Quantcast

Kaip protingai išsirinkti baldus?

  • Teksto dydis:

Išsirinkti pagrindinį interjero stilių savo namams yra labai svarbi užduotis ir pirmas žingsnis, kurio vertėtų imtis prieš perkant konkretaus tipo baldus. Juk šis sprendimas priimamas keleriems metams ir pirmas dalykas, į kurį sąmoningai arba nesąmoningai atkreipia dėmesį mūsų svečiai, yra būtent tai, kaip įrengti yra namai.

Pasak Varle.lt specialistų, baldai bei dekoravimo elementai, tokie kaip vazonai, užuolaidos ir kilimai, lemia tai, kokį įspūdį susidarome apie namus. Ar čia jauku ir patogu? O gal labai elegantiška ar modernu? Renkantis vieną iš daugelio galimų stilių, vertėtų mąstyti plačiai ir neapsiriboti keliomis atrodytų abstrakčiomis koncepcijomis, nes vien spalvų paletė gali visiškai pakeisti jausmus, kokius kelia tam tikras stilius.

Baldus rinkitės palaipsniui: pradėkite nuo medžiagų pasirinkimo (metalas, stiklas, mediena, plastikas, MDF), raštų, geometrinių figūrų ar abstrakčių formų ir baikite spalvomis ir kitais dekoravimo elementais. Įsitikinkite, kad jau turite aiškią viziją, kuri draugaus su jūsų finansinėmis galimybėmis, nes tai padės sutaupyti nemažai laiko. Varle.lt baldų specialistai parengė kelis patarimus, kurie padės protingai išsirinkti baldus namams ir pravers kiekvienam perkant juos internetu.

Baldus rinkitės apsibrėžę savo norus

Pradėkite nuo patinkančių spalvų, raštų ir faktūrų apibrėžimo. Vėliau pagalvokite, kuris geriausiai tiks jūsų kambariui išlaikydami nuoseklumą kituose žingsniuose su žiupsneliu fantazijos.

Pagrindinį savo baldų stiliaus motyvą papildykite kontrastais tam, kad pabrėžtume jo unikalumą. Įkvėpimo idėjoms semtis galima internete. Tam, kad iš atrastų patinkančių idėjų būtų paprasčiau išsirinkti, užsirašykite ir pagalvokite apie tai, kokie baldai ne tik gražiausiai atrodys jūsų namuose, bet ir bus patogiausi.

Pradėkite nuo tikslių savo kambarių, kuriems planuojate pirkti baldus, matavimų. Atlikite tikslią analizę jau turimų baldų ir pagalvokite apie tai, ar seni baldai derės su naujais. 

Populiariausi baldų stiliai

Art deco stiliaus baldai

Art deco stilius išsiskiria nesenstančia elegancija. Tai yra sprendimas tiems, kuriems patinka prabanga. Šis stilius atsirado Prancūzijoje po Antrojo Pasaulinio karo. Art deco stiliaus baldai – tai geriausios kokybės medžiagos, turtingos dekoracijos, lygus stiklas, chromuotas plienas, egzotiška mediena, marmuras ir oda. Baldai pasižymi suapvalintomis formomis, atrodo solidžiai ir sunkiai. Šiame stiliuje dominuoja geometrinės formos: trikampiai, rombai, laiptelių piramidės, žvaigždžių motyvai. Pagrindinė art deco spalvų paletė dažniausiai apima baltą, pilką, smėlio ir juodą spalvas. Taip pat jas papildo gili žalia ir raudona spalvos.

Kolonijinio (safario) stiliaus baldai

Tai yra vienas įdomesnių stilių. Jis apima klasikinius britiškos elegancijos ir įdomius tautinius Azijos ar Afrikos kilmės elementus. Dažniausiai juo žmonės susižavi tada, kai atsiveža kokių nors suvenyrų iš kelionių ir mažomis detalėmis pradeda keisti savo namų interjerą. Kolonijinis stilius – tai masyvūs baldai, egzotiškos apdailos medžiagos, brangūs audiniai ir tamsių spalvų paletė. Šiam stiliui būdingi gyvūnų kailio raštai. Kolonijiniam stiliui būdingos gamtą primenančios spalvos. Čia vyrauja rudos, geltonos, raudonos ir oranžinės spalvos.

Romantinio stiliaus baldai

Tai yra vienas jaukesnių interjero įrengimo stilių. Romantinio stiliaus lengvumas ir subtilumas pasiekiamas dėl šviesių, pastelinių spalvų baldų ir gėlių motyvų. Romantinis stilius – tai lengvos užuolaidos, lovatiesės ir dekoratyvinės pagalvėlės ant sofos. Paauksuoti ar sidabruoti rėmeliai suteiks interjerui spindesio. Romantinio stiliaus baldai yra lengvi ir šviesūs, tačiau nebūtinai balti ar panašios spalvos.

Minimalistinio stiliaus baldai

Minimalistinis stilius šiandien yra labai populiarus. Neapkrauta baldais erdvė, nedaug dekoro elementų ir griežtas spalvų tonas (maksimaliai 4-5 atspalviai viename kambaryje). Tai – stilius, kuriam būdinga ramybė ir harmonija. Pagrindinė taisyklė yra ta, kad skirtingai nei kituose stiliuose, čia itin svarbu pagalvoti apie visus interjero elementus: baldus, apšvietimą ir net langus bei duris.

Tai tik keli stiliai, kurie gali pasitarnauti kaip atspirties taškas renkantis baldus arba galvojant apie tokius, kokius norėtume matyti savo namuose. Paprastai praktikoje žmonės derina kelis stilius arba juos išplečia, pavyzdžiu, romantinį stilių provanso stiliaus elementais, o minimalistiniam stiliui suteikia skandinaviško stiliaus akcentų.

Skandinaviško stiliaus baldai

Skandinaviško stiliaus interjero bei baldų spalvos – šviesios ir neutralios: balta, smėlio, pastelinė pilka. Pagrindiniai skandinaviško stiliaus bruožai yra paprastumas ir natūralumas. Būtent todėl šio stiliaus namai atrodo labai jaukiai ir kartu skoningai. Skandinaviško stiliaus baldai daugiausiai gaminami iš medžio ir kitų ekologiškų medžiagų. Tokio stiliaus interjeras neįsivaizduojamas be įvairių pledų ir pagalvėlių, padedančių sukurti jaukią bei šiltą atmosferą. 

Ieškokite baldų, kurie taupo jūsų erdvę

Jeigu stebite interjerų įrengimo madas, tikriausiai pastebėjote erdvės optimizavimo tendenciją. Pavyzdžiui, dažnai galima rasti lovas su integruotais stalčiai, o naujausias spintas galima kabinti ant sienos. Tokie baldų sprendimai užima mažiau vietos ir turi papildomas bei naudingas funkcijas, kurios peržengia jų pagrindinę paskirtį. Rinkdamiesi baldų stilių mąstykite ne tik praktiškai, bet ir kūrybiškai.

Nepriklausomai nuo to, turime dizainerio akį ar ne, įrengiant interjerą visi vadovaujamės dviem pagrindiniais kriterijais: patogumu bei estetika.

1. Dideli kambariai ir erdvios svetainės bei virtuvė užtikrina didesnes galimybes žaisti su spalvomis ir baldų dydžiais. Iš tikrųjų dideliame kambaryje net visa siena gali būti užstatyta baldais. Tačiau didelė erdvė taip pat reiškia didelį iššūkį išdėstant įvairias interjero detales.

2. Maži kambariai prašosi lengvesnių ir kompaktiškesnių konstrukcijų baldų. Veidrodiniai ar skaidrūs paviršiai bei sienų spalvos baldai sumažina užimtos vietos efektą ir kartais vizualiai padidina kambario erdvę.

Suteikite interjerui savito charakterio

Šviesios spalvos sukuria fono efektą. Jos nekausto dėmesio, o sukuria lengvumo ir ramybės jausmą. Dėl šios priežasties tokį interjerą kartais verta papildyti bent vienu dėmesį atkreipiančiu elementu. Įdomesnio dizaino fotelis arba krėslas, veidrodis su ažūriniu rėmu ar stalinė lempa – rinkdamiesi baldus pagalvokite ir apie tokius juos papildančius interjero elementus. Tokie elementai gali būti pastatyti ar kitaip įrengti kambario centre arba ten, kur niekas nesitikėtų jų pamatyti. Žinoma, su dekoratyviais elementais, ypač jų kiekiu, nereikėtų persistengti, nes tai vienas žingsnis link kakofonijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nejuokinkit

nejuokinkit portretas
varle.lt specialistai????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių