Quantcast

Interjero kūrėjų dešinioji ranka

Interjero dizaineriams jau nereikia kuo išsamiau aiškinti, kaip atrodys būsimas interjeras. Dabar jį galima parodyti ne tik vizualizacijose. Pasitelkus trimatę grafiką galima pavaizduoti tikroviškai atrodantį kuriamą būstą, rasti geriausią sprendimą, išvengti klaidų ir sutaupyti pinigų.

Mokytis tenka ilgai

Trimatė grafika, specialistų dar vadinama 3D, vis dažniau pasitelkiama ne tik tam, kad užsakovai geriau įsivaizduotų architektų ir dizainerių siūlomų sprendimų rezultatą. Virtualus vaizdas užduotį palengvina ir patiems kūrėjams: jie gali arba patikrinti savo sprendimą, arba semtis minčių kaitaliodami medžiagas, daiktų vietas. Virtualių vaizdų kūrėjai tikina, kad iš brėžinių ar eskizų tiesiog neįmanoma pamatyti, kaip iš tikrųjų atrodys sukurtas interjeras.

"Dauguma klientų nori pamatyti, kaip atrodys jų namai. Labai gerai, kai gali žmogui kompiuteryje parodyti būsimą vaizdą. Tačiau tai tėra kūrybos proceso sudėtinė dalis", – pasakojo bendrovės "Dizaino projektai" interjero dizaineris Donatas Rupšėnas.
Pasak jo, klientų būna įvairių. Su kai kuriais nė netenka tiesiogiai bendrauti – užsakymas atsiunčiamas internetu, sumodeliuotą vaizdą jie panaudoja savo nuožiūra.
Ne visi interjero dizaineriai yra išmokę patys kurti projektus trimatėje erdvėje. Dažniausiai tokius vaizdus kuria specialistai, nesusiję su menu, vadinamieji modeliuotojai. Jie gauna medžiagą, užduotį ir techniškai ją įvykdo.
Norint įvaldyti trimatę grafiką, pasak D.Rupšėno, prireikia penkerių – šešerių metų. Todėl interjero kūrėjams modeliuotojai talkina gana dažnai, kartais ši paslauga perkama iš kitų.

Trimatės grafikos darbų kaina dažniausiai priklauso nuo objektų skaičiaus, sudėtingumo, kadrų kiekio. Vieno nesudėtingo virtualaus vaizdo kaina gali siekti apie 400 litų, šiek tiek primokėti reikia už papildomus tos pačios erdvės kadrus, padarytus kitu rakursu.

Brėžinių nebeužteks

Trimatės grafikos projektų būna įvairių – ir stilizuotų, ir bemaž niekuo nesiskiriančių nuo fotografijos."Tai ne nuotrauka", – patikslino trimačius projektus kuriančios bendrovės "Itesta" projektų vadovas Arnoldas Kamantauskas, rodydamas nė neegzistuojančio kambario vaizdą.

Tokie darbai vadinami fotorealistiniais. Juose matyti ne tik kaip erdvėje išdėstyti tūriai ir dera spalvos. Daiktai turi ir atspalvius, ir atspindžius, ir tikroviškas faktūras.
Fotorealistinis projektas kainuoja gerokai brangiau nei stilizuotas – vieno kambario projektas vidutiniškai gali atsieiti 2,5 tūkst. litų, jį sukurti trunka 2–3 savaites.
"Lyginant su paties būsto kaina ir išlaidomis jį įrengiant, kaina nėra didelė. Tačiau virtualus vaizdas padės išvengti klaidų, galbūt padės apsispręsti, ar apskritai pirkti nusižiūrėtą būstą. Gali būti, kad įrengtos erdvės nepatiks", – teigė virtualius projektus kuriantis A.Kamantauskas.

Dar brangiau kainuoja animacija. Kompiuteriu sukurtoje virtualioje erdvėje tarsi praslenka vaizdo kamera, rodydama visą namo ar buto vidų.
A.Kamantausko įsitikinęs, kad ateityje žmonės net neįsivaizduos, kaip apibūdinti būstą negalint į jį pažvelgti trimatėje erdvėje.

Rinkodaros priemonė

Fotorealistinius projektus kol kas daugiausiai užsako nekilnojamojo turto įmonės, privatiems asmenims tokia paslauga per brangi. "Žmonės mato architektų brėžinius, tačiau ne visi juos supranta. Sukūrus trimatį vaizdą, jie geriau suvokia, kaip erdvės atrodys realybėje", – paaiškino "Itestos" atstovas.

A.Kamantausko teigė, kad trimatis projektas leidžia atsisakyti interjero dizainerio paslaugų. Užsakovas gali drąsiai rinktis stilių, apdailos medžiagas, baldus ir pamatyti, ar jam patiks. Kompiuteriniai vaizdai ypač praverčia tuo atveju, kai žmogus nori eksperimentuoti, išmėginti ką nors neįprasta. "Pigiau užsisakyti trimatį vaizdą, nei iš naujo daryti remontą", – pastebėjo A.Kamantauskas.

Fotorealistinis vaizdas parodo ne tik simbolinius tūrius ir spalvas, bet ir atspindžius, skirtingų medžiagų faktūras, kaip būstas atrodys dieną ir dirbtinai apšviestas. Pirmą kartą žvelgiantys į fotorealistinius projektus suabejoja, ar tai nėra nuotrauka. Norint jį sukurti užtenka vien brėžinio, namas gali būti nė nepastatytas.

A.Kamantauskas atkreipė dėmesį, kad trimatėje erdvėje labai lengva sumažinti baldus ir pateikti patrauklų vaizdą, tačiau realybėje to padaryti nepavyktų. Virtualūs projektai dažnai naudojami kaip rinkodaros dalis, bet jie nebūtinai atitinka tikrovę.
Norint atnaujinti jau įrengtą gyvenamąją vietą, taip pat galima sukurti virtualų projektą. Tai padeda ir parduodant būstą – parodomos jo galimybės ir nereikia investuoti į remontą.

Trimačio modeliavimo procesas

Kuriant virtualų projektą, pirmiausia sukuriamas trimačio modelio karkasas. Tam galima panaudoti brėžinius, paveiksliukus, skenuotus vaizdus su pateiktais matmenimis. Tinka ir geros kokybės nuotraukos, tačiau reikės bent vieno objekto tikslių matmenų.

Trimačio modelio karkasas papildomas apdailos medžiagų, baldų nuotraukomis. Galima nurodyti langų dydžius, tipus, spalvas, grindų, sienų dangos tipą, medžiagos pavyzdį.


Specialisto komentaras

Architektas Algimantas Kančas:

Galimybė pamatyti kuriamą vaizdą trimatėje erdvėje labai padeda, patys tuo naudojamės darbe. Nors kurdamas erdves, rinkdamas medžiagas ir baldus numanai rezultatą, tačiau kompiuteryje dar pasitikrini, gali palyginti kelis medžiagų variantus ir išsirinkti geriausią, išbandyti šviesias ar tamsias, šiltas ar šaltas spalvas. Svarbiausia, pajusti erdvę ir pasitikrinti, kaip kas tarpusavyje dera.

Kartais apsispręsti pavyksta greitai, kartais paieškos trunka ilgiau. Vaizdas trimatėje erdvėje naudingas tiek kūrėjui, tiek užsakovui. Būna, kad žinai, koks turi būti sprendimas, tiesiog reikia parodyti klientui. Kartais pačiam kūrėjui reikia stimulo, minčių, kurios gimsta padedant trimatei grafikai. Tokia interjero kūrimo priemonė naudojama apie penkerius metus, ją pasitelkia daugelis architektų ir interjero dizainerių.


Šiame straipsnyje: trimatis dizainas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Straipsnis diletantiškas, bet pati informacija - naudinga.

kukuruku

kukuruku portretas
pirma karta apie tai skaitau, o tuo labiau girdziu kad tai naudojama jau penkti metai. idomu
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių