Quantcast

Kauniečiai jaučiasi savo namų kapitonai

Jei nenustygsti neišplaukęs į jūrą, matyt, nenustoji buriuoti net būdamas sausumoje. Galbūt todėl ir buriavimui atsidavusių žmonių namai kone kiekvienoje kertėje primena pakeltas bures, vėją, veidą gairinančią saulę.

Šviečiantys meno kūriniai

„Tai burės, kuri suplyšo vidury Ramiojo vandenyno, dalis. Mūsų įgula ją pasidalijo, ant skiaučių visi pasirašėme. Čia irgi burė, pati jos viršūnė! Dabar ji – šviestuvo gaubtas. Šis į balioną panašus guminis daiktas kabinamas už laivo borto, iš jo irgi padarėme lempą. Šį šviestuvą mums pagamino, tačiau jame galima atpažinti jachtos dizaino motyvus“, – apie naujintėlaičius savo namus nesustodami gali papasakoti Rūta ir Dominykas Vizbarai.

Maždaug 100 kv. m ploto butą per du aukštus pora įsigijo prieš gerą pusmetį, tuomet jis buvo tik su daline apdaila. Svajones paversti realybe jaunai šeimai padėjo interjero dizainerė Enrika Riaukaitė, originalius šviestuvus kūrė Linas Kutavičius, o palubes ir kitas pakampes ištapė dailininkas Artiomas Begotas.

Plačiausiai išsikerojęs iš daugybės šviečiančių atšakų sukomponuotas šviestuvas – tarsi laivo šturvalas okupavo betonines svetainės lubas. Po juo stovintis toršeras – nuolankai nulenkęs galvą lyg besiskleidžiantis žiedas.

Ką primena virtuvės zonoje pakibę medžiaginiai gaubtai – dar nežino nė patys šeimininkai. O miegamąjį apšviečiantys „akmenys“, juokėsi Vizbarai, panašūs ne į akmenis, o į moteriškus apvalumus.

Pasak Vizbarų, buvo specialiai liejamos plastikinių gaubtų formos, kalamas metalinis toršero stovas, kaskart vis ant kitokio karkaso gulė audeklas. Originalių šviestuvų apsuptyje, baldai, atrodo, išnyksta.

Pašinai sieną puošia

Mediena – dar viena šeimininkų aistra. Jų būste demonstruojamos įvairiausios medienos galimybės ir grožis. Kur šiuolaikiniame jaunų žmonių namuose pamatysi sieną, iškaltą medinėmis dailylentėmis? Mada iškalti virtuvę lentelėmis buvo gaji sovietmečiu, tokia apdaila spėjo gerokai įgristi.

Maža to, Vizbarų virtuvės sienų lentelės dar ir šiurkščios, pilnos atsikišusių pašinų, skylėtos nuo iškritusių šakų. Dailylentės – ne lakuotos, kaip buvo daroma kadaise, bet nudažytos šviesiais matiniais dažais. D.Vizbaro pastebėjimu, užsienyje, ypač Skandinavijoje, grubios dailylentės dabar labai madingos.

Skandinavai šiuolaikiniuose interjeruose naudoja itin daug medžio. Šiurkščios dailylentės, pasakojo verslininkas, populiarios net vonios kambaryje.

„Mūsų žmonės įsitikinę, kad jei interjere panaudosi dailylentes, jausiesi tarsi saunoje. Kai dailylentės nudažomos, įspūdis kaipmat pasikeičia“, – ne vieną savo namų svečią įtikino D.Vizbaras.

Vyras su šypsena prisimena, kai butą įrengiantys darbininkai dėl netradicinio užsakovų skonio ir pageidavimų buvo suglumę. Štai kad ir medinės grindys antrajame aukšte, R.Vizbarienės pageidavimu, būtinai turėjo būti su tarpeliais tarp lentų, be jokio užpildo – kaip senovėje! Be to, natūralios ąžuolo masyvo lentos paslėptos po storoku sluoksniu itin atsparių baltų dažų. Tik miegamajame ąžuolas grindys groja visomis natomis – natūrali mediena tiesiog labiau tiko prie miegamojo stiliaus.

Svetainės zonoje ąžuolinės grindys dar kitokios. Jų paviršius – nelygus, vaikščiojant basomis galima justi medžio rievių griovelius, šakotas vietas. Čia natūrali mediena užtepta specialia alyva, su pilkšvu atspalviu.

„Stengėmės išgauti iš jūros išmestų medinių pagaliukų spalvą“, – šypsojosi medienai ir jūrai neabejingas verslininkas. Be to, šios grindys sudėtos raštu, vadinamu prancūziškąja eglute. „Tik dėl grožio“, – patikslino vyras.

Nesinori išeiti iš tualeto

Visapusiškai šilta – tualete ir vonios kambaryje, kur vyrauja ne keraminės plytelės, o medis. Vonios kambarys, kaip ir laivai, dekoruotas tikmedžiu, atspariu ne tik drėgmei, bet ir ugniai. Dėl to tiko mediena drąsiai naudota tiek grindims, tiek sienoms, ant kurių tyška vandens purslai. Natūrali medžio spalva, suderinta su modernia santechnika, visiškai nedvelkia kaimiška troba ar sauna.

Svetainėje šeimininkai lubas paliko tokias, kokias rado, – pliką betoną, kurį viso labo nugruntavo. „Iš pradžių norėjosi vadinamojo lofto tipo buto“, – prasitarė verslininkas. Šaltumo suteikiantis betonas nė kiek netrikdo, nes jį atsveria čia pat esanti jauki, šilta, mediena dekoruota virtuvė.

R.Vizbarienei mielas Provanso interjero stilius, todėl dalis šiuolaikinių baldų lengvai dvelkia Prancūzija -- mediena dažyta šviesiai, mediniai baldų paviršiai saikingai dekoruoti.

Šviesios grindys, vos žalsvos sienų dailylentės, balkšvi baldai vyrauja mažosios Elenos kambaryje. Tiesa, mediena dengia tik dalį sienos. Virš karnizo – puiki vieta šmaikštiems dailininko A.Begoto piešiniams, kurie lyg gėlės pagyvina kambarį. Na, o vieną papildomą namų gyventoją ir kartu sargą Bubokiuką dailininkas apgyvendino po laiptais, prie pat lauko durų.


Šiame straipsnyje: būstasapdailainterjeras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Orange

Orange  portretas
Nostabūs namai ir žmonės :) Sėkmės.

pavydziu

pavydziu  portretas
grazu labai

žurnalistas

žurnalistas portretas
O tai straipsnis- jau turbut Vereta ir "Kauno diena" nebeturi apie ką rašyti, kad apie savo kolegę iš kaunadienio rašo. Ir jos vyro medienos verslą reklamuoja. Įdomu, o reklamos skyrius už tai paprašė pinigų kaip kitais atvejais, ar bent jau nubraukė žurnalistei dalį honoraro? Kaip irgi neretas reiškinys, už tipo reklama.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių