Quantcast

Neonas: siurrealus vaivorykštės spalvų pasaulis

Interjero dekoravimo neoninėmis šviesomis ir spalvomis tendencija įsitvirtinusi jau kelerius metus ir susižavėjimas ja vis dar nenuslūgsta. Tokie ryškūs, kad beveik skauda akis, rožiniai, žydri, žali, geltoni, violetiniai, oranžiniai pliūpsniai mūsų namuose apsigyvena įvairiais pavidalais – šviestuvų, baldų, tekstilės, užrašų, aksesuarų.

Tapo dizainerio vizitine kortele

Jeigu reikėtų išrinkti dizainerį, kuris labiausiai mėgsta ryškias neonines spalvas, greičiausiai juo taptų Karimas Rashidas. JAV gyvenantis ir kuriantis egiptiečių kilmės dizaineris, gausybės apdovanojimų savininkas, šias spalvas, galima sakyti, pavertė savo vizitine kortele. Jo mėgstamiausia yra ryškiai rožinė ir kitos ryškios neoninės spalvos, kurias dizaineris vadina technospalvomis, kadangi jos naudojamos skaitmeniniame pasaulyje.

Sakykime, ryškiai mėlyna, kuria švyti kompiuterių ir išmaniųjų telefonų ekranai. Jos vibruoja, pulsuoja energija, atspindi mūsų gyvenimo tempą, tikina K.Rashidas, neatsitiktinai vadinamas spalvų karaliumi. Jis yra sukūręs nemažai įvairių produktų, kurie išsiskiria būtent savo ypatinga palete. Pavyzdžiui, virtuvės technikos liniją, kurią sudaro orkaitė ir garų surinktuvas.

Gamintojų nuotr.

Šių buities prietaisų korpusuose įmontuota švytinti LED juosta, joje keičiasi net septyni skirtingi neoniniai atspalviai. Tarp jų yra ir skaisčiai rožinė, kurią dizaineris apibūdina kaip karštą, flirtuojančią, stimuliuojančia apetitą.

K.Rashidas yra sukūręs ne vieną interjerą, kuriuose dominuoja neoninės spalvos. Joms paprastai parenkamas baltas fonas. Yra ir daug kitų K.Rashido kūrinių, kuriuose derinami keli skirtingi neoniniai tonai, tarkime, šachmatų komplektas su lenta arba lentynėlė knygoms. Taip pat daug įvairių kėdžių, krėslų, suolų iš skirtingų sintetinių medžiagų.

Duoklė septintajam dešimtmečiui

Kita neono gerbėja – žinoma amerikiečių dizainerė Alexandra von Furstenberg. Ji yra sukūrusi visą neoninių atspalvių modernaus stiliaus baldų ir interjero detalių iš akrilo, kuris buvo itin madingas praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje, liniją. Baldų liniją sudaro įvairaus dydžio ir dizaino valgomieji, rašomieji stalai ir kavos staliukai bei kėdės, o aksesuarų – dubenys, padėklai, vazos, žvakidės, kiti indai, stalo dekoro detalės. Dizainerė pasakoja, kad kurdama juos įkvėpimo sėmėsi iš brangakmenių spalvų.

Būtent ši inovatyvi kolekcija, sukurta dar 2008 m., ją labiausiai ir išgarsino. Šie baldai ir aksesuarai tokie populiarūs, kad gaminami iki šiol ir vis papildomi naujais modeliais. Jie itin universalūs, neretai derinami ne tik moderniame, bet ir skandinaviškame, klasikiniame, industriniame interjere. Įdomu, kad iš pradžių ji sukūrė keletą tokių baldų tik sau, norėdama dekoruoti namus, tačiau draugai ir pažįstami jais taip susižavėjo, kad ji nusprendė pradėti masinę jų gamybą.

Gamintojų nuotr.

Prancūzų dizaineris Philippe'as Starckas taip pat nevengė neoninių tonų. Jų galime rasti ne viename jo suprojektuotame eklektiškame interjere. Iš akrilo sukurtus modernaus dizaino ryškiaspalvius baldus, šviestuvus, gyvūnų figūrėles tarsi specialiai provokuodamas jis naudoja net istoriniuose klasikiniuose interjeruose, kuriuose dominuoja lipdiniai, įmantrios formos, prabangios medžiagos, tiek viešuosiuose, visuomeniniuose, gyvenamuosiuose interjeruose.

Užrašai, skaičiai, simboliai, ženklai

Kai pagalvojame apie neoninius užrašus, pirmiausia, ko gero, prisimename parduotuvių, kavinių, kino teatrų iškabas. Arba jaukų barą, kuriame švyti žaižaruojantis ir blykčiojantis pavadinimas, o galbūt kokia nors reklama. Dar – diskoteką, užburiančią energingais šviesos efektais. Panašią nuotaiką įmanoma susikurti ir namuose. Šviečiančių neoninių žodžių, frazių, simbolių, atskirų raidžių ir skaičių galima įsigyti parduotuvėse, galima pasigaminti ir patiems.

Populiarausi žodžiai yra "Namai" "Įkvėpimas", "Laimė", "Labas", tokios pozityvios frazės kaip "Svajonės pildosi", "Čia gyvena angelai" ir pan. Atskiros raidės ir skaičiai, iš kurių galima patiems sudėlioti reikšmingas datas, santrumpas, inicialus, žodžius, – dar vienas pasirinkimas. Galima įsigyti ir neoninę šviečiančią LED juostą, iš kurios be didelio vargo išraizgysite kokį tik norite žodį. Ne mažiau mėgstami ir įvairūs ženklai, tokie kaip širdelė, mėnulis, žvaigždė, paukštis.

Gamintojų nuotr.

Dar viena nauja tendencija – mielos neoninės žinutės, skirtos artimiesiems, pavyzdžiui "Myliu", "Pasiilgau", "Visada kartu", "Svajok ir tikėk", arba frazės iš mėgstamo filmo, eilėraščio, ptarlės, posakiai. Visi šie neoniniai žodžiai, pavadinimai, raidės, ženklai ir simboliai padeda sukurti šiltą, jaukią retro atmosferą, kuri mūsų būstams buvo ypač būdinga praėjusio amžiaus 6–7 dešimtmečiais, o kartu suteikia namams asmeniškumo, gali daug papasakoti apie jų gyventojus.

Neįprasti apšvietimo sprendimai

Žaismingos neoninės lemputės tinkamos ne tik vaikų kambariams, tikina dizaineriai. Jie pataria nebijoti šių elementų ir kitose patalpose: koridoriuje, ir miegamajame, darbo erdvėje, virtuvėje. Svarbu jiems rasti tinkamą vietą, kad neatrodytų atsitiktinai numesti. Žinoma, debesėlio, žvaigždės, mėnulio ar gėlės formos neoninis sienos šviestuvėlis tinkamiausias mažųjų valdose. Tačiau kaktuso, arklio, paukščio, kaukolės formos puikiai atrodys ir kitose namų zonose.

Galima įsigyti ir modernaus, originalaus dizaino neoninių šviestuvų, pavyzdžiui, vamzdžio formos, primenančius dienos šviesos lempas. Minimalistinė forma ir ryški šviesa – netradicinis derinys. Toks skoningas, išraiškingas akcentas ypač tinkamas industriniam ar modernaus stiliaus interjerui pagyvinti. Galima naudoti ir kelis, tik skirtingų spalvų. Juos galima pritvirtinti prie sienos, bet galima ir tiesiog pastatyti kampe.

Gamintojų nuotr.

Paslėptas neoninis apšvietimas leidžia interjere pabrėžti norimas formas, linijas, suskirstyti erdves į tam tikras zonas, suteikia dramatiškumo ir paslaptingumo. Įspūdingai atrodys iš apačios neonine šviesa apšviesta miegamojo lova arba siena už galvūgalio. Ją galima integruoti ir į pakabinamas lubas, sienų konstrukcijas. Kitas sprendimas – tokiu būdu akcentuoti dušo kabiną, jos sienelę vonioje. Arba apšviesti virtuvės salą, virtuvės spinteles apačioje ir viršuje, pagyvinti nišas, lentynas.

Ant baldų, lubų, grindų ir sienų

Dar vienas kelias – griebti neoninių spalvų dažus, teptuką ir nudažyti vieną ar kelias sienas, duris, langų rėmus. Senas stalas, kėdės, komoda taip pat gali sušvytėti ryškiomis vasariškomis, atostogas primenančiomis spalvomis. Neoninių atspalvių baldų galima paieškoti ir parduotuvėse. Ypač įspūdingai atrodo skaidrūs plastikiniai baldai, modernaus stiliaus, įdomių formų – dažniausiai krėslai, staliukai, kėdės. Prie jų priderinus kelis panašaus stiliaus dubenis, vazas ar šviestuvus namai atgis.

Gamintojų nuotr.

Virtuvei galima parinkti neoninės spalvos stiklo sienelę ar išklijuoti šių atspalvių plytelėmis. Efektingai atrodo ir šių atspalvių virtuvės baldų fasadai, ypač jei jie pagaminti iš blizgios plokštės arba stiklo. Bet kurią patalpą ar jos dalį galima išklijuoti neoninių tonų tapetais, o jei jie dar bus raštuoti, išmarginti sudėtingais ornamentais, nuobodulys tikrai nekankins. Neoninę temą išplėtoti gali padėti ir paveikslas, skulptūra ar kitas meno kūrinys, kilimas, kiti tekstilės elementai.

Tikriausiai nebereikia priminti, kad šiems ryškumynams reikalingas neutralus fonas. Nebūtinai sniego baltumo, tinka beveik visi pasteliniai, natūralūs žemės atspalviai. Taip pat tamsios, niūrokos, murzinos spalvos. Ypač pilka, tamsiai mėlyna, tamsiai žalia. Neono charakteris gražiai atsiskleidžia greta grubaus betono, parūdijusio metalo, ne per daug nušlifuoto, suskilinėjusio natūralaus medžio, plytų, akmenų mūro. Kontrastingas, tačiau harmoningas derinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių