Quantcast

Mėlynasis apsėdimas interjere – ir 2019-iaisiais

Jau praėjusiais metais interjeruose ėmė daugėti mėlynų akcentų, šiemet jie tiesiog mėlynavo. Prognozės rodo, kad ir 2019-aisiais ši tendencija išliks.

Populiariausias pasirinkimas – šios spalvos minkšti baldai, tapetai, plytelės, kilimai, tekstilė, aksesuarai. Tačiau mėlynai dažniau dažomos ir sienos, durys, korpusiniai baldai. Paaiškinimas paprastas: tai viena iš universaliausių spalvų, kurią nesunku priderinti bet kokio stiliaus būste.

Naujoji juoda

Interjero dizaineriai, architektai mėlyną vadina naująja juoda. Ji buvo paskelbta viena populiariausių šių metų, ypač šio rudens – žiemos sezono spalvų. Žinomiausi dažų gamintojai skuba pranešti, kad būtent mėlyną išrinko 2019 m. spalva. Ji dominuoja ir naujausiose tapetų, audinių kolekcijose. Mėlynų sofų, krėslų, kėdžių rasime beveik visų prekių ženklų. Atrodo, mėlynos žavesiui bus sunku atsispirti.

Mėlyną spalvą galime sutikti daugelyje dizainerės Monikos Noreikienės sukurtų interjerų – ne tik šių metų, bet ir ankstesnių. Pasak jos, tai sodri spalva, labai prabangi, netgi kukliai apstatytam butui suteikianti prabangos ir puošnumo įspūdį. "Mėlyna spalva niekada neišeina iš mados, vienaip ar kitaip pagyvina bet kokio stiliaus ar spalviškumo interjerą", – vardija kitus jos pranašumus dizainerė.

"Man ši spalva yra labai artima, graži, įdomi. Mėgstu ir tamsaus medžio faktūras, o mėlynos ir šokolado tamsumo medienos atspalvių deriniai man yra tobula spalvų ir faktūrų samplaika tiek klasikinio, tiek modernesnio stiliaus interjere. Trumpai tariant, mėlyna spalva – tai mano kurtų interjerų prieskonis, akcentas ir kartu skiriamasis ženklas", – tikina pašnekovė.

Sėkmės ir klaidos

Kokios kitos spalvos, medžiagos labiausiai dera prie mėlynos, kokiame fone ji geriausiai atsiskleidžia? Kokie yra klasikiniai deriniai ir kokių netradicinių gali būti? "Kaip minėjau, ji puikiai dera su beveik visais rudais atspalviais, medienos faktūromis, ypač ąžuolo. Kadangi jo rievės dažniausiai būna labai ryškios, dėl to jis atrodo gyvas ir toks pat sodrus kaip smaragdo mėlynumas", – aiškina dizainerė.

Klasikinis, dažnai naudojamas derinys – sodri arba dangaus mėlyna ir tamsus, net kiek į bordinį atspalvį linkęs rudumas. Dažnai kyla klausimas, ar ši spalva gali vyrauti interjere, ar geriau ją rinktis kaip akcentą? Pasak M.Noreikienės, mėlyna gali dominuoti, tik reikia labai atsargiai laviruoti tarp tamsių mėlynų atspalvių ir bazinių šviesių tonų, kad nebūtų per daug akį rėžiančio kontrasto.

"Jeigu, tarkime, visos jūsų buto ar namo sienos šviesios – tamsiai mėlyna turėtų būti kaip akcentinė spalva. Galbūt galima rinktis mėlyną sofą ar fotelį, kėdžių apmušalus, kilimą, bet jokiu būdu ne visą sieną nudažyti mėlynai. Tokiu atveju didelis tamsus plotas gali sugerti į save labai daug šviesos ir apsunkinti bendrą erdvės vaizdą", – apie derinimo subtilybes kalba patyrusi interjerų kūrėja.

Sulaukė pritarimo

Mėlyni atspalviai M.Noreikienės suprojektuotuose būstuose atsirado ir dėl to, kad šiuo metu labai populiarus vadinamasis "middle century" interjero stilius, kuriame vyravo sodrios žalios, mėlynos spalvos, aukso bei žalvario elementai, burbulų formų šviestuvai ir pan. "To laikmečio tendencijos ir įkvėpė mane sukurti buto Šaltinių kvartale bei namo Sakiškėse interjerus. Tam pritarė ir jų šeimininkai", – sako dizainerė.

Šiuose interjeruose vyrauja mėlyni, violetiniai, žalsvi tonai, susiliejantys tarpusavyje ir kuriantys prabangių namų įspūdį, menantį praėjusius laikus. Buto Šaltinių gatvėje užsakovai pageidavo šviesaus interjero, tačiau buvo neabejingi ir sodrioms melsvoms spalvoms, kurios vyrauja namų tekstilėje, minkštuose balduose. Šiame modernios klasikos interjere klasikinė elegancija susipina su griežtomis septintojo dešimtmečio detalėmis.

Gyvenamojo namo Sakiškėse interjeras – tai klasikos, modernaus ir industrinio stilių samplaika. Nors jame nestinga dekoro detalių, ryškių akcentų, tarp jų ir skirtingų tonų mėlynos spalvos, kuri čia derinama su žalvario ir aukso puošybos elementais, interjeras vientisas ir alsuojantis harmonija. Neutraliame fone gražiai išryškėja mėlyna sofa ir kėdės, melsvas kilimas, tekstilė, tapetai, plytelės.

Skirtingų tonų samplaika

Senamiesčio apartamentų interjere atgyja gotikos laikų stilistika, mat namo pamatai ir sienos skaičiuoja 500 metų. Juose taip pat netrūksta mėlynos spalvos, tačiau melsvi potėpiai itin subtilūs, sodrūs, bet kartu ramūs. Pradedant židinio apdaila, grindų ir sienų plytelėmis, kilimu, pagalvėlėmis, baigiant tapetų raštais. Mėlynų tonų samplaika kartu su gotikiniai raštais ir ornamentais kuria prabangos pojūtį, įspūdį sustiprina tarp naujų baldų įterpta senovinė indauja.

Gaivaus, sodraus mėlynumo M.Noreikienė nepabijojo ir kurdama buto, skirto nuomai, interjerą. Kadangi jis yra gražioje sostinės vietoje, šalia Linkmenų tvenkinio, jame raibuliuojantis vanduo tarsi atsispindi ir viduje. Mėlynos spalvos čia daugiau, ne tik sofa, kilimas, užuolaidos, svetainės siena taip pat išklijuota melsvu pasteliniu tapetu. Virtuvėje sieną virš stalviršio irgi dengia mėlynos plytelės, mėlynos sienos – ir vonioje.

Kiti lietuvių dizaineriai taip pat mėgsta mėlyną spalvą ir dažnai ją naudoja, ji ypač dažna per kelerius pastaruosius metus suprojektuotuose gyvenamuosiuose interjeruose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių