Quantcast

Kurti eglutės žaisliukus – lyg terapija

Nors prekybos centruose akina margas kalėdinių dekoracijų arsenalas, kai kurie klaipėdiečiai atsigręžia į paprastus, tačiau ypatingą šilumą ir energiją spinduliuojančius dalykus. Pasigaminti Kalėdų eglutės žaisliukus – ir laiko, ir kantrybės reikalaujantis darbas, tačiau jį su kaupu atperka patiriamas malonumas.

Nebenori serijinių niekučių

Jau daugelį metų, artėjant didžiosioms žiemos šventėms, uostamiesčio Etnokultūros centras klaipėdiečius pakviečia į įvairius šiai progai skirtus edukacinius užsiėmimus.

Šiemet Meno kiemo dirbtuvėse norintieji ir vėl galės pasimokyti, kaip susikurti kalėdines namų puošmenas – šiaudinius eglutės žaisliukus.

Etnokultūros centro vyriausioji specialistė Irena Armonienė pasakojo, jog šis projektas orientuotas į šeimas, ypač turinčias mažamečius vaikus, tačiau pritraukia ir įvairesnę auditoriją.

„Siekiame, kad artėjant šventėms klaipėdiečiai į savo kasdienę buitį įsileistų daugiau etninės kultūros. O tokius šiaudinukus nesudėtinga susikurti, tad ši veikla tinka tiek suaugusiesiems, tiek vaikams“, – tvirtino pašnekovė.

I.Armonienė pripažino, jog žmonės „atsikando“ pigių serijinių niekučių ir ieško įdomesnių, originalesnių sprendimų.

„Edukacijos, kurių metu kviečiame pasigaminti tradicines namų puošmenas, nepraranda populiarumo, priešingai – susidomėjimas tik auga. Tai stebime ne tik prieš Kalėdas, bet ir prieš Velykas, vos spėjame registruoti norinčiuosius ir gal net ne visus pageidaujančius galime priimti“, – apgailestavo pašnekovė.

Apsieina be kristalų

Nuo ateinančio pirmadienio gruodžio tradiciniuose advento užsiėmimuose šiaudinių žaisliukų kūrimo paslaptimis su klaipėdiečiais dalysis Etnokultūros centro vyriausioji specialistė Margarita Macijauskienė. Pašnekovė prisipažino, jog dabar net būtų sunku prisiminti, kada susidomėjo šia veikla – ji atėjo visiškai netikėtai.

„Kartą per radiją išgirdau, kad jau laikas pasiruošti šiaudelius, iš kurių būtų galima pasidaryti kokių nors šiaudinių dirbinių. Tuo metu kaip tik buvau kaime ir pamaniau, kad išties reikėtų tų šiaudų pasirinkti, o vėliau pabandžiau iš jų kažką sukurti. Taip ilgainiui atsirado šis užsiėmimas – per Adventą vis pasidarau naujų žaisliukų, taip pat rišu sodus“, – pasakojo keletą sodų parodų surengusi specialistė.

Iš šiaudų galima kurti klijuotinius, pintus bei kitokius žaisliukus, tačiau M.Macijauskienė renkasi erdvines kompozicijas. Tokie žaisliukai veriami panašiai kaip sodai, tik, žinoma, yra gerokai mažesni. Juos meistrė neretai papuošia ir džiovintomis gėlėmis, smilgomis, aguonų, linų galvutėmis ar kitais sausuoliais, kurių prisirenka gamtoje arba retais atvejais įsigyja floristikos salonuose.

Pašnekovė prisipažino, jog laikosi griežtos nuostatos dirbti tik su natūralios kilmės medžiagomis. „Svarovskio kristalų nenaudoju“, – šypsojosi moteris.

Kaskart – kitokie

Pašnekovė pripažino, jog žaisliukams gaminti tinka ne bet kokių javų žaliava. Geriausi tam – rugių arba kviečių šiaudai, kurie yra storesni, stipresni.

Specialistė pasakojo, jog medžiagą šiaudinukams galima pradėti rinkti nuo liepos vidurio, kai javai išplaukę ir jau gerokai pageltę, tada stiebelius reikia atitinkamai paruošti.

Intensyviam geltonumui išgauti šiaudus galima pavirinti sodos tirpale, tačiau M.Macijauskienė prisipažino, jog jai tokia spalva atrodo pernelyg intensyvi.

Nors kurti šiaudinius žaisliukus taikoma tam tikra metodika, tačiau pašnekovė patikino, jog čia erdvės fantazijai nestinga.

„Kartais pagalvoju – na, ką čia dar išmąstysi. Bet kiekvieną kartą išeina vis kitaip. Galima žaisti formomis, medžiagomis, spalvomis. Net jei susikarpai šiaudelius ilgesniais gabaliukais, bus vienokie žaisliukai, o trumpesniais – jau kitokie“, – aiškino Etnokultūros centro atstovė.

Nors sausi augalai ilgainiui praranda spalvą, šiaudiniai žaisliukai gali tarnauti ne vienerius metus, tik jie yra trapūs bei netinkami naudoti lauko sąlygomis.

Skleidžia ypatingą energiją

M.Macijauskienė pripažino, jog meistrauti šiaudinius žaisliukus – neskubrus, nemažai kruopštumo reikalaujantis darbas. Neįgudusieji vieną papuošimą gali gaminti ir ne vieną valandą.

„Bet tai ir yra savotiškas stabtelėjimas, labai tinkantis adventui. Tai tarsi pameditavimas, terapija, kuri suteikia nusiraminimą. Be to, gamyklinis daiktas niekada neprilygs pagamintam savomis rankomis. O šiaudiniais žaisliukais papuošta kalėdinė eglutė skleis visai kitokią energiją – ji bus šilta, gyva“, – patikino pašnekovė.

Moteris prisiminė, jog ankstesniais laikais kalėdinius medelius žmonės puošdavę tuo, ką turėjo po ranka: mažais obuoliukais, dekoracijomis iš popieriaus, saldainiais ir panašiai.

Tačiau specialistė neagituoja mestis į kraštutinumus. Tuos pačius šiaudinius žaisliukus galima derinti su šiuolaikiniais papuošimas, svarbu, kad eglutė atrodytų skoningai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių