Quantcast

Lauko apšvietimas: kaip suderinti grožį ir funkcionalumą

  • Teksto dydis:

Norintiems namuose jaustis komfortiškai ir jaukiai, svarbu stilingai ir funkciškai įrengti ne tik interjerą, bet ir eksterjerą. Daugeliu atvejų eksterjero apšvietimo įrengimas paliekamas statybų pabaigai, projektuojamas atsainiai ir todėl pridaroma klaidų, kurios vėliau sunkiai ištaisomos. 

Namų idėjų centre NIC įsikūrusio salono "Ardena" apšvietimo projektų vadovė Tatjana Sprainaitė dalijasi patarimais, kurie padės susikurti dekoratyvius, funkcionalius ir visus metus džiuginančius apšvietimo sprendimus.

Svarbiausia – suplanuoti

Nors į gyvenamuosius namus daugelis keliasi norėdami turėti išpuoselėtą lauko erdvę, išorės apšvietimo klausimai neretai atidedami vėlesniems statybos etapams. Uždelstas lauko apšvietimo planavimas yra pirmoji klaida, kurią daro naujakuriai.

Dažniausiai pasirūpinti apšvietimu gyventojai susigriebia tik prieš klodami trinkeles ar jau pasodinę augalus. O tai reiškia, kad jų galimybės pritaikyti geriausius apšvietimo sprendimus tampa ribotos.

"Pavyzdžiui, pasikonsultavę su specialistais žmonės susivokia, kad vietoje vieno namo sienoje išvesto laido galėjo išvesti tris laidus ir vietoje vieno šviestuvo įsirengti tris, nes toje vietoje daug šviesos nereikia", – pasakoja salono atstovė.

Dar blogiau, kai pavėluoti apšvietimo sprendimai kelią pavojų. Tinkamai nenumačius šviestuvų vietų ir nepasidarius jų jungimui tinkamų įvadų, iškyla grėsmė netinkamai atvesti elektros laidus ir kabelius. Išorėje besimėtantys prailgintuvai ir į juos sujungti šviestuvai lauke dėl drėgmės ir temperatūrų skirtumų gali tapti ypač pavojingi.

Dažniausiai pasirūpinti apšvietimu gyventojai susigriebia tik prieš klodami trinkeles ar jau pasodinę augalus. O tai reiškia, kad jų galimybės pritaikyti geriausius apšvietimo sprendimus tampa ribotos.

Saugumas ir komfortas

Planuojant lauko apšvietimą taip pat labai svarbu atsižvelgti į tai, kokioje vietoje stovi namas – ar gyvenvietėje, kur sutvarkyta infrastruktūra ir šviesos suteikia gatvės žibintai, ar vienkiemyje, kur tvyro aklina tamsa.

Geriau apšviestose teritorijose dėmesį galima kreipti ne į šviesos srautą, o jos dekoratyvumą – šviesa papuošti namą ir visą teritoriją. Tamsiose teritorijose pirmiausia reikėtų galvoti apie pirminę šviesos funkciją – komfortišką matomumą, kad jaustumėtės ir saugiai, ir jaukiai.

Tinkamam funkciniam apšvietimui suprojektuoti reikėtų numatyti ir galimus judėjimo kieme scenarijus. Svarbu apšviesti ne tik lauko duris, terasą, įvažos ir garažo vartus, pagrindinį takelį, baseiną, jei toks yra, bet ir apgalvoti, kaip apšvietimas galėtų dar padidinti namo saugumą.

Tyrimais nustatyta, kad gerai suplanuotas apšvietimas yra tiesiogiai susijęs su gyventojų saugumu, nes žymiai sumažina nusikalstamumą. Be to, apšviestose erdvėse įvyksta mažiau nelaimingų atsitikimų, užkliuvus ar atsitrenkus į neapšviestus objektus. Ypač rekomenduoja vengti aklųjų zonų aplink namo perimetrą (palei langus) – geriausia, kad šviestuvų skleidžiama šviesa persidengtų ir nesusidarytų tarpų, kuriais dažniausiai pasinaudoja vagys įsilauždami.

Mažiau yra daugiau

Šviesos trūkumas sukuria ne tik nesaugumo jausmą, bet ir nejaukią atmosferą. Jeigu lauke apšvietimas per silpnas, vadinasi, pažiūrėjus pro langą, kai kambaryje dega šviesa, stikle matysite savo atvaizdą.

Pasigirdus triukšmui ar sulojus šuniui, labai nejauku nematyti, kas vyksta lauke. Ir atvirkščiai, kai lauke sumontuoti šviestuvai neleidžia užmigti, nes sklindanti šviesa patenka ir į patalpų vidų, reiškia, kad projektuojant lauko apšvietimą buvo persistengta.

Visada svarbu įvertinti tinkamą šviestuvų galingumą ir skleidžiamą šviesos kiekį, numatyti, kokiame aukštyje jie bus montuojami ir ar pasirinktas apšvietimas padės įgyvendinti keliamus tikslus. Funkciniam apšvietimui nebūtina naudoti dekoratyvius šviestuvus – puikiai tinka ir integruoti šviestuvai su judesio davikliais, kurie užsidega tik esant reikalui.

Pabrėžkite aplinkos grožį

Norintiems, kad eksterjero apšvietimas papuoštų aplinką, reikia atsižvelgti į landšafto privalumus, pastatų formas. Jeigu kurioje nors namo pusėje dominuoja stiklinis fasadas, ten rekomenduojama išnaudoti vidaus apšvietimą.

Lauko apšvietimo klausimus rekomenduojama spręsti ne tik su architektu ar dizaineriu, bet ir apšvietimo bei apželdinimo specialistais. Jie ypač pasitarnauja planuojant dekoratyvų apšvietimą, kuriuo pabrėžiamas kiemo grožis, pavyzdžiui, išryškinami kieme esantys augalai.

"Jei norime gražiai įsirengti sklypą, vien tik pasodinti pušį ar kitą gražų medį nepakanka, nes šis tamsoje nebus matomas. O juk Lietuvoje tamsos turime labai daug. Vadinasi, jei sklype esame apšvietę vieną takelį, tai tamsiu paros metu pasislėps visas sklypo grožis, – akcentuoja T.Sprainaitė. – Dekoratyvinių šviestuvų yra labai daug ir įvairių, taigi, juos galima pritaikyti prie augalų. Pavyzdžiui, pušį reikėtų apšviesti šilta šviesa, o beržą – šalta, nes taip išryškėja jo kamienas."

Fasadai, takeliai, terasos, dekoracijos apšviečiamos tik šiltomis spalvomis, o šalta spalva tinka vandeniui apšviesti – jis tampa skaidresnis, švaresnis, gilesnis.

Naujos kartos šviestuvai

"Ardena" ekspertai pabrėžia, kad viena svarbiausių taisyklių, jog lauko apšvietimas būtų estetiškas, – saikas, nes maloni prieblanda visada geriau nei per intensyvus apšvietimas. Užtikrinti pusiausvyrą reikėtų ne tik planuojant šviestuvų kiekį, bet ir renkantis jų modelius bei stilių. Estetika neatsiejama nuo racionalumo.

Pastaruoju metu labai madingi modernaus eksterjero šviestuvai, pasižymintys betono konstrukcijomis, taip pat keistų formų šviestuvai iš medienos. Naujovių atsiranda ir klasikinių šviestuvų segmente. Tiesa, madingas skandinaviškas interjeras lėmė, kad lietuviai prisipratino minimalistines eksterjero šviestuvų formas ir nebūtinai koncentruojasi ties klasikiniais žibintais.

Taip pat pastebima, kad lauko apšvietimui vis plačiau naudojami naujos kartos diodiniai šviestuvai (LED), kurie pasižymi energiniu efektyvumu ir ilgaamžiškumu. Tokio tipo šviestuvai puikiai tinka takams pažymėti ir detalėms akcentuoti.

Tačiau sparčiai populiarėjant LED tipo šviestuvams ir didėjant jų pasiūlai, su šių šviestuvų specifika nesusipažinę klientai neretai nusivilia savo pirkiniais.

Kaip nesuklysti renkantis

Apšvietimas LED tipo šviestuvais šiais laikais yra dominuojantis, tad rinka didelė – siūloma įvairių lempučių už įvairiausią kainą, ir žmonės, rinkdamiesi savo nuožiūra, pasimeta. Be to, išgirdę iš draugų, kad LED lemputės greitai perdegė, vėliau patys jų prisibijo. Tačiau svarbiausia rinktis gerą gamintoją ir žinoti keletą niuansų.

"Pavyzdžiui, parduotuvėje pagal kainą pasirinkus net ir žinomo gamintojo lemputę ir įsukus ją į lauko šviestuvą ši gali tarnauti vos pusę metų ar dar trumpiau. Nusipirkus antrą tokią pačią, ši ir vėl greitai perdega, ir žmogus nusivilia LED apšvietimu. Nors visa bėda yra ne bloga lemputė, o tai, kad ji nėra skirta laukui. Ant laukui skirtos lemputės dėžutės turėtų būti parašyta, kad jai tinkama temperatūra iki –20 laipsnių", – paaiškina T.Sprainaitė.

Atkreipkite dėmesį: jei šviestuvas yra su keičiama LED lempute, tuomet jai perdegus tereikia ją pakeisti kita pasirinkto modelio lempute. Visai kas kita, jei šviestuvai yra su integruotais LED šaltiniais. Rinkoje labai daug nepatikimų šviestuvų su integruotu LED apšvietimu – jie dažnai perdega anksčiau laiko ir tuomet reikia keisti visą šviestuvą. Vartotojui pasiseka, jei pavyksta surasti pardavėją, kuris suteikia garantinį aptarnavimą, tačiau pasitaiko atvejų, kai perkama internetu iš užsienio ir nebūna į ką kreiptis. Tuomet lauko apšvietimas pareikalauja dvigubų investicijų.

Tad visada rekomenduojama įsitikinti gamintojo patikimumu ir įvertinti jo suteikiamas garantijas. Įprasta, kad šviestuvams suteikiama dvejų metų garantija, tačiau reiktų rinktis kuo ilgesnį taikomą garantinį terminą.

Parengta pagal NIC apšvietimo salonų specialistų patarimus.

Daugiau informacijos apie apšvietimo sistemas www.nicentras.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių