Quantcast

Indaplovių ekonomiškumas: ar visi mitai teisingi?

  • Teksto dydis:

Nors vis rečiau galime išgirsti nuomonių, kad indaplovės siejasi su prabanga ar didžiulėmis papildomomis išlaidomis, visgi mitų apie šias išmaniąsias virtuvės pagalbininkes tikrai netrūksta.

Vienas gajausių įsitikinimų – indaplovės yra neekonomiškos ir sunaudoja itin daug vandens bei elektros energijos. Tačiau ar tai tiesa?

Vandens sunaudoja mažiau

Taip yra todėl, kad plaunant įprastiniu būdu kriauklėje naudojame tik nuolat iš čiaupo bėgantį švarų vandenį, o indaplovės vieno plovimo metu naudoja tą patį.

„Indaplovėje veikia uždara cirkuliacija, todėl tas pats vanduo yra panaudojamas kelis kartus. Vandens sąnaudos plaunant rankomis ir indaplovėje stipriai skiriasi. 13-ai komplektų indų praplauti, išplauti ir išskalauti indaplovė sunaudoja apie 11 l vandens, o tokį kiekį indų plaudami rankomis sunaudojame nuo 60 l iki 80 l – skirtumas didelis, – aiškina „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis. – Indaplovės turi dar vieną pranašumą – jos ne tik plauna indus, gali tai daryti aukštoje temperatūroje, bet ir skalauja, džiovina juos, todėl pasibaigus programai, indus galima iš karto dėti į spintelę.“

Atkreiptinas dėmesys, kad maksimaliai į indaplovę galima sudėti 15 komplektų indų – tiek telpa platesnėje, 60 cm pločio indaplovėje su trečiuoju stalčiumi. Tuo tarpu siauresnėje – 45 cm pločio – gali tilpti iki devynių komplektų. Vieną indų komplektą sudaro: didelė lėkštė, dubuo sriubai, desertinė lėkštelė, arbatos puodelis su lėkštele, stiklinė bei įrankiai – šakutė, peilis, šaukštas sriubai, arbatinis šaukštelis.

Elektros sąnaudos –  mažesnės

Įsitikinimas, kad indaplovė sunaudoja didelį kiekį elektros energijos, taip pat yra nepagrįstas ir netgi – klaidingas.

Nepasidomėjus gali atrodyti, kad toks įrenginys kaip indaplovė gali naudoti itin daug elektros energijos. Vis dėlto mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad rankomis plaunant 13 komplektų indų sunaudojama daugiau nei 2 kWh elektros energijos, kai tuo tarpu indaplovė, priklausomai nuo programos, gali sunaudoti nuo 0,7 iki 1,5 kWh.

Elektros energijos sąnaudos priklauso ir nuo indaplovės programos. Kiekvienoje indaplovėje galima rasti „Standartinę programą“, arba kitaip „Eko“ programą, skirtą vidutiniškai suteptiems indams plauti. Tai bene efektyviausia programa vandens ir energijos sąnaudų atžvilgiu. Kasdieniam naudojimui taip pat tinka „Auto“ programa, kuri automatiškai nustato indų įkrovos dydį ir užterštumo lygį parinkdama optimalią temperatūrą ir plovimo laiką. Turint mažai laiko, galima naudoti trumpas, vos 30 min trunkančias programas, kurias turi dauguma indaplovių.

Galima sutaupyti dar daugiau

Visgi ne tik indaplovių veikimo principas, bet ir inovatyvūs gamintojų sprendimai gali padėti sutaupyti.

Naujos taupiosios indaplovės turi automatinę durelių atidarymo funkciją, kuri gali būti naudojama beveik su visomis programomis – tai ne tik patogu ir taupu, tačiau taip pat garantuoja geresnį indų džiovinimo rezultatą.

Didesne talpa pasižymi ir indaplovės, turinčios trečią lengvai išimamą stalčių, skirtą stalo įrankiams ir neaukštiems puodeliams. Į išimto stalčiaus vietą taip pat itin patogu vos keliais rankų judesiais įdėti didelę orkaitės skardą, tokiu būdu plovimo metu išnaudoti visą indaplovės tūrį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių