitas užsakovas, kuris prašo nuimti senas gremėzdiškas grotas ir pakeičia jas naujomis, estetiškomis, pagamintomis iš aliuminio. Jos gali būti nuleidžiamos ir pakeliamos rankenėle, paspaudus mygtuką arba naudojant nuotolinio valdymo pultelį.

Užsisakiusiesiems naujas grotas senosios nuimamos už simbolinį mokestį. Tačiau vien grotų nuėmimo paslaugos įmonės neteikia.

Kalvių darbai nepigūs

Tradicines grotas iš juodojo metalo gaminančios įmonės „Skarniva“ direktorius Egidijus Karčius tvirtino, kad pastaruoju metu išpopuliarėjo kitos namų apsaugos priemonės, o norinčiųjų įsirengti nebrangų, primityvų ir estetiškai prasčiausią būdą apsaugoti namus nuo įsilaužėlių vis mažėja. Vieni grotų atsisako ir stiklinasi balkonus, kiti pirmenybę teikia nuleidžiamoms apsauginėms žaliuzėms. Tradicinių grotų kaina – nuo 200 litų už kvadratinį metrą.

Įmonės „Lauresta“ atstovai teigė, kad grotų ant langų gyventojai visai nebededa – jas keičia apsauginės žaliuzės. Užleistas aklinas metalines užuolaidas dažnai galima pamatyti ir naujos statybos namuose.

Senamiestyje galima pamatyti langų, uždengtų ir kartu papuoštų kalvių rankomis pagamintais meniškais dirbiniais. Bendrovės „Vilniaus kalviai“ komercijos direktorė Žana Jonienė teigė, kad tokių grotų gyventojai nelabai įperka. Tą gali sau leisti nebent turtingesnės įmonės. Kalvių nukaldintų grotų kvadratinis metras gali kainuoti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų.

Užmiestyje ilgesniam laikui paliekami nameliai dažniausiai būna apsaugoti langinėmis, kurias puošia kalvių rankomis pagaminti vyriai.

Apsikarstę be leidimų

Nepaisant naujų madų, nemažai daugiabučių namų vis dar apkarstyti grotomis, į laisvę ištrūksta tik vienas kitas „įkalintas“ langas.

Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotojas Rytis Petras Strimaitis teigė, kad pagal galiojančius teisės aktus tarsi ir reikėtų gauti urbanistų leidimą namo išorėje įsirengti grotas. Nes taip keičiamas fasadas. Tačiau dėl grotų dėjimo nė karto nebuvo kreiptasi.

Pasak R.P.Strimaičio, kiek akyliau žiūrima tik į paveldo įstatymais saugomus namus. Kai kurios grotos skoningos ir nekenkia pastato išorei, tačiau tokių būna nedaug – dažniausiai namo išorė nukenčia.

Savivaldybės atstovas priminė, kad daugiabučio namo išorė yra bendra visų gyventojų nuosavybė. Jei vienas kaimynas nusprendė langą ar balkoną uždengti grotomis, jis turėtų gauti kitų kaimynų sutikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių