Quantcast

Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

  • Teksto dydis:

Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet nereikėtų.

Interjero dizainerė Jūratė Sventickienė sako, kad šiandien viskas yra suderinama, o spalvų įvairovė, skirtingos detalės ir savita stilistika kuria unikalius namus, kuriuose vyraus pusiausvyra. Ekspertė išskiria penkias 2024-aisiais vyraujančias dizaino tendencijas.

Individualumas interjere

Anot J. Sventickienės, šiemet namuose derės viskas. Ekspertės teigimu, ryškios spalvos ir nugesinti atspalviai, modernumas ir vintažas, retro detalės ir šiuolaikinės technologijos galės būti puikiai derinami. Tai, pastebi dizainerė, ir yra pirmoji šių metų tendencija.

„Asmeninėje erdvėje įsivyrauja savito stiliaus atskleidimas. Interjeruose galima derinti skirtingų spalvų baldus, detales, apdailos akcentus. Taip žmonės atkartoja savo gyvenimo būdą, savitą stilių namuose. Griežtų ribų nebėra, atskirtys vis labiau nyksta. Individualiuose interjeruose nebebijoma ryškumo, praeities žavesys susiduria su ateities patogumu. Dabar namuose galime pastatyti močiutės fotelį, o šalia jo – modernų kavos staliuką. Nebijokime turėti skirtingų spalvų tekstilės, pagalvėlių, detalių, kurias laikome spintoje ir prireikus išimame ir deriname prie skirtingų sezonų ar nuotaikos“, – kalba J. Sventickienė.

Funkcija: veidrodžiai jau seniai prarado tik žiūrėjimo į save funkciją – jie interjeruose naudojami dekorui, erdvei praplėsti, šviesai atspindėti. / „Gintaro baldų“ nuotr.

Griežtos ir švelnios linijos

Šiemet, sako J. Sventickienė, namų interjere taip pat švelnėja aštresni kampai ir griežtos linijos. Juos, dizainerės teigimu, papildo nuosaikesni sprendimai. Namuose madingos tampa sofos ir pagalvėlės suapvalintais kraštais, o interjeruose įsivyrauja minkštesnės ir švelnesnės linijos.

„Tokios formos namuose tampa vis populiaresnės, tačiau nesiūlyčiau visiškai atsisakyti griežtų linijų. Jos visada buvo minimalizmo ženklas, o šis stilius pastaraisiais metais vyravo interjeruose ir savo populiarumą, aktualumą išlaiko iki šiandienos. Žmonės visame pasaulyje vis dar vertina paprastumą. Jo reikšmė interjeruose netgi didėja, nes gyventojai ieško būdų pabėgti nuo kasdienio gyvenimo chaoso, triukšmo, nori susikurti tvarkingą ir raminančią aplinką savo namuose. Kadangi šiemet madinga derinti viską, tendencija sujungti švelnesnes ir griežtesnes linijas – taip pat labai populiari“, – sako J. Sventickienė.

Interjeras turi atspindėti namų šeimininkų charakterį, savitą stilių, gyvenimo būdą. Tendencijos ateina ir praeina, o savitumas išlieka ilgam.

Didesnis dėmesys – tvarumui

Kita populiari tendencija interjeruose, anot dizainerės, yra tvarumas. Aplinkai draugiški sprendimai, mažesnis vartojimas, daiktų prikėlimas antram gyvenimui, ekspertės teigimu, žmonėms aktualus jau ne vienus metus ir prasidėję 2024-ieji – ne išimtis.

„Būdami atsakingesni, dėl naujų madų vis dažniau nekeičiame drabužių ar aksesuarų. Šie įpročių pokyčiai galioja ir interjeruose. Jei, tarkime, sofa nebemadinga, bet ji dar nesulūžusi, nesuplyšusi ir yra puikios būklės, tvarumas skatina baldą naudoti ir toliau. Galbūt atnaujinti, bet ne išmesti?“ – ragina J. Sventickienė.

Ji ragina atkreipti dėmesį ir į medžiagas – tiek ekologiškas, tiek ir ilgaamžes, ypač patvarias, lengvai valomas, impregnuotas. Jos – draugiškos gyvūnams, lengvai prižiūrimos, valomos, atsparios ir natūralios, todėl įprastai tarnauja ilgiau.

„Be to, ypač svarbu pasirinkti tinkamus audinius turint vaikų, naminių augintinių ir tais atvejais, kai minkštas baldas naudojamas dažnai – ant jo miegama, kiekvieną dieną sėdima“, – pažymi interjero dizainerė.

„Gintaro baldų“ nuotr.

Madingos ramios spalvos

Apžvelgiant 2024-ųjų interjero dizaino tendencijas, pasak J. Sventickienės, būtina paminėti ir spalvas. Jos šiemet diktuoja norą gyventi ramiai, subalansuotai ir namuose turėti atsvarą aplinkos triukšmui. Todėl, dizainerės teigimu, interjere šiuo metu verta rinktis lietuviškai gamtai artimesnes spalvas – žemiškas, šiltas, atspindinčias mūsų kraštovaizdį.

„Žalia, ruda, žemės, pieno baltumo – šios spalvos yra ramios, neutralesnių atspalvių. Šiandien interjeruose ypač daug technologijų, mėlynų ekranų, kuriuos naudojame darbui, pramogoms, tačiau kartu esame šių įrenginių išblaškomi. Todėl bendras namų koloritas turėtų tai atsverti. Sienų spalva, grindų danga, pagrindiniai baldai ramybę sukurs būdami žemiškesnių tonų. Tai amžina klasika, kuri iš mados neišeina. Jei norisi ryškesnių spalvų, jas naudokite detalėms – tekstilei, mažesniems baldams ar smulkiems interjero akcentams. Jei pabos, galėsite pakeisti naujais, o senuosius vėl panaudoti, kai užsinorėsite“, – pataria interjero dizainerė.

Ji priduria: 2024-ųjų spalva šiemet paskelbta „Peach Fuzz“ ‎‎– aksomiškai gaivus ir švelnus persikas. Dizainerės teigimu, šis šiltas ir jaukus atspalvis išryškina norą būti su kitais arba pasimėgauti tylos akimirka, rūpintis savimi. Todėl, anot jos, įsileisti persiko spalvą į namus tikrai verta, nes ji asmeninę erdvę pripildys taip išsiilgtos ramybės.

„Gintaro baldų“ nuotr.

Veidrodžiai – dekorui

Užsiminusi apie šiemet aktualų dėmesį sau ir savo emocinei sveikatai, J. Sventickienė sako, kad 2024-aisiais populiarūs ir veidrodžiai, ir visi blizgūs paviršiai. Paklausta, kuo tai susiję, dizainerė teigia: „Ramybę mums teikia gamta, o ją namuose stebėti galime pro didžiulius vitrininius langus, kurie šiuo metu labai svarbūs šiuolaikinei architektūrai.“

„Tačiau jais džiaugtis įprastuose būstuose ne visada turime galimybę. Dėl to didžiulius langus pakeisti gali veidrodžiai. Jie jau seniai prarado tik žiūrėjimo į save funkciją. Veidrodžiai interjeruose dabar naudojami dekorui, erdvei praplėsti, šviesai atspindėtii. Visa tai ir kuria jaukesnius, mielesnius, šviesesnius namus“, – pažymi ekspertė.

Ji reziumuoja: visos minėtos tendencijos yra tik rekomendacijos, kaip kurti savo asmeninę erdvę. „Visada sakau, kad interjero mados – trumpalaikės. Mano profesinis patarimas – nesivaikyti jų aklai. Interjeras turi atspindėti namų šeimininkų charakterį, savitą stilių, gyvenimo būdą. Jei pamatėte puošnius sprendimus socialiniuose tinkluose, jie nebūtinai tiks asmeninei erdvei. Todėl siūlyčiau namus kurti pagal save. Tendencijos ateina ir praeina, o savitumas išlieka ilgam“, – pataria interjero dizainerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių