Quantcast

Kondicionierių gamintojai paiso ir estetikos

Jie gali sausinti, šildyti, vėdinti bei valyti orą. Tačiau pagrindinė jų paskirtis – vėsinti. Galbūt oro kondicionierius – ne pirmo būtinumo dalykas, tačiau kai kada be jo išsiversti būtų sudėtinga.

Reikia specialių įgūdžių

Tai, jog bet kurias patalpas būtina periodiškai vėdinti, žino kiekvienas. Šiuolaikinės technologijos tai leidžia daryti ir dirbtiniu būdu – oro kondicionieriais. Atsižvelgiant į poreikius, jais galima reguliuoti patalpos temperatūrą ir drėgmę. Oro kondicionieriai vertinamai ne tik už tai, jog prisotina orą deguonimi, jonais, tačiau ir kovoja su bakterijomis, grybeliais, nemaloniais kvapais, alergenais bei kitomis žalingomis dalelėmis.

Labai smulkias ore esančias daleles sulaiko kondicionieriuose įrengti pirminio valymo filtrai, juos galima plauti ir naudoti daug kartų. Anglies filtrai naikina nemalonius kvapus.

Į modernius įrenginius įmontuoti dar pažangesni filtrai, kurie gaminami natūralaus arbatos lapų užpildo pagrindu, todėl itin veiksmingai naikina aplinkoje esančias bakterijas. Elektrostatiniai filtrai sulaiko dulkių daleles, augalų dulkes bei gaivina patalpos orą. Šiuolaikiniuose namuose, biuruose, konferencijų salėse bei viešbučiuose populiaru įrengti konvektorių sistemas, kurios skirtos tiek patalpoms vėsinti, tiek šildyti.

Bendrovės "Šalnos prekyba" direktorius Saulius Vilimas teigė, jog išsirinkti tinkamą oro kondicionierių be specialisto pagalbos būtų sudėtinga, mat reikia gerai išmanyti rinkoje siūlomų gaminių technines charakteristikas, montavimo subtilybes.

"Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kokio tipo kondicionierius labiausiai tiks konkrečiai erdvei, atkreipti dėmesį į vėsinamų patalpų plotą, konfigūracijas, nuo ko priklausys techniniai įrenginio parametrai, tokie kaip galingumas ir kita", – aiškino pašnekovas.

Tenka ir slapstyti

Tinkamą įrenginį bei jo montavimo vietą gali padėti išsirinkti ir interjero kūrėjas. Dizainerės Loretos Talat-Kelpšienės teigimu, oro kondicionierių neapsimoka įrenginėti patalpose, kurios orientuotos į šiaurę, šiaurės vakarus.

"Net jei sumontuoti dideli langai, į tokią erdvę tiesioginiai saulės spinduliai beveik nepatenka, tad jos neprišyla tiek, kad jas reikėtų vėsinti. Tačiau jei langai, ypač dideli, vitrininiai, orientuoti į rytus, pietryčius, pietus ar pietvakarius, tokiose patalpose kondicionieriai tikrai pravers", – dėstė pašnekovė.

Pašnekovė neneigė, jog gyvenamojoje erdvėje montuojamiems kondicionieriams keliami ir estetiniai reikalavimai, ypač kalbant apie klasikinio stiliaus interjerą. Kai kurie gamintojai jau gali pasiūlyti išties dekoratyvių sprendimų.

"Norintiems užmaskuoti kondicionierių bene geriausias sprendimas – LG "Artcool" gaminys, kuris puikiai įsilieja į bet kokį interjerą, mat atrodo kaip paveikslas. Taip pat galima rinktis kasetinį ar kanalinį oro kondicionierių, kurį maskuoja pakabinamosios lubos", – vardijo specialistė.

L.Talat-Kelpšienės patarimu, į langą montuojamus kondicionierius patogu slėpti po užuolaidomis. Kūrėja neneigė, jog tokio pobūdžio įrenginiai paprastai nėra labai afišuojama interjero detalė ir neretai jai stengiamasi surasti nuošalesnę namų vietelę.

"Vieno kliento būste kondicionierių pavyko paslėpti nišoje. Jis matyti žiūrint tik iš tam tikro kampo, – prisiminė kūrėja. – Tačiau šiuolaikiškame interjere dėl oro kondicionierių didelių problemų neturėtų kilti, mat jie atrodys tiesiog kaip dar vienas modernus aksesuaras."

Naudoti – protingai

Pašnekovė pabrėžė, jog vertinant kondicionierių pliusus nereikėtų užmiršti ir apie minusus.

"Tokį įrenginį teks nuolatos prižiūrėti – tai kainuos ir lėšų, ir laiko. O priežiūra gana intensyvi. Tai, kas vieniems suteikia komfortą, kitiems gali atsisukti kitu galu – kai kurie žmonės yra alergiški kondicionuotam orui", – įspėjo pašnekovė.

"Šalnos prekybos" vadovas S.Vilimas neneigė, jog kiek oro kondicionieriai naudingi ar žalingi sveikatai – nuolatinė diskusijų tema.

"Vienų specialistų teigimu, karštomis dienomis tai – tikra atgaiva, kiti juos laiko potencialiu ligų sukėlėju. Tačiau kuo labiau užsigrūdinęs žmogaus organizmas, tuo temperatūros svyravimai turi mažesnę įtaką. Žinoma, jei lauke 30 laipsn. karščio, o kondicionierius orą patalpoje atvėsina iki 16, toks kontrastas gali pakenkti ir didžiausio sveikuolio kvėpavimo takams", – teigė pašnekovas.

Oro kondicionieriumi reikėtų naudotis taip, kad skirtumas tarp temperatūros lauke ir išorėje nesiektų daugiau nei 5–7 laipsn.

"Taip pat reikėtų rinktis naujos kartos įrenginius, kurie skleidžia mažesnį triukšmą ir kuriuose naudojama nekenksminga aplinkai, netoksiška šaldomoji medžiaga R410a", – patarė S.Vilimas.


Specialistai pataria

Kad oro kondicionierius tarnautų patikimai ir ilgai, reikia reguliariai papildyti šaldomąją medžiagą, išvalyti dulkes ir kitus nešvarumus iš vidinio ir išorinio įrenginio blokų, kondensato vamzdelio, patikrinti elektrinę įrenginio dalį ir darbo režimus. Tokį aptarnavimą reikėtų atlikti kiekvieno sezono pradžioje – pavasarį.

Oro kondicionieriaus tarnavimo laikas – 7–12 m. Kad jis tvarkingai dirbtų visą laikotarpį, vidinio bloko filtrus būtina valyti ne rečiau kaip kas dvi savaites.


Oro kondicionierių tipai

Montuojami į langą

Tokie lange arba sienos angoje montuojami įrenginiai – pigiausi. Priekinė dalis – patalpos viduje, kita – lauke. Gali tiekti nedidelį šviežio oro kiekį iš lauko. Gali tik šaldyti arba šaldyti ir šildyti.

Montuojami ant sienų "Split" tipo ir konsoliniai lubiniai

Vidinio bloko ventiliatorius įtraukia patalpos orą per filtrus, išvalo jį, dezodoruoja ir išpučia pro šaldymo gyvatuką jau atvėsintą atgal į patalpą. Išorinis blokas montuojamas lauke arba gerai ventiliuojamoje patalpoje. Jis gali būti montuojamas ant sienos, stogo ar kitoje patogioje vietoje.

Šie kondicionieriai gali turėti vien šaldymo funkciją arba ir šaldyti, ir šildyti.

Kelioms patalpoms vėsinti bus patogūs "Multi Split" kondicionieriai. Sistemą sudaro du ar daugiau vidiniai ir vienas išorinis blokas. Nepamainomas sprendimas, kai stinga vietos papildomam išoriniam blokui.

Šio tipo kondicionieriai idealiai tinka gyvenamosioms patalpoms.

Kasetiniai

Dailaus dizaino kondicionieriai, montuojami į lubas, oro srautą tolygiai gali paskirstyti trimis keturiomis kryptimis.

Kanaliniai

Orą patalpoje paskirsto ortakiais. Paprastai montuojami po pakabinamomis lubomis. Jų korpusai, pagaminti iš galvanizuoto plieno, atsparūs korozijai. Paprastai instaliuojami ir gerai prieinami remontuoti.

Mobilieji

Pastatomi, paprastai su ratukais kondicionieriai patogūs nedidelėje patalpoje ar biure. Montavimo būdas – prijungtas ortakis išvedamas į lauką.

Stoginiai

Tai vieno bloko šaldymo įrenginys. Kondicionierius tiekia šviežio ir recirkuliuoto oro mišinį, patenkantį išcentriniais ventiliatoriais į ortakius, kurie paskirsto orą po patalpą. Šie kondicionieriai statomi ant stogo. Dažniausiai jie naudojami kondicionuoti ir vėdinti dideliuose plotuose.


Kainos (su montavimo darbais) Lt

Montuojami į langą – nuo 400 iki 2000

Mobilieji – nuo 700 iki 2000

"Split" – nuo 1500 iki 10 000

Kanaliniai – nuo 3000 iki 10 000

Kaina priklauso nuo įrenginio techninių parametrų bei montavimo darbų sudėtingumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Nepamirškim, kad šilumos perteklius išmetamas į lauką - va dėl ko klimatas šyla! ;-)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių