Quantcast

Nebegroja, bet priverčia skambėti

Muzikos prekių parduotuvėse lankosi ne vien muzikantai – išvaizdžių instrumentų dairosi ir interjero kūrėjai. Tiek pučiamieji, tiek styginiai dera klasikinio ir modernaus stiliaus patalpose. Jie dažniausiai praranda tiesioginę paskirtį, tačiau kaip meno priemonė teikia namams ypatingos energijos.

Radinys metalo supirktuvėje

"Pirmą senovinę dūdą nusipirkau antikvariate, antrą – Kaziuko mugėje. Vėliau metalo supirktuvėje ieškojau senovinių indų ir pamačiau kone visą pučiamųjų orkestrą – neiškenčiau ir nusipirkau dar keletą dūdų. Dar norėčiau įsigyti tūbą, šis instrumentas labai gražiai suraitytas. Jis papildytų ir užbaigtų mano turimą pučiamųjų instrumentų kolekciją", – vardijo kaunietis Evaldas.

Nors jo šeimoje niekas nemoka dūdų pūsti, bet į jas malonu ir įdomu žiūrėti. Anot Evaldo, pro instrumentus nepraslysta ir svečių žvilgsnis.

Naujais ir naudotais muzikos instrumentais prekiaujančios įmonės savininkas Albinas Kačiukas dažnai sulaukia lankytojų, ieškančių senų, išraiškingų instrumentų. Neretai į parduotuvę užsuka užsieniečių.  Jie išsirenka pažaliavusius klarnetus, apsitrynusius senus smuikus, braškančias armonikas.

Paklausą turi net ir nebeveikiantys instrumentai. Tiesa, jie pigesni. Ilgaamžiai ir tebegrojantys instrumentai yra tarsi antikvarinė vertybė, tad kaina gali siekti keturženklę sumą. Naudotus instrumentus atneša parduoti patys žmonės, o muzikos prekių parduotuvė teikia komiso paslaugą.

Perka ir naujus instrumentus

Varinius pučiamuosius instrumentus bene paprasčiausia pastatyti ant lentynos ar pakabinti ant sienos. Erdviuose namuose atsiras vietos ir stambesniems instrumentams: gitarai, kanklėms ar būgnui. Pasitaiko žmonių, kurie vien dėl grožio įsigyja senovinį fortepijoną su žvakidėmis arba panašų trikojį instrumentą, dar neturintį nė vieno įbrėžimo.

Ar instrumentas reikalingas muzikuoti, ar dėl grožio, nesunku suprasti. Kartais klientai ieško būtinai kokios nors spalvos ar modelio instrumento, nesidomėdami jo muzikinėmis galimybėmis.

Naujų instrumentų pardavėjai taip pat akcentuoja išvaizdos svarbą. Antai fortepijonų ir pianinų kataloguose siūloma rinktis įvairių stilių ir spalvų instrumentus, kad juos būtų galima kuo geriau pritaikyti prie interjero.

Suvenyrų parduotuvėse siūloma įsigyti ir dekoratyvinių instrumentų, pavyzdžiui, afrikietiškų būgnų. Antikvariatuose pūpsantys gramofonai su masyviais garsiakalbiais netrunka rasti naujus namus.

Kelia sentimentų

Kur koks muzikos instrumentas dera, interjero dizainerės Lijanos Dedelienės teigimu, priklauso nuo paties daikto. Antai įrėminta ir ant sienos pakabinta fleita šiuolaikiniame interjere gali labai gražiai suskambėti.

"Įvairių styginių ir pučiamųjų instrumentų esu pirkusi "blusų" turguje, juos pritaikiau klasikiniuose interjeruose. Jei žmogus neturi jokių sąsajų su instrumentu, jis tėra estetiška interjero detalė. Tačiau jei tai paveldėta relikvija, ji yra sentimentų keliantis interjero elementas", – pasakojo dizainerė.

Instrumentus galima statyti lentynose ar ant nedidelių stalelių. Jais gali būti užpildomos nišos. Minimalistinio interjero akcentu gali būti spalvinga gitara. Ypač dekoratyvumu pasižymi elektrinės gitaros, jos būna itin ryškių, grynų spalvų, blizgios. Tiesa, tokią interjero puošmeną reiktų derinti prie sienų, baldų.

Teikia geros energijos

L.Dedelienė interjero puošybai skirtą muzikos instrumentą pataria išryškinti taškiniu apšvietimu, tuomet jis bus vienas pagrindinių patalpos akcentų. Tačiau nereikėtų patalpų perkrauti muzikos atributais, nebent tai būtų kolekcija, o pastarąją irgi reikia atitinkamai pateikti.

Muzikos instrumentai dažniausiai nemaži, jiems reikia didelės erdvės – skirti dalį patalpos ar sieną.

L.Dedelienės įsitikinimu, kiekvienas daiktas, ilgą laiką buvęs žmonių rankose, turi daug energijos. Muzikos instrumentas turėtų skleisti vien teigiamą energiją. "Muzikos instrumentai – meno užtaisas, todėl su jais interjeras suskamba", – tiki dizainerė.


Šiame straipsnyje: instrumentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Radinys metalo supirktuvėje? Kas pardave, tas kvailys

Saulius1

Saulius1 portretas
Ne straipsnis, o eklektika.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių