Quantcast

Gausiam rudens derliui ruoškitės jau dabar

  • Teksto dydis:

Pavasarį darbų sode ir darže – daugybė, todėl nesunku juose pasimesti ir vieną ar kitą užduotį visai pamiršti. Nepasiklysti pavasario darbuose padės daržininkės Solveigos Pranckūnės patarimai. Raitokitės rankoves ir dėkite pamatus gausiam vaisių, uogų ir daržovių derliui.

Sparčiai auganti vidutinė paros oro temperatūra ir vis dažniau mus lepinanti saulė leidžia pereiti nuo daiginimo ant šiltos palangės prie įvairesnių daržininkystės darbų.

Balandžio mėnuo yra tinkamiausias metas augalus sėti ir sodinti lauke, tad darbų yra itin daug. Pavyzdžiui, šiuo metu jau galima atvirame darže sėti kone visas salotų ir lapinių augalų rūšis. Šį mėnesį lauke taip pat galima sėti morkas, ridikėlius bei burokėlius, sodinti bulves ir topinambus.

Be to, atėjo metas į daržo dirvą perkelti ir jau sudygusius gūžinių, žiedinių, briuselinių ir lapinių (angl. kale) kopūstų sodinukus, vasarinius česnakus ir valgomuosius svogūnus iš sodinukų. Sėkite ir valgomuosius bei laiškinius česnakus, daržinius porus, agurkus, cukinijas, moliūgus, melionus bei arbūzus – pastariesiems moliūginiams augalams palikite itin daug vietos augimui.

Daugelis aukščiau išvardintų žalumynų nesunkiai pakelia nedidelį šaltį ar vėsesnį orą, todėl galėsite nebijoti dėl vėlyvų šalnų. Nepaisant to, būkite dėmesingi ir atidžiai sekite orų prognozes – jeigu pranašaujami šalčiai ar itin stiprus lietus, daigelius ir lysves uždenkite.

Nors itin didelį ir gausų sodo bei daržo gėrybių krepšį nesunkiai susikrausite ir iš to, ką pasodinsite lauke dar balandžio mėnesį, neretam augalui sužaliuoti dar per anksti.

Pavyzdžiui, ypač lepūs yra pomidorai ir keli kiti bulvinių šeimos augalai – baklažanai, paprikos bei aitrieji pipirai. Pomidorus galima persodinti iš namuose esančios daigyklos tik tada, kai dirvos temperatūra yra ne mažesnė nei 15 °C, baklažanai mėgsta šilumą ir drėgmę, todėl geriau auga šiltnamyje nei lauke, o paprikas geriau sėti iškart į atskirus indelius.

Kiek lepesni nei kiti šakniavaisiai yra gumbiniai salierai. Šių daržovių sodinimui lauke reikia palūkėti iki gegužės. Panašiomis augimui reikalingomis sąlygomis pasižymi ir ankštiniai augalai – šiuo metu lauke sėkite tik žirnius, o krūminių ir vijoklinių pupelių sėklų maišelius atverkite tik gegužės mėnesį.

Jau šiuo metu lauke galite sėti petražoles, krapus, vaistinius šalavijus, nešildomame šiltnamyje auginti bazilikus, pipirnes ir raudonėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių