Quantcast

Namuose – prarasto ryšio su gamta paieškos

Šių dienų didmiesčių gyventojai atitrūkę nuo natūralios aplinkos, tačiau dauguma jaučia poreikį į ją sugrįžti. Tai atspindi ir architektūros bei interjero dizaino tendencijos. Gamtos elementai dar niekada nebuvo tokie populiarūs, tačiau jei įsivaizduojate, kad pakanka ant palangės pririkiuoti vazonėlių su orchidėjomis, klystate.

Traukia viskas, kas gyva

Biofilija – tai įgimta trauka kitoms gyvybės formoms, kurią jaučia žmogus. Šį neįprastai skambantį terminą apie 1980-uosius sukūrė JAV biologas ir ekologas Edwardas O.Wilsonas. Architektūroje ir interjere ši sąvoka suvokiama kaip sąlytis su natūralia, gamtine aplinka. Įrodyta, kad tai teigiamai veikia mūsų psichiką ir emocinę būseną.

Iki šiol terminas plačiau pasitelktas projektuojant ir statant visuomeninės paskirties pastatus, priskiriamus žaliųjų kategorijai, ypač modernius naujos kartos biurus. Ant jų stogų atsirado pievos ir sodai, pradėta želdinti fasadus, o interjere tapo įprasta įkomponuoti didelio ploto žaliąsias salas su dirbtiniais vandens telkiniais ir pan. Gamtos motyvais dekoruojamos ir sienos, pertvaros, kitos detalės.

Pastaruoju metu biofilija vadinamos ir architektų bei interjero dizainerių pastangos prie gamtos priartinti gyvenamąsias erdves, butus ir namus. Ir Lietuvoje yra keletas daugiabučių, ant kurių stogų suformuotos poilsio zonos, o jose prisodinta medžių, dekoratyvinių augalų, gėlių. Daugėja modernių būstų su vidiniais kiemeliais, terasomis, žiemos sodais, kuriuos gali apsiželdinti patys šeimininkai.

Daugiau dėmesio apšvietimui

Svarbiausia pasirūpinti, kad bute ar name, kuriame gyvenate, būtų geras natūralus apšvietimas. Nesvarbu, kokioje miesto vietoje yra jūsų būstas, kokia jo aplinka, kraštovaizdis, kokia panorama atsiveria pro langus, pravers kiek įmanoma didesni langai.

Atkreipkite į tai dėmesį, kai renkatės naują butą ar namą. Jei rekonstruojate, remontuojate seną, įvertinkite technines galimybes, langus pakeiskite didesniais, įrenkite papildomų. Galbūt apšvietimą įmanoma pagerinti perplanavus patalpas? Kuo daugiau natūralios dienos šviesos pateks į jas, tuo geriau jausitės, nes gamtos artumas asocijuojasi su erdvės ir šviesos pojūčiu.

Kitas didelių langų privalumas – jei pro juos matyti gamtos vaizdai, jie taps interjero dalimi, susilies su juo. Net jei gyvenate dvidešimtame aukšte ir už langų plyti tik dangus, jausite artimesnį ryšį su gamta. Žinoma, jei neuždangstysite jų užuolaidomis. Savame name, net jei sklypas mažas, dideli langai taip pat padės priartėti prie natūralios aplinkos.

Natūralios medžiagos ir spalvos

Biofilinis interjeras neįsivaizduojamas be natūralių medžiagų. Visų pirma, įvairiausiais pavidalais integruojamas medis, taip pat akmuo, keramika, natūralaus pluošto audiniai ir tekstilė. Jų pakaitalai ir imitacijos norimos nuotaikos sukurti nepadės, todėl jų geriau nesirinkti. Medžio ir akmens rūšių įvairovė gamtoje didelė, tad įkvėpimo nepritrūks, o skirtingos tekstūros padės išvengti monotonijos.

Įtrūkimai, šakų žymės, rievės, natūraliai susiformavęs medžio piešinys priartins prie gamtos, todėl vertėtų rinktis ne dažytą medį, o tik lengvai tonuotą ar lakuotą, alyvuotą. Išskirtinumo suteiks iš netašytų rąstų pagaminti baldai, kitos interjero detalės – padėkliukai, laikrodžiai, kabyklos ir pan. O štai akmuo gražiausias nešlifuotas, nors jei raštas ryškus, geriau atrodys glotniame paviršiuje.

Renkantis spalvų paletę įkvėpimo geriausia semtis iš mus supančio kraštovaizdžio. Interjere turėtų vyrauti ramūs žemės ar neutralūs tonai, o akcentinės spalvos gali būti ir sodresnės, ryškesnės. Kaip ir gamtoje, reikia siekti pusiausvyros, harmonijos. Pasitelkus įvairius žalius atspalvius nutiesti tiltą į natūralią aplinką paprasčiausia, todėl jie ir neišeina iš mados jau ne vienus metus.

Žalieji akcentai

Visų pirma, tai vazoniniai kambariniai augalai. Tačiau jų turi būti daug, tik tada atrodys įspūdingai. Šiuo metu madingos iš jų suformuotos žaliosios sienos, dideli vazonai ar konteineriai, į kuriuos telpa daug augalų. Arba pakabinami ant sienų, nuleidžiami nuo lubų vazonėliai su svyrančiais augalais. Namuose auginamos ne tik dekoratyvinės jų rūšys, bet ir daržovės, žolelės, vaismedžiai.

Kitas itin populiarus gamtos motyvas interjere – samanos. Iš natūralių glicerinuotų samanų, kurios atrodo kaip gyvos ir nereikalauja jokios priežiūros, kuriami įvairiausi interjero dekoro elementai – paveikslai, veidrodžių rėmai, laikrodžiai, šviestuvai. Jomis gali būti padengta sienos dalis ar net visa siena, nišos. Atrodo tikrai įspūdingai, nes samanų tekstūra labai išraiškinga.

Kankorėžiai, kaštonai, gilės, medžių ir krūmų šakos, plunksnos, kailiai, lauko akmenys, kriauklės, sausi augalai, žydinčios skintos gėlės – iš visų šių medžiagų sukurtos kompozicijos, išradingai įkomponuotos interjere taip pat gali tapti gamtos ir žmogaus jungtimi. Dizaineriai pataria neužmiršti ir vandens – vandens sieną įrengti namuose brangu, tačiau dekoratyvinį krioklį ar fontanėlį – įmanoma.

Augalų ir gyvūnų motyvai

Dar viena galimybė pasikviesti gamtą į namus – augalų ar gyvūnų raštai. Jais išmarginti gali būti tapetai, tekstilė, baldai, indai, šviestuvai, kiti interjero elementai. Naujiena – įspūdingi fototapetai, ant kurių atspausti realistiški peizažai: tai gali būti rūke paskendęs miškas, kalnai, siekiantys debesis, ežeras su liepteliu, žydinčių gėlių pilna pieva, džiunglių ar kitas egzotiškas kraštovaizdis.

Jei norite dar labiau sustiprinti įspūdį, priderinkite ir augaliniais ornamentais išmargintas užuolaidas, kilimą ar gamtinės temos gobelenu aptrauktus minkštuosius baldus. Kartais užtenka ir vieno, tačiau išskirtinio akcento – tarkime, komodos, dekoruotos gražiu gamtos vaizdu ar sofutės su paukščių, gyvūnų motyvais. Šviestuvas, kuriame auga gėlės, taip pat taps įdomia detale.

Paveikslai, meninės fotografijos, kuriose vienaip ar kitaip atsispindi natūrali aplinka, – taip pat vertas dėmesio pasirinkimas. Pigesnis ir paprastesnis variantas – plakatai, o gal net jų kolekcija. Šios tematikos autoriniai piešiniai ant sienų taip pat populiarūs, ir ne tik vaikų kambariuose. Yra menininkų, dizainerių, kurie gali nupiešti ką tik norite, pradedant stilizuotu medžiu, baigiant sudėtinga abstrakcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių