Quantcast

Kaip teisingai šaldytuve laikyti maisto produktus?

  • Teksto dydis:

Kilometrinės eilės, sunkus pirkinių vežimėlis ir skirtingose prekybos centro vietose išdėstyti reikalingiausi maisto produktai lemia, kad grįžus namo galvojimas ką, kaip ir kur sudėti yra paskutinis dalykas, kuris gali mums šauti į galvą. Tačiau Varle.lt buitinės technikos specialistai atkreipia dėmesį, kad produktų sudėjimo ir laikymo šaldytuve būdas turi didžiulę įtaką jų kokybei, maistinėms savybėms ir galiojimo laikui.

Įprastai maisto produktus laikome trijose vietose:

šaldytuve;

šaldiklyje;

už šaldytuvo ar šaldiklio ribų: spintelėse, stalčiuose ir kt.

Ar tikrai žinome, kaip teisingai laikyti maisto produktus?

Šilčiausia – viršuje

Varle.lt pardavimų vadovas Justinas Kaušinis teigia, kad ko gero ne kiekvienas žinome, jog šaldytuve temperatūra kiekviename lygmenyje yra skirtinga. Viršutinės šaldytuvo lentynos pasižymi aukštesne temperatūra nei esančios žemiau. Viršutinėse šaldytuvo lentynose temperatūra siekia apie 8° C. Kokius produktus čia turėtume laikyti?

Visų pirma, visus pieno produktus tokius kaip pienas, kefyras, grietinė ir jogurtai. Per žema temperatūra neigiamai veiks gyvąsias pieno produktuose gyvenančias bakterijas. Taip pat čia tinka laikyti uogienes, džemus ir prieš tai pagamintą maistą. 

Tačiau nepamirškime, kad paruošto maisto nereikėtų laikyti šaldytuve ilgiau kaip dvi – tris dienas, ypač atsargiems reikėtų būti su mėsos patiekalais.

Viršutinės šaldytuvo lentynos taip pat yra ideali vieta kepiniams, kuriems nereikia šaldymo, bet užtenka atvėsinimo. 

Kuo žemiau – tuo šalčiau

Vidurinių lentynų temperatūra svyruoja nuo 4 iki 5° C. Čia yra tinkama vieta laikyti produktus, kurių galiojimo terminas nėra ilgiausias: rūkyti mėsos gaminiai, dešros, žuvis, varškė, sviestas ir kiaušiniai.  

Tiesa, nemažai šaldytuvų turi ant durų specialų dėklą kiaušiniams, tačiau atsižvelgiant į tai, kad ten vyrauja nelabai stabili temperatūra, saugiau juos laikyti vidurinėse lentynose.

Apatines lentynas rezervuok mėsai

Šalčiausia šaldytuvo vieta yra apatinė lentyna. Šioje vietoje didžiausia temperatūra siekia 2° C. Čia sudedame žalią mėsą, žuvį, jūros gėrybes. Sudėjimas šiuos produktus apatinėse lentynose taip pat apsaugo nuo to, kad jų skystis pateks ant kitų šaldytuve esančių produktų. Tam, kad nesivystytų bakterijos, šiuos produktus rekomenduojama suvartoti maksimaliai per dvi dienas arba iškart juos užšąldyti.

Kaip laikyti vaisius ir daržoves?

Pačioje šaldytuvo apačioje esantys stalčiai pasižymi didesne drėgme bei 10° C temperatūra. Įprastai čia sudedami vaisiai ir daržovės. 

Nereikėtų daržovių ir vaisių (ypač žaliųjų, pvz., salotų) laikyti maišeliuose, kadangi anaerobinėmis sąlygomis formuojasi pavojingi sveikatai nitratai. Todėl prieš dedant į šaldytuvą vaisių ir daržovių pakuotes, jas reikėtų atidaryti arba išimti iš jų produktus. 

O kaip dėl durelių?

Ant šaldytuvo durelių esančių lentynėlių temperatūra siekia apie 10° C. Tačiau šioje vietoje temperatūra pasižymi mažiausiu stabilumu dėl nuolatinio šaldytuvo atidarymo ir lengvo šilto oro iš išorės patekimo. Todėl šioje vietoje rekomenduojama laikyti lėčiau gendančius produktus: aliejus, sultis, padažus.

Kokių produktų nereikėtų laikyti šaldytuve?

Bloga mintis šaldytuve laikyti duoną, mat čia ji greičiau džiūsta ir praranda savo maistinę vertę. Taip pat kai kurie vaisiai bei daržovės nemėgsta žemų temperatūrų, todėl geresnės sąlygos jiems būna už šaldytuvo ribų. Visų pirma, tai yra pomidorai, agurkai, cukinija, paprika ir egzotiniai vaisiai. Jų laikymas šaltomis sąlygomis lemia, kad jie praranda skonines savybes ir greičiau genda.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių